/

A kórházak nagy része megkapta a konszolidációs támogatást

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

korhaz_varo_rendelo

A kórházak jelentős részének számlájára megérkezett a lejárt adósságok fedezetéül szolgáló konszolidációs támogatás kedden – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

Azt írták, egyes pénzintézetek esetében a banki átfutási idő miatt előfordulhat egy-két nap eltérés. Felidézték Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár korábbi bejelentését, amely szerint összesen 70 milliárd forint összegben biztosít támogatást a kormány a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek.

A döntés értelmében 45 milliárd forintot a szeptember 30-án harminc napon túl lejárt adósságok rendezésére fordíthatnak a kórházak, 15 milliárd forintra a működés hatékonyságát növelő programokkal pályázhatnak.

Úgy fogalmaztak, a kormány kiemelt feladatának tekinti az egészségügyi ellátórendszer szervezési és működési, valamint finanszírozási és gazdálkodási problémáinak megoldását jelentő intézkedések bevezetését, ezeket igyekszik ösztönözni a 15 milliárdos hozzájárulással.

A támogatható célok között van az egészségügyi ellátások és lakossági igények intézményközi összehangolása, az egészségügyi ellátási gyakorlat intézményen belüli javítása, a diagnosztikai kapacitások racionalizálása, valamint a támogató és kiszolgáló területek hatékonyságának fokozása is – sorolták.

Végül további 10 milliárd forinttal nő az egészségbiztosítási alap; ezt az összeget kiemelt szakmapolitikai célokra lehet fordítani, így például járóbeteg-szakellátásra, az onkológiai ellátások javítására, valamint nagy értékű gyógyszerek és orvostechnikai eszközök közbeszerzésére.

Arra is kitértek, hogy 2010 után a kórházak megörökölt adósságállományuk csökkentése érdekében évente konszolidációban részesültek. A kormány az elmúlt években több mint 225 milliárd forint többlettámogatással segítette az intézmények működését – olvasható a közleményben.

Előző sztori

Kézilabda: magabiztos győzelemmel ajándékozta meg a Pick-mikulás a szegedi szurkolókat + FOTÓK

Következő sztori

Reklámszövetség: a különadó bevezetése 4-6 milliárd forint terhet róhat a reklámpiacra