Közélet

Nálunk Jézuska, Erdélyben Angyalka, az olaszoknál Karácsonyapó

Nálunk Jézuska, Erdélyben Angyalka, az olaszoknál Karácsonyapó

2016. december 24., szombat
Nálunk Jézuska, Erdélyben Angyalka, az olaszoknál Karácsonyapó
karacsony_europaban

Fagyapó, Karácsonyapó, Angyalka, Jézuska. Számos elnevezéssel illetik Európában a karácsonyi ajándékozót, ezeket gyűjtötte össze egy igen érdekes térképen Jakub Marian.

Nyáry Krisztián

író, irodalomtörténész osztotta meg közösségi oldalán

Jakub Marian blogját

, pontosabban annak egyik bejegyzését, melyben azt veszi sorra, mennyi különféle néven illetik a "karácsonyi ajándékok elhozóját" Európa-szerte. Jabuk Marian arra is felhívja a figyelmet, a szomszédos országok között nem feltétlenül, de fel lehet fedezni hasonlóságokat, illetve országhatáron belül sem feltétlenül egyeznek meg az elnevezések. Ukrajnában például a gyerekek egyszerre hisznek Szent Miklósban és egy nyers fordításban csak Fagyapónak nevezett ajándékozóban. Jabuk Marian azt írja, Lengyelországban négyféle elnevezése is van a karácsonyi ajándékozónak, s bár a térképen helyhiány miatt nincs feltüntetve, Kis Csillag néven is illetik. Spanyolországban a három királyok hozzák az ajándékot, de nem december 24-én, hanem január 5-én este, vagyis másnap reggelre. A hagyomány azonban lassan elkopni látszik, a legtöbb család már a Mikulást is "elismeri", aki karácsony este érkezik a meglepetésekkel. Oroszországban és a legtöbb kelet-európai országban is a Fagyapó hozza az ajándékokat újév éjszakáján. Bár Fagyapó nem a keresztény kultúrkörből származik, a 19. században lassan felvette a Télapó küllemet. Magyarországon a Jézuska készíti az ajándékokat a fenyő alá, akárcsak Ausztriában Csehországban és Szlovákiában, valamint Lengyelország bizonyos régióiban. Érdekesség, hogy Erdélyben Angyalka néven emlegetik. A blogger listába szedte az elnevezéseket, melyet már csak azért is érdemes végigolvasni, mert valójában nincs is olyan nagy különbség közöttük. A gyerekek a legtöbb országban egy öreg apókában hisznek, aki karácsony éjjelén megajándékozza a jókat. A lista annyira hosszú, hogy csak szomszédainkat emeljük ki, de a fenti linken és a térképről minden leolvasható. - Ausztria: Christkind (Jézuska) - Szlovákia: Ježiško (Jézuska) - Horvátország: Djed Božićnjak (Karácsonyapó) - Románia: Moş Crăciun (Karácsonyapó) - Ukrajna: Святий Миколай (Szent Miklós) vagy Дід Мороз (Fagyapó) - Szlovénia: Božiček (Karácsonyapó) vagy Dedek Mraz (Karácsonyapó) - Szerbia: Деда Мраз (Fagyapó)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.