Közélet

FM: javulhat a pékáruk minősége a Magyar élelmiszerkönyv módosításával

FM: javulhat a pékáruk minősége a Magyar élelmiszerkönyv módosításával

2016. december 20., kedd
FM: javulhat a pékáruk minősége a Magyar élelmiszerkönyv módosításával
kenyer_elelmiszer_etel_gasztronomia_pektermek

Módosult a Magyar élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló rendelet, amely kitér a sütőipari termékek előírására is, ennek köszönhetően jobb minőségű kenyerek és pékáruk készülhetnek - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A szaktárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ismerteti: új szabályok vonatkoznak a kenyerek összetételére és fajtáira, bővült a védett termékek listája. Az új előírás 15 kenyér esetében szabályozza az összetételt. Az összetevők közé bekerültek a magas vitamin-, fehérje- és rosttartalmú álgabonák. Az élelmiszerkönyv felsorolja a védett elnevezésű termékeket, például a tejes tésztából készült péksüteményeket, a leveles tésztából készült finom pékárukat. A rendelet értelmében a védett elnevezéseket csak akkor lehet használni, ha a termékek megfelelnek az élelmiszerkönyvben rögzített követelményeknek - mutat rá a közlemény. Az FM hangsúlyozza: a módosítás támogatja a jó minőségű pékáruk elterjedését és a gyenge minőségű termékek visszaszorítását. A minisztérium szerint a jó minőségű élelmiszereket egyre többen keresik, aminek a hátterében a fogyasztói tudatosság erősödése áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.