Közélet

Megbomlott egység és pártfegyelem a szegedi DK-ban – Kizárták Kardost és Berkesit (FRISSÍTVE)

Megbomlott egység és pártfegyelem a szegedi DK-ban – Kizárták Kardost és Berkesit (FRISSÍTVE)

2016. december 13., kedd
Megbomlott egység és pártfegyelem a szegedi DK-ban – Kizárták Kardost és Berkesit (FRISSÍTVE)
binszki_sajttaj002kf

Első fokon, nem jogerősen kizárták a Demokratikus Koalícióból Kardos Irént és Berkesi Ottót, a párt két önkormányzati képviselőjét – jelentette be Binszki József, a DK szegedi elnöke, akit egyébként a két érintett frakcióvezetői posztjától fosztott meg. A kizárás hátterében az áll, hogy az érintettek nem a párt elvárása szerint szavaztak a közgyűlésben a Liget-projekt, az I-es kórház eladása és a siófoki üdülő sorsa kapcsán. Kardos Irén állítja, nem volt erről határozat, és a SZEGEDma.hu megkeresésére közölte, nem fognak fellebbezni a döntés ellen.

A Demokratikus Koalíció helyi szervezete fegyelmi és etikai eljárást kezdeményezett két önkormányzati képviselőjével,

Kardos Irénnel

és

Berkesi Ottóval

szemben. A vizsgálat lefolytatása után a párt taggyűlése határozott és kizárta a két önkormányzati képviselőt – jelentette be a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján

Binszki József

. Még október elején rendeltek el fegyelmi és etikai eljárást a képviselők ellen, miután

a szeptemberi közgyűlésen

a párt vezetőségétől kapott kötelező mandátum ellenére nem az elvárások szerint szavaztak. Az egyik kérdés a Liget-projekt volt, ahol tartózkodnia kellett volna a két kizárt tagnak, hiszen már májusban úgy értékelték a közös összevont frakcióülésen, hogy nem támogatják a teniszpálya bezárását. A másik ilyen ügy az I-es kórház eladásának a kérdése volt, míg a harmadik az önkormányzat üdülőjének az IKV részére történő átadása, s azt követő értékesítése. „Ahogy a Széchenyi-gimnáziumnál is megérte kivárni az eladással, a kórház épületét és az üdülőt sem kellene áron alul értékesíteni. A siófoki üdülőre, ahol az önkormányzat munkatársai nyaralhattak három évvel ezelőttig, valóban sokat kellene költeni, de meglehetősen furcsa, hogy a szociális bizottság alelnöki tisztét betöltő Kardos Irén a városi dolgozók szociális juttatásának ilyen módon történő elvonását megszavazta, melyre azóta sem adott magyarázatot” – részletezte a DK helyi elnöke. Leszögezte, ezekben a kérdésekben ráadásul nem is volt nézetkülönbség köztük, közös összevont vezetőségi és frakció üléseken hoztak arról határozatot a szeptemberi közgyűlés előtt néhány nappal, hogy tartózkodni fognak, ám végül Kardos és Berkesi nem eszerint szavazott, hanem az egyik határozati javaslatnál az igen gombot nyomta meg egyikük, illetve kikapcsolták a szavazógépüket.

binszki_sajttaj001kf

„Úgy gondoljuk, hogy egy képviselő nem kapcsolhatja ki a szavazógépét, vállalnia kell a döntését minden körülmények között, ugyanis a szegedi lakosok nem azért ültetnek bárkit is a közgyűlésbe, hogy ne merje vállalni a döntését és megfutamodjon” – szögezte le Binszki József, aki szerint az a legfőbb probléma, hogy nem hajtották végre a párt döntését. Hozzátette, a fegyelmi és etikai eljárás során a két képviselő kifejtette azon véleményét, hogy a jövőben is a városvezetéshez lojális, nem pedig a DK önálló politikáját kívánják megtestesíteni elsősorban. „A taggyűlésnek így nem maradt más választása, mint a kizárás. A döntés nem jogerős, harminc napon belül fellebbezhetnek, másodfokon az országos etikai bizottság dönthet a kérdésben, ami ellen bírósági jogorvoslattal lehet élni” – közölte Binszki József. A helyi DK berkeiben más furcsaság is van, az eljárás alá vont Berkesi és Kardos ugyanis már a kizárásukra vonatkozó javaslat birtokában úgy döntött, hogy visszahívja Binszkit a frakcióvezetői tisztségéből. Így az az érdekes helyzet állt elő, hogy olyan személy tölti be a frakcióvezetői és a helyettesi tisztséget egy hete, akiket azóta első fokon kizártak a pártból. Ezt egyébként nem kívánta bővebben sem kommentálni, sem pedig minősíteni Binszki József. Binszki hangsúlyozta, a DK szegedi szervezetének választókerületi elnöksége eddig mindössze maximum három esetben határozta meg az elmúlt két év alatt, hogy miként is szavazzanak a képviselők a közgyűlésben, általában a várost vezető baloldali koalícióval együtt voksolnak. Ellenpélda erre Tanács Eszternek a pénzügyi bizottságból történő kizárása, amit nem támogatott a helyi DK. Kérdésünkre a DK-s politikus elmondta, a pártból történő kizárástól függetlenül a frakció létezik, hiszen egyrészt a döntés nem jogerős, másrészt például az MSZP-frakcióban is több olyan személy van, akik nem tagjai a pártnak. Hozzátette, ha jogerőre emelkedik a kizárás, akkor a háromfős DK-frakció valóban megszűnik, ám a szervezeti és működési szabályzat szerint gyakorlatilag ugyanannyi joga van egy képviselőnek, mint annak, aki egy frakcióban foglal helyet. Ha figyelembe vesszük a határidőket, akkor legkésőbb februárra tisztázódhat a helyzet a szegedi DK háza táján.

