Közélet

Áder: nem kívánok döntőbíró lenni a pártok közötti vitákban

Áder: nem kívánok döntőbíró lenni a pártok közötti vitákban

2016. december 2., péntek
Áder: nem kívánok döntőbíró lenni a pártok közötti vitákban
Áder János

Áder János köztársasági elnök nem akar döntőbírája lenni a pártok közötti demokratikus vitáknak.

Az államfő ezt

Vona Gábor

Jobbik-elnöknek címzett válaszlevelében közölte, amelyet pénteken juttatott el a Köztársasági Elnöki Hivatal Sajtóigazgatósága az MTI-hez. Az elnök azt írta: a Jobbik elnöke által hivatkozott alkotmányos elv - miszerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét - csak akkor érvényesülhet, ha a mindenkori köztársasági elnök nem avatkozik be olyan vitákba, amelyeket a pártoknak az Országgyűlésben kell lefolytatniuk egymással.

Áder János

rámutatott arra is: némi ellentmondás feszül Vona Gábor alkotmányos hivatkozása és a levelében ezzel egyidejűleg megfogalmazott politikai természetű kezdeményezés között. Biztosította ugyanakkor a pártelnököt: "alkotmányos kötelezettségeimmel összhangban továbbra sem kívánok döntőbírájává válni a pártok közötti demokratikus vitáknak". A Jobbik elnökének kérdéseivel kapcsolatban emlékeztette őt arra, hogy Magyarország demokratikus berendezkedése minden pártnak biztosítja a jogot és lehetőséget, hogy az általa vallott értékek és megoldások képviseletéhez megfelelő társadalmi támogatást gyűjtsön, és azzal arányos felhatalmazást kapjon a parlamentáris cselekvéshez. "Az államszervezet demokratikus működését nem az fenyegeti, ha a pártok felhatalmazásukkal arányos módon részt vesznek a polgárok által rájuk bízott közügyek intézésében, hanem az, ha bárki - különösen a köztársasági elnök - úgy gondolná, ő felette áll az alaptörvényben rögzített szabályoknak" - hívta fel a figyelmet az államfő. "Jómagam (...) a parlamentáris demokrácia pártján állok, és az alaptörvény rendelkezéseit mindenkor maradéktalanul betartom. Remélem, ugyanezt joggal várhatom el másoktól is" - zárta válaszlevelét Áder János. Vona Gábor múlt héten fordult levélben Áder Jánoshoz, arra kérve őt, avatkozzon be, vesse latba tekintélyét, a pozíciójából fakadó erőt az alaptörvény-módosítás és a letelepedési kötvények ügyében kialakult patthelyzet megoldása érdekében. A politikus személyes találkozót is kért az elnöktől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.