Hódmezővásárhely 56-os történelmével ismerkedtek a város diákjai

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

12_TV_08

A hódmezővásárhelyi általános- és középiskolák nyolc osztálya fogadta el az Emlékpont felhívását, hogy a téli szünetet megelőző hetekben ingyenes tárlatvezetés keretében ismerkedjenek meg a város 1956-os eseményeivel.

Az elmúlt hetekben a mintegy kétszázötven diákot kalauzoltak az Emlékpont történészei, Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc az Összefogás a szabadságért, 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen című tárlat helyszínein.

A kiállítás első részében a fővárosi utcai harcok helyszíneit idézi meg a macskakövekből, ledöntött Lenin-szoborból, valamint gránátokból és Molotov-koktélos palackokból álló installáció, míg a terem közepén elhelyezett tárlókban a Bethlen Gábor Gimnázium korabeli dokumentumai mellett láthatók az államhatalom által a forradalom leverésében közreműködőknek adott kitüntetések, valamint az események tükrében morbid hatású, 1957-es üdvözlőkártya: Boldog új évet kíván a Karhatalom!

Az Emlékpont galériájának falai mentén felállított roll-up sor vezeti végig a látogatókat a forradalom kitöréséhez vezető útról, majd fotókkal és dokumentumokkal illusztrálva mutatja be a vásárhelyi eseményeket és azok szereplőit, végül a forradalom leverését követő megtorlásokat ismerteti.

Az Emlékpont 56-os kiállítása ebben az évben december 16-án délig tekinthető meg, majd az intézmény téli szünetét követően jövőre január 3-tól az első hónap végéig látogatható.

Előző sztori

Orbán: Magyarország nem büntető jellegű, hanem fair Brexitben érdekelt

Következő sztori

Megnyílt a Karitász Vásár a nagyáruházban

Legutóbbi hasonló cikkek