Közélet

Németországban a lakosság többsége támogatja, hogy Angela Merkel maradjon kancellár

Németországban a lakosság többsége támogatja, hogy Angela Merkel maradjon kancellár

2016. november 20., vasárnap
Németországban a lakosság többsége támogatja, hogy Angela Merkel maradjon kancellár
angela_merkel

Németországban a lakosság többsége támogatja, hogy Angela Merkel kancellár hivatalban maradjon a 2017-es választások után - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

A Bild am Sonntag című lap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a németek 55 százaléka támogatja, 39 százaléka pedig ellenzi, hogy Angela Merkel negyedszer is elvállalja a kancellári tisztséget. Az Emnid kutatóintézet legutóbb augusztusban vizsgálta a kérdést, akkor még csak 42 százalék támogatta, hogy a következő törvényhozási ciklusban is Merkel töltse be a kormányfői tisztséget, és 50 százalék ellenezte ezt. Az új felmérés szerint a 62 éves politikust leginkább a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szavazói, valamint a nők látnák szívesen újabb négy évre a kancellári tisztségben; a CDU/CSU bázisában 92 százalékos, a női szavazók körében 66 százalékos Angela Merkel támogatottsága. Még a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) szavazóinak többsége - 54 százaléka - is azt akarja, hogy a kancellár folytassa tovább munkáját.

Angela Merkel

várhatóan vasárnap este bejelenti, hogy a jövő őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson ismét kancellárjelöltként kíván indulni. Eddig háromszor - 2005-ben, 2009-ben és 2013-ban - indult a tisztségért, amelyet mindig el is nyert, és ő a rangidős a nyugati demokráciák kormányfőinek körében. A német sajtó szerint Donald Trump amerikai elnökké választásával az eddiginél is nagyobb elvárások fűződnek hozzá a nemzetközi politikában, részben ez a magyarázata annak, hogy nem vár tovább, hanem közli a nyilvánossággal politikai jövőjéről szóló terveit. A vasárnapi tájékoztatót a CDU elnökségének üléséhez időzítették. A hétfőig tartó tanácskozáson a kongresszusra készülő pártvezetőségi indítványt tárgyalják. A CDU és a CSU közös választási programját megalapozó kongresszusi határozatnak szánt dokumentum szerint a pártnak nem szabad hagynia, hogy a radikális erők felé forduljanak a globalizáció és a digitalizáció miatt elégedetlen, és a lecsúszástól, elszegényedéstől, munkanélküliségtől félő választók. A többek között

Donald Trump

és a német pártszerkezet új szereplője, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) sikerének tanulságait összegző indítvány szerint a CDU-nak meg kell szólítania mindazokat, akik "a modernizáció vesztesének tartják magukat, és most még bal- és jobboldali populista pártoknál keresnek menedéket" - idézett a Die Welt című lap az indítvány tervezetéből. A kereszténydemokraták felelősséggel tartoznak a tőlük elforduló és a politikai spektrum szélei felé sodródó választók iránt is, és ez a felelősség a mostani, "nehéz időkben" abban áll, hogy a párt iránymutatással és konkrét megoldásokkal szolgál - áll az Iránymutatás nehéz időkben - a sikeres Németországért és Európáért című kongresszusi határozati javaslatban. A CDU vezetése egyebek mellett adócsökkentést, nyugdíjreformot és a családtámogatások növelését ígéri az indítványban. A menekültüggyel kapcsolatban kiemelték: meg kell akadályozni, hogy megismétlődjék a menedékkérők 2015-ben végbement tömeges beáramlása, a menekülteket be kell illeszteni a német társadalomba, a védelemre nem szoruló menedékkérőknek pedig távozniuk kell.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.