Közélet

Balog Zoltán: a csendes német többség pozitívan elfogult Magyarországgal szemben

Balog Zoltán: a csendes német többség pozitívan elfogult Magyarországgal szemben

2016. december 17., szombat
Balog Zoltán: a csendes német többség pozitívan elfogult Magyarországgal szemben
Balog Zoltán

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint a csendes német többség pozitívan elfogult Magyarországgal szemben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetője erről az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában beszélt annak kapcsán, hogy Berlinben átvehette a

Rainer Hildebrandt

emlékérmet a romák társadalmi felzárkózása, valamint a volt NDK-ból elmenekült németek lelki gondozójaként folytatott 1989-es szerepvállalása miatt.

Balog Zoltán

a műsorban azt mondta, a német csendes többség elismeri az Orbán-kormány munkáját, ugyanakkor van "ellenszél" is, vannak, akik be akarják bizonyítani, hogy az Orbán-kabinet miniszterét emberi jogokkal kapcsolatban nem lehet kitüntetni. Hangsúlyozta, hogy Magyarország a felzárkózás politikában 2011-ben európai szinten is megjelent, miután elsőként készített európai roma keretstratégiát, továbbá Magyarországnak volt először roma képviselője - tíz éven keresztül - az Európai Parlamentben. A PISA-felmérés eredményeivel kapcsolatos kérdésre válaszolva Balog Zoltán azt mondta, nem érdemes semerre mutogatni, vállalni kell azokat a feladatokat, amelyeket a felmérés kijelöl, bár, mint fogalmazott ez a teszt csak egy bizonyos - és nem biztos, hogy a legfontosabb - szegmensét méri az oktatásnak. Kifejtette: a felmérés rávilágít arra, hogy a hátrányos helyzetű világból nehéz felemelkedni, és nagy összefogásra van szükség ezeknek a hátrányoknak a leküzdéséhez. Ebből a szempontból az egyik legfontosabb intézkedésnek a hároméves kortól kötelező óvodát említette a miniszter. Az eredmények közül kiemelte, hogy az elmúlt három évben megduplázódott azon roma tanulók száma, akik egyetemre, főiskolára bejutottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.