Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Szent Anna, Búzavirág, Pipacs és Nyomás – közterületeket neveztek el Algyőn

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

okt23_algyo_unnepseg018kf

Névtelen téren avatták fel október 23-án Bánvölgyi László alkotását, a fáklyát magasba emelő angyal szobrát Algyőn, amit ezentúl a közeli templom után Szent Anna térnek neveznek. A képviselő-testület a kialakítás alatt álló lakópark utcáinak nevéről is döntött legutóbbi ülésén, mely másodízben került a képviselők asztalára.

„Az 1956-os emlékművel Bánvölgyi László szobrászművész érzékeltetni tudja a forradalom szellemiségét. Az angyal a jóságra, a szabadságra, a fáklya pedig a fényességre, egy szabadabb világ felé vezető útra emlékezteti az algyőieket” – fogalmazott Molnár Áron polgármester október 23-án a szoboravatón. A műalkotás körül kialakított területnek azonban nem volt neve, ezt is orvosolta a képviselő-testület novemberi ülésén. Az előterjesztésben az szerepelt, hogy a területet a Szent Anna templom és a plébánia közelsége miatt eddig is Szent Anna térként élt a köztudatban, ezért azt javasolta a polgármester, hogy a hivatalos elnevezése is Szent Anna tér legyen, amivel egyet is értettek a képviselők.

A kialakítás alatt álló délnyugati lakópark három utcáját a szeptemberi testületi ülésen nem tudták elnevezni, csupán egynél született konszenzus akkor, Tópartként hívják a ténylegesen egy tó partján lévő utcát. A hosszas vitában Gonda János azt mondta, szerinte érdemes lenne a testvértelepülésekhez kapcsolódóan elnevezni az új utcákat, a Martonos, Bajor és Újvár nevekre tett javaslatot. A Fidesz-frakciót vezető Pongrácz Tamás azt nehezményezte, hogy ötletbörzébe fulladt a napirendi pont tárgyalása, míg Gubacsi Enikő alpolgármester arra hívta fel a képviselők figyelmét, hogy a lakosság véleményét illene előtérbe helyezniük, ha már megkérdezték őket közösségi oldalukon. Ezért landolt két hónappal később a napirendi pont újfent a képviselők asztalán, s az előterjesztésben számba vették azt is, hogy milyen lakossági javaslatok érkeztek.

Delnyugati_lakopark_utcai

Akadt, aki bolygókról és égitestekről nevezte volna el az utcákat, a legtöbben növényekről történő elnevezést preferálták, így érkezett javaslat Pitypangra, Pipacsra, Füzikére, Nyári Tőzikére, Lilaakácra, Kökényre és Császárfára is. Kopasz Bálint kajakosról, a közelmúltban elhunyt korábbi településvezetőről, Piri Józsefről, Kovács Antalról, Mucza Béláról és Szent Borbáláról is elnevezték volna az új utcákat, ám előbbi három javaslat központi jogszabályba ütközik, ugyanis élő személyről nem lehet közterületet elnevezni, elhunyt esetében pedig csak a halálát követő 10 évvel később. Ének, Mese, Gyevi, Kerek erdő, továbbá Kőolaj utca is szerepelt a beérkező javaslatok között, ám végül a virágok „győzedelmeskedtek”.

A jogi bizottság a Búzavirágot támogatta, a 3-as utca estében pedig a testületre bízta a döntést. Gonda János bizottsági elnök azt is elmondta, hogy a Tiszavirág és Bartók utcákat összekötő rész elnevezését is érdemes lenne megvizsgálni. A Pongrácz Tamás vezette pénzügyi bizottság a képviselőkre bízta a döntést, akárcsak a Herczeg József által elnökölt településfejlesztési bizottság. Herczeg önálló javaslattal is előrukkolt, azt mondta Nyomás utca legyen a harmadik, amit azzal indokolt, hogy egykor a környéken voltak a nyomásföldek. Nem kapott többséget a javaslat, Herczeg tartózkodása mellett végül Pipacs utca lett a 3-as utca, a 2-es pedig Búzavirág. Gonda János ötlete viszont többséget kapott, így a Tiszavirág és Bartók közti szakaszt fogják Nyomás köznek hívni.

Tovább olvasom

Hírzóna

Demográfiai sikertörténet az idei első félév Magyarországon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Minden népmozgalmi adat (születések, elhalálozások száma, termékenységi ráta, házasságkötések száma és az abortuszok száma) jelentősen javult.

Tovább olvasom

Hírzóna

Már készül a Szegedi Pinceszínház az őszi Várjátékokra

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szabó Magda ifjúsági darabját, az Abigélt állítják színpadra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Emléktáblát avatnak Szegeden Petrás Incze János szerzetes tiszteletére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Augusztus 13-án, csütörtökön a szeged-felsővárosi minorita templomban.

Tovább olvasom

Aktuál