Kultúra

Hódmezővásárhely 56-os történelmével ismerkedtek a város diákjai

Hódmezővásárhely 56-os történelmével ismerkedtek a város diákjai

2016. december 13., kedd
Hódmezővásárhely 56-os történelmével ismerkedtek a város diákjai
12_TV_08

A hódmezővásárhelyi általános- és középiskolák nyolc osztálya fogadta el az Emlékpont felhívását, hogy a téli szünetet megelőző hetekben ingyenes tárlatvezetés keretében ismerkedjenek meg a város 1956-os eseményeivel.

Az elmúlt hetekben a mintegy kétszázötven diákot kalauzoltak az Emlékpont történészei,

Nagy Gyöngyi

és

Zeman Ferenc

az Összefogás a szabadságért, 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen című tárlat helyszínein. A kiállítás első részében a fővárosi utcai harcok helyszíneit idézi meg a macskakövekből, ledöntött Lenin-szoborból, valamint gránátokból és Molotov-koktélos palackokból álló installáció, míg a terem közepén elhelyezett tárlókban a Bethlen Gábor Gimnázium korabeli dokumentumai mellett láthatók az államhatalom által a forradalom leverésében közreműködőknek adott kitüntetések, valamint az események tükrében morbid hatású, 1957-es üdvözlőkártya: Boldog új évet kíván a Karhatalom! Az Emlékpont galériájának falai mentén felállított roll-up sor vezeti végig a látogatókat a forradalom kitöréséhez vezető útról, majd fotókkal és dokumentumokkal illusztrálva mutatja be a vásárhelyi eseményeket és azok szereplőit, végül a forradalom leverését követő megtorlásokat ismerteti. Az Emlékpont 56-os kiállítása ebben az évben december 16-án délig tekinthető meg, majd az intézmény téli szünetét követően jövőre január 3-tól az első hónap végéig látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.