Egyetem

Új genetikai tanácsadó részleget alakítottak ki Szegeden

Új genetikai tanácsadó részleget alakítottak ki Szegeden

2016. november 7., hétfő
Új genetikai tanácsadó részleget alakítottak ki Szegeden

Három megye ellátását végzi a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézetének Genetikai Tanácsadó részlege, amely mostantól új helyen fogadja a pácienseket. Az újonnan kialakított tanácsadó részleg elsősorban a családtervezés, a terhesgondozás és a ritka, genetikailag meghatározott betegségek területén végez diagnosztikát és látja el a betegeket.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Orvosi Genetikai Intézetében hétfőn adták át az új Genetikai Tanácsadó Részleget. A részleg november 7-től új helyen, a Szőkefalvi-Nagy Béla utca 4/b 2. emeletén látja el Szeged valamint három megye lakosságát. Az itt dolgozók feladata elsősorban a családtervezés, a terhesgondozás, és a ritka, genetikailag meghatározott betegségek diagnosztikája, ellátása. A genetikai tanácsadás az egyén és annak családtagjai szempontjából fontos konzultatív orvosi tevékenység, amelyhez sok esetben a kórkép hátterében álló sokrétű diagnosztikai folyamat összehangolása is társul. Az új részleget

Széll Márta

tanszékvezető egyetemi tanár hétfőn mutatta be. Napjainkban a genetika tudománya hétköznapi betegellátás szerves részévé vált, hiszen a legtöbb emberi betegség esetén fény derült genetikai okra, hajlamosító tényezőre. Emiatt egyre fontosabb szerepe van a klinikai genetikának, illetve ennek keretében a genetikai tanácsadásnak. A genetikai tanácsadás fő célja tanácskérők felvilágosítása abból a célból, hogy saját maguk képesek legyenek döntést hozni a genetikai betegségek, rendellenességek megelőzésére, diagnosztikájára, kezelési lehetőségeire vonatkozóan. Az sikeres konzultációhoz nélkülözhetetlen a nyugodt, bensőséges környezet, a tájékoztatás szóbeli-, írásbeli és vizuális eszköztára és a megfelelő szakmai háttér a modern- genetikai szűrő-és diagnosztikai vizsgálatok elérhetőségével, jól képzett szakemberekkel. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Orvosi Genetikai Intézetében a genetikai tanácsadó orvos a vizsgálatok előtt részletesen tájékoztatja a családtagokat a vizsgálathoz szükséges mintavételekről, a vizsgálatok várható eredményének típusairól, a vizsgálatok hasznáról és esetleges veszélyeiről. A tanácskérők tájékoztatáson alapuló döntését követően a klinikai genetikus szakorvos szervezi meg a szükséges genetikai vizsgálatokat. Az eredmények megbeszélése szintén genetikai tanácsadás keretében szokott megtörténni. Az optimális családtervezés és a sikeres genetikai ellátás érdekében a tervezett terhesség előtt javasolt a rendelésen jelentkezni, ha a családban több családtagnál hasonló klinikai tünetekkel járó betegség, Down szindróma vagy egyéb kromoszóma rendellenesség, anyagcsere betegség, fejlődési rendellenesség, esetleg ritka betegség fordul elő. Hasonlóképpen érdemes felkeresni a genetikai szakellátást, ha a szülők között rokoni kapcsolat van. Sikertelen gyermekvállalás (női-és férfi meddőség ismétlődő vetélések) genetikai okainak feltárásával segíteni lehet a családoknak az áhított terhesség megfoganását, sikeres kiviselését. Megfogant terhesség esetén javasolt klinikai genetikushoz fordulni koraterhességnél gyógyszer-, vegyi- illetve sugár expozíció esetleges magzati ártalmat okozó hatásának megállapítására, a magzati fejlődési rendellenességek felismerését célzó vizsgálatok megszervezésére. Az egyik leggyakoribb genetikai betegség a Down szindróma, amelynek megelőzéséhez javasolt a 35 évnél idősebb várandós anyák tájékoztatása a széleskörű szűrő-és diagnosztikai vizsgálatok elérhetőségéről, javaslatáról. Genetikai tanácsadáson javasolt jelentkezni valamennyi olyan várandósnak, akinél a különböző szűrővizsgálatok eredménye alapján a magzati fejlődési/kromoszóma rendellenességek kockázata emelkedett. Az SZTE Orvosi Genetikai Intézetében egyre több népbetegség (szív-érrendszeri, gyomor-bélrendszeri-, daganatos betegség) családi halmozódása esetén lehetőség van szakorvosok javaslatára hajlamosító genetikai faktorok elemzésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.