Közélet

Pásztor István: a magyar-szerb megbékélési folyamat már visszafordíthatatlan

Pásztor István: a magyar-szerb megbékélési folyamat már visszafordíthatatlan

2016. november 2., szerda
Pásztor István: a magyar-szerb megbékélési folyamat már visszafordíthatatlan

Jó irányba halad a magyar-szerb megbékélési folyamat, és nem lehet már visszafordítani - hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett szerdai szabadkai megemlékezésen az MTI-nek.

Hozzátette: hosszú évtizedekig csak a magyarok beszéltek arról, ami a negyvenes években történt a Délvidéken, az utóbbi években azonban áttörés volt tapasztalható, felállították a negyvenes években történteket vizsgáló akadémiai vegyes bizottságot, és a szerb kormány is eltörölte a hetven évig érvényben volt, három magyar település lakosságára vonatkozó kollektív bűnösséget kimondó határozatot. A magyar és a szerb köztársasági elnök 2010-ben megállapodott abban, hogy felállítanak egy akadémiai vegyes bizottságot, amely a második világháborúban és azt követően elkövetett tetteket vizsgálja, a bizottság pedig azóta jelentős mértékben elvégezte a munkáját. Ezt a munkát most már a közvéleménnyel kellene megismertetni egy Budapesten és Belgrádban tartandó konferencia keretében - tette hozzá a vajdasági képviselőház elnöke. A második világháború utáni magyar-szerb megbékélésben három évvel ezelőtt következett be nagyobb fordulat, amikor a vajdasági Csúrogon

Áder János

magyar és

Tomislav Nikolic

szerb elnök közösen hajtott fejet a második világháborúban és azt követően ártatlanul kivégzett szerb, illetve magyar áldozatok emléke előtt. 2014-ben pedig - hét évtized után - megszületett az a szerbiai rendelet, amely eltörölte a negyvenes években a legsúlyosabban érintett három település, Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségét kimondó jogszabályt, Aleksandar Vucic pedig részt vett az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen Szabadkán. Az volt az első alkalom, hogy a szerbiai vezetés a szabadkai emlékműnél lerótta kegyeletét.

Bunford Tivadar

, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke szerdai beszédében kiemelte, hogy 1944-1945-ben "a vak bosszú, a gyűlölet által vezérelt halál aratott, amelyet az akkori hatalom katonái, vagy inkább pontosabban: gyilkos hordái követtek el". A márványtáblákon 852 név áll, minden név mögött pedig egy családi tragédia van - fogalmazott. A megemlékezés azonban egyben megbékélés is, és a város csak akkor tud fejlődni, "ha ismerjük a múltját, és fejet hajtunk az áldozatok előtt" - tette hozzá. A szabadkai megemlékezés helyszínén található, Vergődő madár nevű emlékmű annak a Szabadkáról és környékéről elhurcolt 978 - főleg magyar, horvát és német - embernek állít emléket, akit 1944 őszén a temetőben végeztek ki a szerb partizánok. Az emlékmű mellett található márványtáblákon 852 áldozat neve szerepel, a táblák elkészítése óta újabb 126 áldozat maradványait találták meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.