Szegedi fiatalok a bécsi konferencián

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

becs_katolikus_ifjusagi_konferencia

November negyedike és hatodika között harmadik alkalommal rendezték meg Bécsben a közép-európai katolikus ifjúsági konferenciát az MKPK Ifjúsági Bizottsága társszervezésével.

A találkozón hat ország ifjúsági vezetői, ifjúságért felelős munkatársai vettek részt: Bosznia-Hercegovina, Csehország, Szlovákia,, Szlovénia, Ausztria és Magyarország. Hazánkat tizenegy fiatal képviselte az ifjúságpasztoráció különböző területeiről: a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodájából Jancsó Mária, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodájából Szalainé Milasin Katalin, a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészségről Jyothi Jampana, továbbá a Katolikus Ifjúsági Mozgalom (KIM), a Shalom közösség és az Újszó közösség.

A konferencia kiemelt témáját az Irgalmasság Szentéve adta, a résztvevők ehhez kapcsolódva Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításának vonatkozó részeivel foglalkoztak.

A konferencia résztvevőit Stephan Turnovszky ifjúságpasztorációért felelős bécsi segédpüspök köszöntötte, majd az előadásában Lukács evangéliumából vett terméketlen fügefa példáján keresztül szimbolizálta az ifjúságpasztoráció jelenlegi helyzetét. A Vatikánból érkezett João Chagas, a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériumának munkatársa, ifjúsági felelőse, a Katolikus Shalom Közösség tagja az Evangelii gaudium alapján adta át a Szentatya üzenetét. Hans Hobelsberger, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Katolikus Főiskola rektora, gyakorlati pasztorális teológus a II. vatikáni zsinat és a szentatyák tanítását foglalta össze az irgalmasság központú ifjúságpasztoráció perspektíváinak figyelembevételével.

Az előadásokat követő műhelyfoglalkozás során a résztvevők megosztották egymással tapasztalataikat, ezzel is segítve az előadáson elhangzottak feldolgozását és egymás munkájának megismerését.

A résztvevő országok egy olyan szolgálatot mutattak be, amely náluk a gyakorlatban jól működik: például Szlovákiában az akkreditált animátor képzés, Ausztriában és Szlovákiában a vezetőképzés, és az Ausztriában menekültekkel foglalkozó szervezet. A magyar részről Jyothi Jampana által bemutatott Lázár közösség 16 éve működik a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészségen, amely közösségben egyetemisták és középiskolás diákok szolgálnak. Hétről hétre azért találkoznak, hogy az ételosztás mellett lelki táplálékot adjanak a rászoruló, hajléktalan embereknek, akiken a többségi társadalom átlép.

A konferencia során a fiatalok bemutatták hazájuk kultúráját is: kötetlen előadások, játék, tánc, ének, az egyes nemzetek jellegzetes ételeinek, italainak kóstolása adott alkalmat az ismerkedésre.

A zárószentmise főcelebránsa Stephan Turnovszky osztrák püspök atya volt, aki minden országot egy gyertyával indított útjára, hogy Jézus Krisztus küldötteiként vigyék el a fényt a fiatalok életébe.

Előző sztori

Jótékonysági hangversenyt rendeznek a Karitáció Alapítvány javára

Következő sztori

Közép-Európa kutatásáért-díjat kapott az Emlékpont vezetője