/

Négy nap a kortárs zene világában – 45 éves a kortárs zenei napok

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

zongora_zene_koncert

A 4 nap alatt 11 hangversenyt tartanak. A rendezvény célja, hogy felhívja minden korosztály figyelmét a kortárs klasszikus zene értékeire. A programok – három kivétellel – ingyenesen látogathatóak.

1971 óta rendezik meg a Vántus István Kortárs Zenei Napokat. Az ország egyik legjelentősebb és egyben legrégibb folyamatosan működő kortárs klasszikus zenét bemutató fesztiválja elsősorban az egyetemi konzervatórium köré épült, amelynek megszervezésében haláláig jelentős szereppel bírt Vántus István Erkel-díjas zeneszerző. A november 21. és 24. között megtartott zenei napok lebonyolításába 1997-ben kapcsolódott be a Vántus István Társaság – hangsúlyozta Kiss Ernő, a szervezet titkára.

Tóth Péter, a SZTE Zeneművészeti Kar dékánja a hagyományok megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. 21-én hétfőn tartják a nyitóhangversenyt, ahol a dékán Legenda című műve mellett többek között egy Vántus-alkotás, a Scherzo is elhangzik. Érdeklődésre tarthat számot az új nemzedék négy tagjának bemutatkozása, Dobos Dániel, Bucz Magor, Gelléri András, Molnár Viktor zongorán játsszák el saját darabjaikat.

sztvantus

Torzonborz, a rabló című zenés mesejáték Papp Lajos alkotása, amelyet Katona Judit művészeti vezető irányításával állítanak színpadra. Sok szereplő, s sok zongorista is fellép a darabban, amely elsősorban a legkisebbeket célozza meg, várhatóan iskoláscsoportok is jönnek az Agórában tartandó előadásra.

Régi együttműködő partner a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár. Az intézményhez köthető a Zeneszerző és közönsége című program, 1971-ben a Kossuth-díjas Durkó Zsolt volt az első est vendége. Most az első nap Horváth Barnabás Erkel-díjas zeneszerzővel beszélgetnek, aki 15 évig tanított a szegedi egyetemen. A szerdai Zenei album Weiner Leó művei köré épül, a műsor összeállítója, a könyvtár munkatársa, Hegedűs Bernadett.

A programfüzet különlegessége, hogy az alkotók jellemzik darabjaikat, így első kézből ismerkedhetünk meg a művek jellemzőivel, a művészek motivációival.

A kortárs zenei napok országosan ismert program, ilyen rövid idő alatt máshol nem tartanak 11 koncertet. Változás, hogy az idei évtől kezdve az önkormányzattól kapott pénzt is az egyetemi kar kezeli, de a város mellett a Nemzeti Kulturális Alap is hozzájárul a finanszírozáshoz. Kiss Ernő megjegyezte, 2007-ben még 1,3 millió forint támogatást adott az önkormányzat, ma viszont csak 540 ezret, ami az infláció miatt reálértékben nagyobb csökkenés. A problémát várhatóan megoldja, és a tervezhetőséget elősegíti, hogy a Magyar Művészeti Akadémia 2017-től jelentős összeggel támogatja a Vántus István Kortárs Zenei Napokat.

Előző sztori

Az édes méreggel ismerkedtünk Szegeden

Következő sztori

Századvég: elsöprő konszenzus a minimálbér emelése mellett