Közélet

Berlini merénylet: valódi hős volt a lengyel kamionos

Berlini merénylet: valódi hős volt a lengyel kamionos

2016. december 27., kedd
Berlini merénylet: valódi hős volt a lengyel kamionos

A lengyel sofőrt, akinek a kamionját a berlini iszlamista terrortámadáshoz felhasználták, már órákkal a merénylet előtt meglőtték – áll az áldozat boncolási jegyzőkönyvében, amelyről a Bild című német lap számolt be hétfőn.

A 37 éves lengyel sofőrt,

Lukasz Urbant

a merénylet után a fejét ért lőtt sebbel és késszúrással találták meg a vezetőfülkében. A boncolási jegyzőkönyv szerint Urbant december 19-én délután fél öt és fél hat között lőtték fejbe, a merénylő pedig a kamionnal este nyolc órakor hajtott bele a tömegbe. Lehetséges, hogy Urban nem halt bele azonnal a fejlövésbe, hanem még élt, amikor a merénylő az emberek közé hajtott – vélik az igazságügyi orvos szakértők. A merényletről előkerült egy videó, amelyen látható, amint a 40 tonnás fekete kamion nagy sebességgel belehajt a Breitscheid téri karácsonyi piacon szórakozó tömegbe. A felvétel alapján sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna, mert a kamion teljes hosszában is átszelhette volna a vásár területét. Sajtóértesülések szerint a merénylővel dulakodó lengyel sofőrnek köszönhető, hogy nem haltak meg még többen, mert elrántotta a kormányt, a kamion így 60-80 méter után balra fordult, a vásár területét elhagyva kifutott a Budapest utcára és megállt. A támadásban 12 ember meghalt, 53 ember megsebesült. A kamiont a hatóságok szerint a veszélyes iszlamistaként számon tartott, elutasított menedékkérő

Anis Amri

vezette. A tunéziai férfi ismeretlen körülmények között Franciaországba menekült, majd a merénylet után négy nappal, péntek hajnalban felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.