Közélet

Szegeden 1,7 milliárd forintból kutatják a geotermikus energia hasznosítását

Szegeden 1,7 milliárd forintból kutatják a geotermikus energia hasznosítását

2016. november 16., szerda
Szegeden 1,7 milliárd forintból kutatják a geotermikus energia hasznosítását
geotermikus_sajttaj03_gs

Szegeden közel 1,7 milliárd forintból kutatja a geotermikus energia hasznosítási lehetőségeit a Hansa-Kontakt Inv. Kft. és a Geotermikus Szolgáltató Kft., a két cég konzorciuma mintegy 980 millió forint vissza nem térítendő magyar és uniós támogatást nyert a fejlesztésre, amely a teljes kutatási összeg 58 százaléka.

Busa-Fekete Bertalan

, a Hansa-Kontakt Inv. Kft. fúrási üzletágának vezetője az MTI-nek elmondta, azt várják, hogy az eredmények alapján csökkenthetők lesznek a geotermikus fűtési rendszerek kiépítésének és üzemeltetésének költségei, illetve nő a rendszerek hatékonysága. Remélik azt is, hogy az új megoldásoknak köszönhetően jelentősen mérséklődik az ilyen beruházások környezeti terhelése is. A 2018. szeptember 19-ig tartó projektben egyebek mellett kísérleti kútteszt-rendszert építenek ki Szegeden, az egykori kábelgyár területén. A vállalkozások szakemberei, együttműködve a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter több tagjával és a Szegedi Tudományegyetem kutatóival, kifejlesztik a speciális termálkutak fúrásához szükséges szerszámok prototípusait, illetve egyebek mellett új geotermikus iszapkezelési és kavicsolási technológiát dolgoznak ki, méréseket és összehasonlító elemzéseket végeznek, valamint megpróbálják kifejleszteni a termál rendszerek üzemeltetése során a legnagyobb nehézségeket okozó vízkőképződés, illetve kiválások megelőzésének és kezelésének optimális technológiáját. A tíz embert foglalkoztató Geotermikus Szolgáltató Kft. 2012 áprilisában alakult dél-alföldi, elsősorban szegedi geotermikus hőenergia-termelési projektek, beruházások tervezésére, kivitelezésére és működtetésére, 1,5 milliárd forintos törzstőkével. A vállalkozás tavaly 174,861 millió forintos nettó árbevétel mellett mintegy 90 millió forintos veszteséget könyvelt el, idén várhatóan 185 millió forintos árbevétel mellett már néhány millió forintos nyereséget ér el. A 2007-ben alapított, elsősorban logisztikai tevékenységgel és raktározással foglalkozó Hansa-Kontakt Inv. Kft. 2012-ben hozta létre kútfúrási divízióját. A több mint háromszáz alkalmazottat foglalkoztató cég tavaly 4,46 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 568 millió forintos eredményt ért el, idén 4 milliárd forint körüli bevételt és 350 millió forint körüli eredményt terveznek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.