Közélet

Az LMP az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését és a hazai termelők támogatását sürgeti

Az LMP az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését és a hazai termelők támogatását sürgeti

2016. december 18., vasárnap
Az LMP az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését és a hazai termelők támogatását sürgeti

Az állami birtokpolitika megváltoztatását, az alapvető élelmiszerek egységes áfacsökkentését, a hazai termelők támogatását, valamint a belföldi kereslet és forgalom élénkítését szorgalmazza az LMP.

Lengyel Szilvia

, az LMP vidékfejlesztési szakszóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: a magyar családok egyre növekvő hányada egyre nehezebben tudja megoldani a karácsonyi bevásárlást. Azon túl, hogy Magyarország bérszínvonala nagyon alacsony, több olyan tényező is befolyásolja ezt a helyzetet, amelyek tekintetében "a kormánynak komoly mulasztása van" - vélekedett. Közölte: a kormány az elhibázott, az állami földeket privatizáló politikájával a nagy gazdaságok mellé állt a kisebbek helyett, így megnehezítette a helyi termelők áruinak előállítását, amelyek ellenőrzött úton kerülnek a fogyasztók asztalára. Úgy látja, "továbbra is óvatoskodás tapasztalható" az élelmiszerek áfacsökkentésével kapcsolatban. 2017 elejétől ugyan a friss tej, a baromfihús és a tojás áfája 5 százalékra mérséklődik, de az LMP szerint ez nem elegendő: hasonló mértékű, egyszeri, egységes áfacsökkentésre lenne szükség az alapvető élelmiszerek tekintetében - jelentette ki. Hozzátette: nem állja meg a helyét az a félelem, amely szerint ezt azért nem lehet megtenni, mert túlzottan nagy bevételkiesést okozna, hiszen a számokból az látszik, hogy ahol megvalósult az áfa mérséklése, ott a bevételkiesés a felét sem érte el a vártnak, viszont ezt jól ellensúlyozta a megnövekedett kereslet utáni adóbevétel. Lengyel Szilvia kiemelte: pártja azt szeretné, hogy ugyanannyi pénzből több vagy jobb minőségű élelmiszer kerüljön a magyarok asztalára. Kitért rá: a kormány "továbbra is csak szóban folytat háborút" a piacot gyakran rossz minőségű és külföldi dömpingáruval ellátó nagy láncokkal szemben, a társasági nyereségadó csökkentése is nekik kedvez. Mint mondta, a Fidesz "kiszolgáltatta Magyarországot a globalizációnak". Ezzel szemben az LMP kiáll a hazai termelők támogatásáért, azért, hogy a lakosságot egészséges életmódot biztosító élelmiszerekkel lehessen ellátni - közölte. Hozzátette: ehhez fontos a valódi helyi termelői piacok felállítása is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.