Közélet

A kormány a TAO-rendszer folytatását kérte az Európai Uniótól

A kormány a TAO-rendszer folytatását kérte az Európai Uniótól

2016. december 5., hétfő
A kormány a TAO-rendszer folytatását kérte az Európai Uniótól
labdarugas_foci_futball_gs

A kormány a magyar sportban 2011 óta működő társaságiadó-kedvezmény rendszer (TAO) változatlan feltételek melletti folytatásához kérte az Európai Unió jóváhagyását.

Erről

Kozmann György

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára beszélt az utanpotlassport.hu szerkesztősége által idén hatodik alkalommal megrendezett, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Decathlon által támogatott hétfői konferencián. Az államtitkár hozzátette: az EU engedélye eredetileg az év végéig szólt, ezt most újabb ötéves ciklusra kérték meg, jelenleg az unió válaszára várnak. Kozmann előadásában kitért arra is, hogy a nemzeti utánpótlás-nevelő programok irányítása és felügyelete 2017 januárjától a MOB-tól átkerül az Emmi sportért felelős államtitkárságához. A sportvezető a változtatás indokaként a támogatási rendszer egycsatornássá válását és a nagyobb átláthatóságot nevezte meg. Az olimpiai bronzérmes kenus emlékeztetett arra, hogy a sporttörvény novemberi módosítása alapján januártól önálló helyettes államtitkárság irányítja majd az utánpótlás-nevelést

Sárfalvi Péter

vezetésével, valamint bejelentette, hogy új programot indítanak az utánpótlás-nevelésben dolgozó edzők munkájának támogatására.

Fábián László

, a MOB sportigazgatója kiemelte: az augusztusi Rio de Janeiró-i olimpián részt vevő magyar csapat 160 tagjának 77 százaléka volt érintett valamelyik nemzeti utánpótlás-nevelő programban.

Tóth József

, a MOB utánpótlás-osztályvezetője előadásában elmondta, hogy az idei ötkarikás játékokon elért eredmények a magyar sport kétarcúságát bizonyítják. A megnyert 15 érem, köztük a nyolc arany számát pozitívumnak nevezte, ugyanakkor hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan a korábbiakhoz képest csökkent az érmes sportolók száma. Tájékoztatása alapján a Héraklész Programban szereplő 15 sportágban a világ- és Európa-bajnokságokon megszerzett 1-8. helyezések száma idén visszaesett, de ezt azzal magyarázta, hogy a magyar sport már 2013-ban is csúcsra volt járatva, ezért nem volt elvárható az eredményesség további növekedése. Az igazgató szerint a 2013-ban indított kiemelt sportágfejlesztési program hatásai még nem jelentkezhettek, sőt hat sportág 2014 és 2016 között az eredményességben visszaesett a 2010 és 2012 közötti időszakhoz képest. Tóth József azonban úgy látja, hogy a hároméves terminus még rövid ahhoz, hogy abból komolyabb következtetéseket lehessen levonni.

Rátgéber László

kosárlabdaedző, a nevét viselő pécsi akadémia vezetője úgy látja, a TAO megjelenése morálisan megerősítette az utánpótlásban dolgozó edzők életét, akik így jobban tudnak a munkájukra összpontosítani, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszer el is kényelmesítheti a középszerű szakembereket. A női és a férfi kosárlabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya több problémát is lát a magyar sportban. Egyrészt hiányolja a széles látókörű, nagy kaliberű sportvezetőket, másfelől szerinte a magyar edzők nagyon képzetlenek és nem képesek a fejlődésre. Azon a véleményen van, hogy meg kell változtatni a Testnevelési Egyetemen az edzők oktatási rendszerét, ő például a jelenlegi tíz százalékról hatvan százalékra emelné a gyakorlati képzés arányát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.