November utolsó péntekjén ölt ünnepi díszruhát Szeged + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

diszkivilagitas06_gs

Szerelik a karácsonyi díszkivilágítás elemeit a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei. Idén két helyen, a nagypostánál és az Anna kútnál lesznek új díszek, amelyeket november 25-étől csodálhatunk meg.

Makrai László, a társaság ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy általában január közepéig, végéig pompázik ünnepi fényárban Szeged városa, ez időtartamban a város karácsonyfáját és a csodaszarvast is megcsodálhatják a helybéliek és az idelátogatók a szokásos helyszínen, a Klauzál és a Dugonics téren. Több szegedi lakos ajánlotta fel az ingatlanját kinőtt fenyőfáját, ezúttal egy újszegedi lakos mintegy 20 méter magas lucfenyője lett kiválasztva. Makrai elmondta, minden évben számos felajánlás érkezik a lakosoktól a társaság felé, ezekből választják ki a város karácsonyfáját, illetve a Kodály téren is állíttat a város minden évben egy kisebbet, szintén felajánlásból. Emlékeztetett, hogy mekkora látványosság és csodálkozó tömeg szemléli évről-évre a város karácsonyfájának belvárosba szállítását. Tavaly is rövid időre megbénult a belváros forgalma amint a hatalmas kaukázusi fenyőt szállító kamiontrailer befordult a Kárász utcára, a rendőrségi irányítás ellenére. Azt is sokan követték figyelemmel, hogy a hogy a miként is kerül daruval beemelésre és rögzítésre a fa. Erre a célra, a csúnya betontalpak látványának és költségének kiváltására a díszburkolat alá egy speciális foglalat lett építve 4 éve a cég által.

Hozzátette, az ünnepi fényekkel már a nyár végén elkezd foglalkozni a cég, átvizsgálják az összes díszítő elemet érintésvédelmi szempontból, illetve azokat is átnézik, amelyek kint maradnak év közben is a fák lombjába rejtve. Mint mondta, sokan csak azt látják, hogy szép ünnepi fényruhát öltött a város, de nincsenek tudatában azzal, hogy a háttérben milyen sok munka zajlik, legyen szó a díszítő elemek átvizsgálásáról, felhelyezésükről, vagy éppen az engedélyes tervek beszerzéséről. Egyeztetni kell többek közt az SZKT-val és az áramszolgáltatóval, továbbá a díszek stabil felfüggesztését is meg kell oldani.

„Nagyobb munkákon is túl vagyunk vár, a Tisza Lajos körúton 6-7 évvel ezelőtt felhelyezett díszeket a lombok között kellett átnézni, illetve mivel gyakorlatilag körbenőtte a növényzet, úgymond ki is kellett szabadítani. A felhelyezett, a lakosság körében népszerűségnek örvendő jégcsapok, színes gömbök és csillagok UV-álló anyagból vannak, így nem szükséges az ünnepek után leszedni azokat. Korábban 230 dísz került a körúti fákra, ezek közül 200 még mindig üzemel, vagyis nagyon jó minőségű elemekről van szó” – magyarázta a cégvezető. Hozzátette, mivel a Tisza Lajos körút nagy forgalmat bonyolít le, ráadásul trolibusz is közlekedik az adott szakaszon, ezeket a munkálatokat éjjel 1 és 3 óra között tudták elvégezni, hasonlóképpen a Belvárosi híd szerkezetére szerelt elemekkel. Több folyókilométernyi fényfüzért kellett átvizsgálni, ennek jelentős része a Belvárosi és a Bertalan hídon szolgál.

Az idei advent idején két új dísszel bővül a paletta, a Híd utca hídfői csomópontja és a nagyposta közötti szakaszon az út fölé kerül fényfüzér sor, ezzel kiegészül a Kárász utca-Széchenyi tér tengelye és a Belvárosi híd tengelye közti összekötő szakasz. Emellett az Anna kút pergoláját ékesíti majd egy fényfüggöny. Makrai László elmondta azt is, hogy mivel az elmúlt években a teljes rendszert világítótestjeit fénydiódákra, LED-ekre cserélték, a harmadára esett vissza a fényforrások összfogyasztása. A tervezéskor arra is figyelnek, hogy az adott LED díszítőelem színhőmérséklete harmonizáljon a környék épületeinek színéhez, stílusához.

Megtudtuk azt is, hogy a csodaszarvast a társaság munkatársai november 21-én, hétfőn szállítják a Dugonics térre, míg az ünnepi fények pénteken, azaz november 25-én 16 óra 20 perckor kapcsolódnak fel.

Default thumbnail
Előző sztori

Folytatódik a Bertalan-híd dilatációjának javítása

Default thumbnail
Következő sztori

A szaktárca mintegy 1300 fővel növelné a honvédség létszámát

Legutóbbi hasonló cikkek