Közélet

KSH: nőtt az átlagos életszínvonal Magyarországon

KSH: nőtt az átlagos életszínvonal Magyarországon

2016. december 1., csütörtök
KSH: nőtt az átlagos életszínvonal Magyarországon
pénz_bér_fizetés

Javult a háztartások jövedelmi helyzete és nőtt az átlagos életszínvonal Magyarországon, tavaly mintegy 4,7 százalékkal emelkedett a reáljövedelem és a legszegényebbek jövedelme nőtt leginkább, 5-6 százalékkal az előző évhez képest - egyebek közt ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) A háztartások életszínvonala, 2015 című kiadványából.

A háztartások egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelme 2015-ben 1,44 millió forint, nettó jövedelme pedig 1,15 millió forint volt, az előbbi 4,8, az utóbbi 4,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A bruttó jövedelmeket alkotó munka- és a társadalmi jövedelmek egyaránt emelkedtek, de előbbi nagyobb mértékben, aránya pedig magasabb lett, elérte a 69 százalékot.

Kincses Áron

, a KSH életmód-, foglalkoztatás- és oktatásstatisztikai főosztályának helyettes vezetője a kiadvány csütörtöki ismertetésekor kiemelte azt is, hogy a három és több gyerekes családok jövedelme nőtt a legnagyobb mértékben, átlagosan 17,8 százalékkal. Elmondta: a mélyszegénységben élők száma tovább csökkent, 293 ezerről 185 ezerre, arányuk 3 százalékról 1,9 százalékra mérséklődött, és a jövedelmi egyenlőtlenségek is csökkentek kis mértékben tavaly. Európában Magyarország a közepesnél egy kicsit kevésbé egyenlőtlen országok közé tartozik. A kutatás szerint Magyarországon 2,541 millióan voltak fokozottan kitéve szegénység, vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának tavaly, ami a népesség 26,3 százaléka, ami csaknem 2 százalékpontos csökkenés 2014-hez képest. Az összetett szegénységi mutató három halmazt foglal magában: a relatív jövedelmi szegénységben, a súlyos anyagi deprivációban, illetve a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élőket. A vezetőhelyettes elmondta: a szegénység kockázata az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent a 18 év alatti gyermekek, az alacsony végzettségűek, az egyszülős családok, a munkanélküliek és a roma népcsoport esetében is. Különösen kedvező eredménynek tartotta, hogy a legnagyobb mértékű javulás a gyermekszegénység területén következett be, a 18 év alattiak körében a szegénységi arány 25 százalékról 19,9 százalékra csökkent.

Janák Katalin

, a hivatal életmód-, foglalkoztatás- és oktatásstatisztikai főosztály vezetője a szegénység mérésére használt indikátorokról elmondta: a KSH azután döntött azok kizárólagos alkalmazásáról, hogy a hivatal által tavaly bemutatott, létminimum-számítás megújítására vonatkozó két javaslatról szóló egyeztetések nem hoztak eredményt. Az új mérőszámokra részben azért sem sikerült szakmai konszenzust kialakítani, mert a szakmai párbeszéd helyet politikai vita alakult ki a létminimum felülvizsgálata körül - jegyezte meg a főosztály-vezető. Janák Katalin felidézte, hogy a létminimum-számítás átalakítására azért is lenne szükség, mert a létminimum hazai elnevezése köznyelvben a mélyszegénységre utal, de valójában a 2015-ig számított létminimum értéke az átlagos jövedelemhez közeli érték. A létminimum-számításra vonatkozó sztenderd nemzetközi módszertan egyelőre nem létezik, jelenleg az úgynevezett laekeni indikátorok módszertana az egyetlen elismert eszköz, amit 2005 óta közöl a KSH. Kincses Áron beszámolt arról is, hogy a kedvező gazdasági környezet eredményeként egyúttal többet is költöttek a magyarok össztársadalmi szinten, a kiadások a 2008-as gazdasági válság előtti szint fölé emelkedtek. Tavaly a háztartások 979 ezer forintos egy főre jutó éves átlagos fogyasztási kiadása 7,8, az árak változását figyelembe véve 7,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mint mondta, 2015-ben a közlekedéssel kapcsolatos kiadásokat leszámítva mindenre többet költöttek a magyarok, legnagyobb mértékben a ruházkodásra, oktatásra, lakberendezésre fordított összegek emelkedtek. Kincses Áron pozitívan értékelte, hogy csökkent a megélhetéssel kapcsolatos, alapvető tételekre - élelmiszerre, lakásfenntartásra, közlekedésre - szánt összegek aránya. A KSH a jövedelmi viszonyok abszolút mutatóin túl a szubjektív jóllétet, az emberek saját életük megítélését is vizsgálta, az eredmények alapján az élettel való elégedettség nem változott az elmúlt évekhez képest. A fiatal felnőttek elégedettek a leginkább, majd ez jelentősen csökken az életkor előrehaladtával 45-54 éves korcsoportig. A kutatásból az is kiderült, hogy az iskolai végzettség meghatározóan befolyásolja a megítélést, elégedettséget, emberekbe vetett bizalmat. A szakértők megállapították azt is, hogy 2015-ben javult az emberek biztonságérzete, míg 2013-ban még csak a társadalom 64 százaléka érezte magát biztonságban, 2014-ben az arány már 74 százalék, tavaly pedig 75 százalék volt. A KSH vizsgálata egységes európai uniós módszertan alapján valósul meg, az eredményeket pedig az Eurostat validálja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.