binszki_sajttaj003kf

Binszkitől megtudtuk, a pénteki közgyűlésre ugyanúgy készül, mint a korábbiakra, nevezetesen áttanulmányozza az összes előterjesztést, és amennyiben egyet tud érteni a városvezetéssel, akkor velük együtt szavaz. Elmondta, egyes kérdésekben egyeztetések is szoktak lenni, ha rajta múlik, akkor ez nem változik, de hangsúlyozta, csak a saját nevében nyilatkozik a kérdésben.

Kardos Irén és Berkesi Ottó nem fellebbez

„Véget ért egy fejezet... Az ítélkezés az ítéletalkotó világról alkotott reprezentációját fejezi ki. Ha téged rossznak lát, az NEM a te rosszaságod miatt van, hanem azért, mert számára így néz ki a világ. Most őszintén, ki van rosszabb helyzetben?! Te, akire ráfröcsögtek ugyan valami bántót, de idővel majd elfelejted, és éled a klassz kis életedet... vagy a fröcsögő, akinek holnapután is ez lesz a valóság?” – így kommentálta közösségi oldalán Kardos Irén a kizárásról hozott hétfő esti döntést. A képviselő portálunknak elmondta, ő mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy nem volt közös vezetőségi döntés, azaz nem volt meghatározva, hogy miként is kell voksolnia az adott kérdésekben. „A baloldali összefogás keretein belül indultam a választáson és nyertem mandátumot, és én eszerint dolgozom. Önálló mandátumom biztosítja, hogy lelkiismeretem szerint szavazzak. Ettől eltérően természetesen lehetne kötelező mandátum, amit a frakció ad számomra, de ilyen döntés nem született” - szögezte le Kardos Irén. Hozzátette, az adott közgyűlési héten több alkalommal egyeztetett Binszki Józseffel, hogy nem ért vele egyet, és lelkiismerete szerint szavazott.

kozgyules_varosi16_gs

Kitért arra is, amikor kiderült, hogy az irodájukat el akarják cserélni a DK vezetői, két alkalommal is frakcióülésre hívták Binszkit, aki egyik alkalommal sem jelent meg, ekkor döntöttek arról, hogy leváltják a frakcióvezetői posztról, vagyis ennek a döntésnek semmi köze sincs az ellene és Berkesi ellen indított fegyelmi és etikai eljáráshoz. „A hétfő esti taggyűlésen elhangzott időnként méltatlan és kicsinyes vádak okán Berkesi Ottóval úgy döntöttünk, hogy nincs értelme a helyi DK-val együtt dolgoznunk a jövőben, vagyis nem fellebbezünk, amit hivatalosan be is jelentettünk” - jelentette ki Kardos Irén. A SZEGEDma.hu-nak arról is beszélt, hogy ő nem változott, továbbra is baloldali képviselőként fog a móravárosiakért dolgozni.

Új frakció alapításban gondolkodnak a kizárt képviselők

„Helyi elnökünk elkövetett egy hibát, ezt képtelen volt belátni, és ebbe a helyzetbe belegabalyodva ezt a lépést tartotta kiútnak. Amikor ez a folyamat elkezdődött, elmondtam neki, hogy semmi jó nem fog ebből származni, de nem volt hajlandó értelmesen tárgyalni, és végül ez a döntés született, amit elfogadtunk, nem fellebbezünk” – fogalmazott portálunknak Berkesi Ottó. Leszögezte, nem fogadják el azt az érvelést, hogy a párt bizonyos ügyekben kötelező szavazást írjon elő. A frakció teheti ezt meg, ám erről nem határoztak – fűzte hozzá Berkesi Ottó, aki akárcsak Kardos Irén, azt is mondta, hogy ugyanúgy folytatja a munkáját, mint ahogy eddig végezte. Bejelentette azt is, hogy a DK-ból kizárt képviselőtársával új frakciót fog alapítani, belépnek a választási együttműködésben szerepet vállaló Összefogás Szegedért Egyesületbe, s a jövőben úgy tervezik, hogy annak keretein belül fognak tevékenykedni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.