Közélet

Ukrajna megtiltotta a baromfihús bevitelét Magyarországról

Ukrajna megtiltotta a baromfihús bevitelét Magyarországról

2016. november 21., hétfő
Ukrajna megtiltotta a baromfihús bevitelét Magyarországról

Ukrajna megtiltotta a baromfihús, illetve a baromfiból készült félkész termékek bevitelét területére Magyarország és más európai országok azon régióiból, ahol madárinfluenza vagy baromfipestis (Newcastle-betegség) ütötte fel a fejét - hozták nyilvánosságra ukrán hírforrások az állami fogyasztóvédelmi szolgálat közlésére hivatkozva.

A híradások alapján a tilalom Magyarország esetében a Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből származó baromfira vonatkozik, továbbá Ausztria, Németország és Bulgária egyes területeire. Azok a baromfitermékek viszont továbbra is bevihetők Ukrajnába, amelyeket olyan eljárással dolgoztak fel, ami meggátolja a fertőzés terjedését. A magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) múlt hétvégén közölte, hogy minden baromfit leölnek a bugaci és kiskunmajsai madárinfluenza kitörések egy kilométeres körzetében a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Ez több tízezer állatot jelent. Ezen túlmenően múlt kedden az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében elrendelte a baromfi zártan tartását, hogy csökkenjen annak a lehetősége, hogy az állatok vadon élő madarakkal érintkeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.