Közélet

Oregonban elfajultak a Trump-ellenes tüntetések

Oregonban elfajultak a Trump-ellenes tüntetések

2016. november 11., péntek
Oregonban elfajultak a Trump-ellenes tüntetések

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén fekvő Oregon államban pénteken elfajultak, erőszakosabbá váltak azok a tüntetések, amelyeket a republikánus Donald Trump elnökké választása miatt tartottak.

Oregon legnagyobb városában, Portlandben a rendőrség "lázadásnak" minősítette a tüntetést, miután a tiltakozók egyik csoportja - a hatóságok megfogalmazása szerint - "veszélyes magatartást tanúsított". A csoport boltokat támadott meg, ablakokat tört be, szeméttárolókat gyújtott fel, petárdákat robbantott. A rendőrök könnygázt vetettek be, és csaknem harminc embert letartóztattak. A The Portland Mercury című helyi lap jelentése szerint a városközpontban jelentősek az anyagi károk. Több fiatal összeállt és Portlandi Ellenállók néven csoportot alakított, amely az egyik közösségi oldalon kommunikál az érdeklődőkkel. Pénteki közleményében ez a csoport kollektívan elhatárolódott a garázdáktól, s tudatta, hogy a tüntetők közé "anarchisták keveredtek". Portland városában harmadik napja folyamatosan tartanak a tiltakozó akciók. De változatlanul utcán vannak a tüntetők Los Angelesben, Oaklandban, Denverben, Chicagóban, Philadelphiában, New Yorkban is.

Donald Trump

fél napon belül kétszer is Twitter-üzenetet tett közzé. Az elsőt csütörtökről péntekre virradóra, s ebben azt írta, hogy egy "nagyon nyílt és sikeres elnökválasztás után most a média által ösztökélt profi tüntetők protestálnak". Hozzátette: "ez nagyon tisztességtelen". Második bejegyzésében azonban - amelyet pénteken délelőtt tett közzé -, hangot váltott, és már úgy fogalmazott, hogy "szeretem a tüntetők szenvedélyességét". Ebben a bejegyzésben még hozzátette: "összefogunk majd". Közben a The New York Times című napilap - japán tisztségviselőkre hivatkozva - azt írta, hogy az első magas rangú vezető akivel Trump találkozik,

Abe Sindzó

japán kormányfő lesz, aki jövő csütörtökön kifejezetten azért látogat New Yorkba, hogy a megválasztott amerikai elnökkel tárgyaljon. A japán miniszterelnök csütörtökön telefonon már felhívta Donald Trumpot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.