A terrorcselekmény miatt 10 évre ítélt szír férfi mellett tüntettek Budapesten

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szimpátiatüntetés a terrorcselekmény miatt elítélt szír f

A terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt 10 év fegyházbüntetése ítélt szír férfi, Ahmed H. mellett tartottak demonstrációt szombaton, Budapesten civil szervezetek.

A Szegedi Törvényszék szerdán, első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit.

A szombati tüntetést szervező MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport) aktivistája beszédében, a Blaha Lujza téren azt hangsúlyozta: a szír férfit a “rendkívül ellenmondásos tanúvallomások és a bizonyítékok hiánya” ellenére ítélte 10 év fegyházra és kiutasításra a bíróság. Elítélték, mert megafonba beszélt a rendőrökhöz, és “eldobott három tégladarabot”, illetve azért, “mert muszlim és migráns” – mondta. Szerinte a röszkei perek “koncepciós perek”, amelyek a kerítéssel, a rendőri erőszakkal és a szigorításokkal együtt arra hivatottak, hogy példát statuáljanak és félelmet keltsenek.

Schilling Árpád, a Krétakör vezetője azt mondta: azért lehet valakit terrorizmusért elítélni ártatlanul, mert vannak, akik asszisztálnak ehhez.

A MigSzol egy szír aktivistája beszédében a többi között arra hívta fel a figyelmet, éppen a terrorizmus volt az, amely elől Ahmed H. és családja elmenekült.

A mintegy 200 demonstráló a Blaha Lujza térről a Madách térre vonult. Közben többen azt skandálták: “Szabadságot Ahmednek!”, “Ma Ahmedet, holnap téged!”, és olyan táblákat és molinókat tartottak, mint “Freedom for Ahmed H.”, “Röszkei per=kirakatper”, “Nem kell kerítés!” és “Egy ember sem illegális”.

A Madách tér másik bejáratánál, a Károly körút felől várta a demonstrálókat az egyebek mellett terrorcselekmény miatt idén augusztusban első fokon tizenhárom évre ítélet Budaházy György 20-30 szimpatizánsa, akik azt skandálták: “Szabadságot Budaházynak!”, “Szabadságot a politikai foglyoknak!”. A két csoportot mintegy 30 méter választotta el egymástól, a téren 40 rendőr ügyelt a biztonságra.

Fidesz: ismét nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra

A Fidesz szerint a “migránspárti erők” ismét nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra, mert ők legalizálni akarják a bevándorlást és migránsokkal akarják betelepíteni Európát.

A Fidesz hangsúlyozta: ezek a szervezetek rendszeresen támadják hazánkat, támadták a kormány határvédelmi és terrorellenes intézkedéseit, a bevándorlási szabályok szigorítását és támadták a kényszerbetelepítés elleni népszavazást.

Megdöbbentőnek nevezték, hogy azért is képesek utcára vonulni, hogy védelmükbe vegyenek egy bűnözőt, aki a magyar rendőrök elleni erőszakos támadást irányította a röszkei zavargáson.

Közölték továbbá: az emberek az októberi népszavazáson egyértelművé tették, hogy nem kérnek a tömeges bevándorlásból és a vele kéz a kézben járó terrorizmusból.

Előző sztori

Kosárlabda: az utolsó negyedig kiélezett meccset játszott a Szedeák Pakson

Következő sztori

Kézilabda: a Celje sem jelentett gondot a MOL-Pick Szegednek + FOTÓK