Közélet

Szabó Tünde: Budapest olimpiai pályázatának is kedvez majd az új rendszer

Szabó Tünde: Budapest olimpiai pályázatának is kedvez majd az új rendszer

2016. november 14., hétfő
Szabó Tünde: Budapest olimpiai pályázatának is kedvez majd az új rendszer
Szabó Tünde

Szabó Tünde szerint Budapest 2024-es olimpiai pályázatának is kedvez majd az az új sportirányítási rendszer, amelyről a parlament által a múlt héten elfogadott új sporttörvény rendelkezik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára erről hétfőn reggel, az M4 Sport Sportreggeli című műsorában beszélt. Hozzátette: úgy látja, az új rendszerben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a kandidálásra is jobban tud majd koncentrálni. A magyar főváros mellett Los Angeles és Párizs kandidál a 2024-es nyári játékokra, a helyszínről jövő szeptemberben, Limában születik majd döntés.

Szabó Tünde

hangsúlyozta: azért volt szükség arra, hogy a magyar sport teljes igazgatási és finanszírozási rendszere a MOB-tól az Emmi államtitkárságához kerüljön át, mert sok új sportfinanszírozási program indult el azóta, hogy az említett feladatokat 2011-ben a MOB kapta meg. Szabó Tünde példaként többek között a 16 kiemelt, valamint a 20 felzárkóztatandó sportág támogatásáról szóló programot, a létesítmények fejlesztését, a hazai rendezésű események támogatását, illetve a kiemelt egyesületek külön támogatási rendszer szerinti működését említette, ezek elmondása szerint már nem is kerültek át a MOB-hoz. Az államtitkár hangsúlyozta: a négy éve fennálló rendszert az olimpiai ciklus lezárultával felül kellett vizsgálni, ugyanakkor ismét kiemelte, hogy az átalakítás a riói eredményektől teljesen függetlenül történt meg. Az új szisztéma fontos részeként említette meg, hogy mostantól külön helyettes államtitkárság foglalkozik majd az utánpótlás-nevelés irányításával, valamint, hogy a MOB különböző tagozatait - a fogyatékkal élőkkel, a nem olimpiai sportágakkal, a szabadidősporttal, valamint a diák és hallgatói sporttal foglalkozókat - kiemelik a Magyar Olimpiai Bizottságból, s azok önálló köztestületként működnek tovább. "Biztos vagyok benne, hogy sokkal hatékonyabb, gyorsabb lesz az új sportirányítási rendszer, a sportvezetőknek könnyebb lesz tervezniük. Eddig kétfelől érkeztek a pénzek, voltak átfedések, mostantól viszont egycsatornássá válik a rendszer, ezért könnyebb lesz megkapni a támogatásokat" - fogalmazott Szabó Tünde, aki szerint ezentúl mindenkinek csak a saját feladatára kell összpontosítania, s így a MOB-nak is csak az élsporttal kell majd foglalkoznia. Mint kifejtette, a sporttörvény szerint az új sportigazgatási és finanszírozási rendszernek 45 napon belül kell felállnia, vagyis 2017. január elsején indul majd el. Hozzáfűzte: a státuszok megmaradnak, a szakemberek a MOB-tól átkerülnek a közigazgatásba, de ott kicsit más feladatokat kell majd ellátniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.