Sok munkával, jótékonysági akciókkal készül Karácsonyra a Karitász

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Advent_16_kep_szlogenKözeleg a Karácsony, az év legszebb időszaka, mégis sokaknak nehéz szívvel, nélkülözéssel telik az ünnep. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász ebben az adventi időszakban is több jótékonysági akcióval kívánja segíteni nehéz sorsú embereket, hogy hitet és reményt ébresszen a szeretet ünnepén azokban is, akik rászorulnak, és azokban is, akiknek módjukban áll adni.

Az Egyházmegyei Karitász immár 23. alkalommal rendezi meg hagyományos jótékonysági akcióját, a Karitász Karácsonyi Vásárt. December 13-a és 19-e között Szegeden, a Nagyáruház földszintjén körülbelül százféle ajándék, dísztárgy, hasznos holmi közül válogathatnak az érdeklődők, valamennyit a Karitász Alkotóházban készítették szorgos kezek, vagy ajánlották fel önkéntesek. Több mint 120-an választották a segítségnek ezt a formáját, és állítottak össze különféle ajándékokat. Van a kínálatban például díszes gyertya, mécses tartó, betlehem, képeslap, de fűszertartó, edényfogó kesztyű, játékok és állatos sálak is. Kothencz János, az egyházmegyei szervezet igazgatója arról beszélt, ez az egyik legfontosabb, legkülönlegesebb programjuk, hiszen évről évre sokféle ember jön el a Karitász Alkotóházba, és kreativitásával, ügyességével bárki kézzelfoghatóan részt vehet egy család megsegítésében, miközben közösségben van, és új dolgokat is tanulhat. Az idei jótékonysági vásárból befolyó pénzből 10-12 nehéz sorsú család juthat téli tüzelőhöz, várhatóan január elején.

December 9-én, pénteken emellett Szegeden is felgyúlnak a szeretet lángját szimbolizáló mécsesek a Katolikus Karitász országos jótékonysági akciója keretében, hogy az egymásra figyelés apró gesztusai hitet, reményt és szeretetet ébresszenek bennünk. Az általában egyhetes Egymillió csillag a szegényekért programban a Katolikus Karitász egyházmegyei szervezetei vesznek részt, így az ország mintegy 200 településén gyúlnak fel a gyertyák fényei. Az Egymillió csillag a szegényekért akció eredetileg 1998-ban Franciaországból indult el, ma már 15 országban találkozhatnak a szolidaritás gyertyáival az emberek évről évre. Az akció célja világszerte közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultakra. Az akció keretében Szegeden, a Széchenyi téren, a Károlyi utca felőli mellékutcában december 9-én, 10-én és 11-én 15 és 19 óra között a Karitász önkéntesei és munkatársai gyertyákat adnak a járókelőknek. Minden egyes gyertya egy rászorulót jelképez. A helyszínen pénzadományt is lehet felajánlani, melynek összegéből szegedi rászoruló családoknak téli tüzelő támogatást juttat a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász.

A Katolikus Karitász minden évben meghirdeti adventi adománygyűjtését. Az adományozók és a támogatott családok száma is évről évre növekszik, így mára egy nagy összefogássá vált a Tárjátok ki a szívetek adventi segélyprogram. A nyitott tenyérben tartott hóból formált szív szimbóluma annak, hogy kezünkben van a lehetősége a segítségnyújtásnak. A nélkülözőkért indított ünnepi összefogásnak kettős célja van: ünnepé tenni a Karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. Egészen Karácsonyig tartó időszakban több módon is be lehet kapcsolódni az országos akcióba. A 1356-os adományvonalon egy hívás 500 forintos támogatást jelent, de csekkes befizetéssel, banki átutalással (Raiffeisen Bank 12011148–00124534–00100008) bármilyen összeggel bárki hozzájárulhat a karácsonyi segélyprogramokhoz és az évközi munkánkhoz is. Szegeden elsősorban takarókat, gyertyákat gyűjtenek az utcán élő embereknek, valamint tartós élelmiszert rászoruló családok élelmiszercsomagjaihoz. Az adományokat az Alföldi utca 48. szám alatt lévő átvételi ponton lehet leadni keddenként 8 és 10 óra között. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász ezúton is köszöni nagylelkűségüket.

Default thumbnail
Előző sztori

Mátéért gyűjtik a kupakokat Szegeden is

Következő sztori

Bűnmegelőzésért emlékérmet kapott Kothencz János

Legutóbbi hasonló cikkek