Egyetem

Elindult az általános felsőoktatási felvételi eljárás

Elindult az általános felsőoktatási felvételi eljárás

2016. december 23., péntek
Elindult az általános felsőoktatási felvételi eljárás

Elindult az általános felsőoktatási felvételi eljárás, már lehet jelentkezni a jövő szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre - közölte az Oktatási Hivatal pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a felvételizők - a 2017. február 15-i jelentkezési határidőig - legfeljebb hat helyet (ebből hármat díjmentesen) jelölhetnek meg az E-felvételiben. A három díjmentes helyen túli jelentkezésekért 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni - tették hozzá. Az E-felvételi rendszert a

www.felvi.hu

-ról érhetik el a jelentkezők, de ehhez regisztrálniuk kell a honlapon - írták. Mint közölték, a pontszámítás az alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. A mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett - tették hozzá. A jogszabályi minimum ponthatár idén változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont, tehát ezen ponthatárok alatt teljesítő jelentkezők nem vehetők fel a felsőoktatásba. Tudatták azt is, hogy idén megújult a www.felvi.hu honlap szakkereső és szakleírások része. Így már a módosított, új képzési és kimeneti követelmények alapján lehet a különböző szakokról és az azon szakokon végzettek elhelyezkedési adatairól információkat találni. Változott a tanárképzés struktúrája is, a potenciális jelentkezőket az úgynevezett "tanárképzés-választó" alkalmazással segítik az eligazodásban, abban, hogy ki tudják választani - az előképzettségüktől függően - a számukra elérhető tanárszakot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.