Szijjártó: az európai és az arab országok egymásra vannak utalva a biztonság terén

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szijjártó Péter; KOCIASZ, Nikosz

Az európai és az arab országok egymásra vannak utalva a terrorelhárítás és a biztonság megteremtése terén, ez nyilvánvaló abból, hogy az elmúlt nap eseményeinek fényében Európában minden eddiginél súlyosabb a terrorfenyegetettség – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek Kairóból telefonon nyilatkozva az Arab Liga és az Európai Unió külügyminisztereinek tanácskozása után.

“A magyar kormány a lehető leghatározottabban elítéli az elmúlt nap terrorcselekményeit, amelyek Európa és az európaiak elleni támadásokként értelmezendők. Ezek a terrorcselekmények világosan megmutatják, hogy az Európai Unió politikájában a legfontosabbnak az emberek biztonsága megteremtésének és fenntartásának kell lennie” – mondta Szijjártó Péter.

Hétfő este tömeges gázolás volt egy berlini karácsonyi vásárban. Tizenkét ember meghalt, 48 (más források szerint 49) ember megsebesült, többen súlyos állapotban vannak. A német belügyminiszter szerint kétségtelen, hogy terrortámadás történt. Szintén hétfő este Zürichben egy férfi tüzet nyitott egy mecsetként is működő iszlám központban, három embert súlyosan megsebesítve. Később a férfit holtan megtalálták. Merénylet áldozata lett hétfő este Ankarában Oroszország törökországi nagykövete. Az orosz diplomatára egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtt rá egy fotókiállítás megnyitóján. A merénylet elkövetőjét agyonlőtték.

Szijjártó Péter nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy az európaiak elleni terrorcselekmények mindaddig folytatódni fognak, amíg az unió nem tudja megállítani az illegális migrációt, amely mindig lehetőséget fog adni a terrorszervezeteknek arra, hogy embereiket elküldjék a kontinensre. Ezután is várhatók kihívások, hiszen ahogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni nemzetközi koalíció sorra éri el a sikereit, azzal hogy a szíriai Aleppóból és környékéről számos idegen harcost elűzött, Európa újra ki lesz téve a visszatérő idegen harcosok veszélyének – tette hozzá.

“Ezért fontos, hogy fűzzük jóval szorosabbra a titkosszolgálati együttműködést az EU és az arab országok között, hogy ezek a szolgálatok azonnal megosszák egymással az Európába visszatérni akaró harcosokra vonatkozó információkat, és megakadályozzák, hogy az Európába terrortámadás céljával érkezők szabadon mozoghassanak” – jelentette ki a miniszter.

Az EU-arab együttműködés fókuszát most a biztonságra és a terror elleni küzdelemre kell áthelyezni. Az arab országok folyamatos leckéztetése helyett az európaiaknak meg kell érteniük, hogy Európa biztonsága ma az arab országok stabilitásával kezdődik.

“Ha megingatjuk egyes arab országok stabilitását, akkor az Európára nehezedő biztonsági nyomás sokkal nagyobb lesz, mint most. Világosan látni kell, hogy a terrorszervezetek közös ellenségei Európának és az arab országoknak, és emiatt egy történelmi jelentőségű szoros szövetségnek kell kialakulnia ezen országok között” – mondta.

Előző sztori

Kézilabda: megóvta a Tatabánya elleni meccset a MOL-Pick Szeged

Következő sztori

Labdarúgás: Zoran Kuntic lett a SZEOL edzője