Bulvár

Néhány napon belül hazamehet a Szegeden műtött kisfiú

Néhány napon belül hazamehet a Szegeden műtött kisfiú

2016. november 11., péntek
Néhány napon belül hazamehet a Szegeden műtött kisfiú
gift_of_life08_gs

Rancz Józsika a harmadik kisgyerek, aki szívműtétét köszönheti a Gift of Life nemzetközi programnak. A Hargita megyei kisfiú a műtét után néhány héttel ismét eleven, és már alig várja, hogy hazamehessen testvéréhez focizni.

Nem fájt semmije, de fáradékony volt és szaporán vette a levegőt - emlékezett vissza

Rancz Józsika

anyukája,

Miklós Erzsébet

, mire figyeltek fel mielőtt az akkor 3 éves kisfiúról kiderült volna, hogy szívbeteg. A gyerkőc már jól van, alig várja, hogy hazamehessen testvéréhez focizni. A "Gift of Life" program keretében, s 20 magyarországi rotary klub és a velük kapcsolatban álló támogatók felajánlásának köszönhetően október 28-án sor kerülhetett Józsika szegedi műtétjére. A Rancz család Csíkszeredától 12 km-re lakik, a családorvosuk utalta be a kisfiút kardiológiára Marosvásárhelyre, ott vették észre, hogy úgynevezett pitvari sövényhiánnyal született. Később került csak Szegedre, ahol

Hartyánszky István

szívsebész nyitott szívműtét során felöltötte a pitvarok közötti hiányt. A beavatkozás komplikációmentes volt, Józsika azóta elevenen játszik. Ez volt a harmadik alkalom, hogy gyermekéletet mentett a "Gift of Life" program Magyarországon, a projekt keretében 2018-ig további 20, vagy annál is több szívműtétet szeretnének finanszírozni támogatóik közreműködésével.

Jójárt Ferenc

, a projekt választott elnöke elmondta, az "Ajándékozz életet4" program kezdetben csak az USA-ban működött, idővel azonban magyar orvosok is kiutazhattak a nyitott szívműtét technikájának elsajátításáért, így ma már Magyarországon is végeznek ilyen beavatkozásokat. Megjegyezte, többen is várnak műtéti előjegyzésre a határon túli régiókból is, eddig világszerte 17 ezer gyermeknek segítettek. A műtétek egyénektől függően pedig 500 ezer és 2 millió forintba kerülnek.

Gyulai Tamás

, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club mint a "Gift of Life" projekt magyarországi gondozója elmondta, a gyerekeket nemzetközi összefogás segíti, ezért további forrásokra törekednek majd, hogy a magyar, szerbiai, ukrajnai és romániai régiókból még több szívbeteget fogadhassanak. Hozzátette, három éven át Szeged felel a hátrányos helyzetű, szívelégtelenségben szenvedő gyerekek felkarolásáért,

Bereczki Csaba

és

Katona Márta

javasolják műtétre a kicsiket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.