Enyhített a karcagi életveszélyt okozó testi sértés ügyében az ítéleten a Szegedi Ítélőtábla

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több ponton is megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a testi sértés bűntette miatt F. I. és társa ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

Az I. rendű vádlott cselekményét életveszélyt okozó testi sértés bűntettének, míg a II. rendű vádlottét súlyos testi sértés bűntette kísérletének minősítette, egyben mellőzte a társtetteskénti elkövetést – közölte a Szegedi Ítélőtábla.

Változtak a büntetési tételek is. Az I. rendű vádlott büntetését 8 évről 7 évre, míg a II. rendűét 4 évről 1 és 6 hónap szabadságvesztésre enyhítette a táblabíróság. A II. rendű vádlott esetében a szabadságvesztés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Figyelembe véve az előzetes letartóztatásban töltött időt, az ítélőtábla megállapította, hogy a II. rendű vádlott a vele szemben kiszabott szabadságvesztést kitöltötte.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az életveszélyt okozó sérülést az I. rendű vádlott rúgása okozta, míg a II. rendű vádlott azzal, hogy lelökte a sértettet a kerékpárjáról, a súlyos testi sértés kísérletét követte el, ez indokolja a II. rendű vádlott esetében a nagy fokú enyhítést. Ugyanakkor a táblabíróság megítélése szerint az I. rendű vádlott I. fokon kiszabott büntetése is eltúlzottan súlyos, ezért indokolt volt annak enyhítése is. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék F. I. (1988) I. rendű vádlottat, és ezért őt, mint többszörös visszaesőt, 8 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendfű vádlottja, B. A. (1987) ugyanezen bűncselekményért 4 év börtönt és 4 év közügyektől eltiltást kapott.

Az ügyész a döntést tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

2013. május 22-én délután fél 5 óra körül a korábban már többször büntetett I. rendű, valamint a II. rendű vádlott Karcagon, egy kijelölt kerékpárúton a város központja felé haladt úgy, hogy elől ment az I. rendű vádlott, mögötte a II. rendű vádlott. Ha nem jött velük szemben senki, akkor egymás mellett bicikliztek. Ugyanezen az útszakaszon kerékpározott hazafelé a kerti munkákból a 75 éves A. M. sértett is. Amikor a vádlottak utolérték az idős férfit az I. rendű vádlott megelőzte a sértettet, és a II. rendű vádlott is előzni akart. Ekkor – pontosan nem megállapítható ok miatt – szóváltás alakult ki közöttük. A II. rendű vádlott a sértettet előbb meg akarta, amit az kivédett, majd meglökte, ami emiatt a sértett elesett, feje egy kátyú széléhez ütődött, amiben esővíz volt.

Amikor ezt az I. rendű vádlott észrevette, leugrott a kerékpárjáról, visszarohant a sértetthez, és nagy erővel az esés miatt eszméletlenül fekvő férfi arcába rúgott. Ezt követően a sértett továbbra is eszméletlenül, vérző fejjel feküdt a földön.

A viszonylag forgalmas úton haladó autókban ülők észrevették a történteket, többen megálltak, emiatt a vádlottak a helyszínről elmenekültek. A közvetlen életveszélyes sérüléseket is elszenvedett sértettet mentővel a karcagi kórházba szállították, ahonnan gyógykezelés követően május 31-én hazaengedték.
Az idős férfi július 6-án ismét kórházba került, ahol július 16-án meghalt. A sértett május 22-én bekövetkezett sérülései és halálának beállta között ok-okozati összefüggés nem állapítható meg, a halál kóreredetű betegségre vezethető vissza.

Előző sztori

Emléktábla őrzi Horváth Barna emlékét szegedi házánál

Default thumbnail
Következő sztori

Lázár: egyes hatáskörök közös gyakorlása az EU-val nem sértheti az ország szuverenitását

Legutóbbi hasonló cikkek