Egyház

Karácsony a kegyelem, újév a számvetés időszaka

Karácsony a kegyelem, újév a számvetés időszaka

2016. december 24., szombat
Karácsony a kegyelem, újév a számvetés időszaka
karacsonyi_fenyek13_gs

Karácsony és az új esztendő üzenetét Kiss-Rigó László megyés püspök, Juhász András református esperes és Cserháti Sándor református lelkész is más-más irányból közelíti meg, mégis ugyanazt a tanulságot vonják le. Vagyis, hogy az év ezen időszakában kiemelten fontos figyelni a nehezebb sorsúakra, a magányosokra, újév napján pedig érdemes számot vetni az elmúlt esztendőről.

Kiss-Rigó László: A legkérgesebb lelkűek is ilyenkor békülnek

betlehemi_lang_fogadasa025kf

"Karácsony üzenete örök érvényű és végtelenül gazdag. Mindig mást tudunk megragadni belőle, ez mindannyiunk kötelessége és érdeke is. Karácsony valódi lényege, hogy nem vagyunk egyedül, Isten velünk van. Másképpen tudja átérezni az ünnep lényegét a tudatosan hívő, de az is átérzi, aki nem, vagy nem tudatosan hívő. Ilyenkor mindannyian érezzünk annak szükségét, hogy nem csak kellemes körülményeket akarunk magunk körül teremteni, mert ez részben pénz és lehetőségek függvénye. Mindig lesznek olyanok, akik saját hibájukon kívüli ezt nem tudják megteremteni, másrészt azt kell észrevenni, hogy a kellemes körülmények megléte önmagában még nem teszi boldoggá a karácsonyt."

Kiss-Rigó László

megyés püspök úgy fogalmazott, a kegyelmekben gazdag karácsony Isten ajándéka, melyet mindannyiunknak felkínál. Hívők és nem hívők - ők talán nem is tudatosan - úgy készülnek erre, hogy jobb emberek próbálnak lenni, a legkérgesebb lelkűek is kibékülnek egymással, odafigyelnek a nehezebb sorsú emberekre, több szolidaritást gyakorolnak irányukba. A kegyelem tehát egy természetfeletti ajándék, melyet ki kell érdemelni. "A karácsonyt követő napok az év fordulópontját is jelentik, ilyenkor mindenki, attól függően, hogy például a gazdaság vagy az oktatás oldaláról közelíti-e meg a dolgot, összegzést végez. Mire jutott az adott évben, milyen örömök és szomorúság érte. Érdemes visszatekinteni és az eredmények alapján felkészülni a jövő évre" - tanácsolta a szeged-csanádi megyés püspök.

Juhász András útravalóul: Ne félj!

magyarok_karacsonya29_gs

Karácsony általános üzenete, hogy arra emlékezzünk: Jézus testé lett azért, hogy az embereket megváltsa. Isten annyira szeret minket, hogy a megváltásért egyszülött fiát áldozta fel - foglalta össze a karácsony üzenetét

Juhász András

. A Csongrádi Református Egyházmegye esperese azt mondja, neki nemcsak vér szerinti, hanem lélek szerinti rokonai is vannak, mind olyan emberek, akik Isten fiaiként hisznek Krisztusban. Ezek a rokonok a világ minden táján megtalálhatóak, s nem bőrszínük, nemük vagy életkoruk jellemzi őket, hanem csakis a hitük. A karácsonyt megelőző és az azt követő időszakban "lelki értelemben is oda kell állni a szegényebb körülmények között élő emberek mellé" - vallja az esperes. Felsorolta: a Szeretetdoboz programban határon innen és azon túl élő rászoruló családoknak gyűjtenek, akik gyakran jelzik is szükségleteiket. "Ugyanezt végezzük a Nyilas Misi programban, valamint a Cipősdoboz programban, amelyen keresztül - egy cég és a megyei kormányhivatal segítségével - idén minden eddiginél több, 600 csomagot tudtunk összerakni. Ezekből Délvidék bizonyos területeire jut magyar református óvodásoknak, Csongrád megyei mélyszegénységben élő családoknak, a szegedi siketnéma intézetbe, a szabadkai siketnéma intézetbe, 100 csomagot pedig a református szeretetszolgálatnak fogunk eljuttatni, hogy ahol szükségét látják, ott helyezzék el az ajándékokat." A magyar társadalmi olló egyre nagyobbra nyílik, a nagyon gazdag réteg mellett a középréteg egyre karcsúbb lesz, a szegények pedig továbbra is rossz körülmények között élnek - így Juhász András. "Karácsonykor rengeteg a magányos ember, akiknek ilyenkor még érzékenyebb a lelkük. Az ünnep közösségi dolog, amikor az magányossá válik, nagyon fontos a lelki segítség." Az esperes a 2017-es évre is üzent. "Ne félj!" - írja a Biblia, összesen 365 alkalommal, melyből a hívek minden nap erőt meríthetnek. Juhász András meglátása szerint az emberek szívét elönti a félelem, ha kiszámíthatatlan környezeti csapásokkal, vagy a terrorizmussal szembesülnek a híradásokban, esetleg arról olvasnak, hogy milyen újabb, rég eltűntnek hitt betegségek szedik áldozataikat a világ különböző tájain. "Jézus meg tud tartani a félelmek között."

Cserháti Sándor: Isten a legszerényebb körülmények között is jelen van

gyertyagyujtas009kf

"Isten abba a helyzetbe jön, ahol vagyunk, akármilyennek is legyen a körülmények. Karácsony története is azt mutatja, a legegyszerűbb körülmények között élő emberhez is közel kerülhet. Az ezért is fontos, mert az ünnep egyúttal arról szól, mit tudunk nyújtani. Ennek anyagi korlátai is vannak, ezért sokan úgy érzik, ha nem tudnak elég fényes ajándékokat varázsolni, pompás ételekkel megteríteni, akkor nem igazi a karácsony. Isten viszont a szegényes helyeken is jelen van" - ezt már

Cserháti Sándor

evangélikus lelkész tette hozzá. Emlékeztetett, a bölcsek is a pompában, a királyi udvarban keresték először az újszülött Megváltót, de rádöbbentek, Isten nem gazdagságba, hanem szerény körülmények közé bízta egyetlen fiát. A lelkész szerint az adventi időszakban legtöbben újra és újra tévedünk, abba a hiába esünk, melyet a bölcsek is elkövettek, és csak az anyagiakra, az ajándékok méretére és árára gondolunk. Jó lenne a félelem és gyűlölet érzésétől megszabadulni - folytatta Cserháti Sándor, utalva ezzel 2016 szomorú eseményeire. Szerinte az elmúlt másfél esztendő nem szólt másról, mint a rettegésről az idegenekkel szemben, valamint az ellentétek egyre nagyobb kiéleződéséről. Úgy fogalmazott, csak azt formálhatjuk, ami még előttünk van, így 2017-ben jobb belátásra kér mindenkit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.