Közélet

Csokibotrány tartja lázban Horvátországot és Szerbiát

Csokibotrány tartja lázban Horvátországot és Szerbiát

2016. december 9., péntek
Csokibotrány tartja lázban Horvátországot és Szerbiát
csokolade_edesseg

Napok óta tart Zágráb és Belgrád között egy nyilatkozatháború, amely azért robbant ki, mert Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő egy óvodai látogatás alkalmával Szerbiában gyártott csokoládét osztogatott dubrovniki gyerekeknek.

A szabadkai Pionir édességgyár egyik terméke - amely a horvát piacon is megtalálható - egy olyan édességcsomagba került, amelyet a horvát államfő Dubrovnikban a város felszabadulásának 25. évfordulóján egy óvodában adott ajándékba a gyerekeknek. Az 1991-1995-ös délszláv háborúk idején a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) három hónapon keresztül ostromolta a dalmát várost. A dubrovnikiak minden évben december 7-én emlékeznek meg a város felszabadításáról. Az idei jubileum alkalmából a horvát állami vezetés is jelen volt a megemlékezésen. Az egyik szülő elégedetlenségének adott hangot Facebook-oldalán, amiért szerb csokoládé is volt az államfő ajándékcsomagjában. Az államfő a közösségi oldalon megjelent bejegyzés után azonnal bocsánatot kért az érintettektől és megígérte, hogy horvát termékre cserélik a szerb édességet. "Nagyon csalódott vagyok, mert személyesen is képviselem és támogatom a Vásároljunk horvát termékeket! kampányt" - mondta, és megígérte, hogy többé nem fordul elő hasonló. Az államfő később azzal mentegetőzött, hogy nem tudta átnézni a csomagok tartalmát. A szerb csokoládé körül kialakult botrány, amelyet a sajtó még inkább felfújt, a szerbiai politikusokat is lázba hozta.

Rasim Ljajic

szerb kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter szerint Horvátországban nem szívesen látják a szerbiai termékeket. "A horvát államfő kijelentése nem demokratikus, nem európai és gazdaságellenes" - mondta.

Aleksandar Vulin

szerb szociális miniszter úgy vélte: a csokoládébotrány megmutatta, a horvátok mennyire gyűlölik a szerbeket. A csokibotrányba a szerb államfő is bekapcsolódott.

Tomislav Nikolic

elnök a szerbiai Kurirnak úgy nyilatkozott: számára nem okozna gondot horvát csokoládét osztani a szerbiai gyerekeknek. Szerinte a horvát államfőnek "fel kellene nőnie". A horvátok barátságról és megbékélésről beszélnek, ami most mind kútba esett egy csokoládéügy miatt - hangsúlyozta. Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: minden horvát terméket szívesen látnak Szerbiában. Horvátországban sokan elhamarkodottnak és rossz lépésnek tartották az államfő megnyilvánulását, amely szerintük sokat rontott a Szerbiával kialakult viszonyon és a két ország gazdasági együttműködésének is ártott. A szabadkai Pionir édességgyár is meglepődve és értetlenül áll a botrány előtt. Az N1 horvát hírcsatornának úgy nyilatkoztak: a szabadkai gyár alkalmazottjainak 60 százaléka magyar, 20 százaléka pedig horvát nemzetiségű. Megjegyezték azt is, hogy Szerbiában sokkal több horvát termék van a piacon, mint fordítva. Horvát és szerb gazdasági szakemberek egyetértenek abban, hogy egyik országnak sem lenne jó, ha termékeik ellen bojkottot hirdetnének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.