Kultúra

Március elsejéig pályázhatnak a filmesek a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra

Március elsejéig pályázhatnak a filmesek a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra

2016. november 17., csütörtök
Március elsejéig pályázhatnak a filmesek a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra
Zsigmond Vilmos

A Belvárosi Mozi honlapján lehet jelentkezni a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál kapcsán meghirdetett pályázatra, melyre elsősorban filmművészetet tanuló, rendező és operatőr szakos, közép-európai egyetemi hallgatókat, alkotói csoportokat várnak.

2017 május 10-e és 13-a között a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében megrendezendő Zsigmond Vilmos Filmfesztiválról így írnak a szervezők: "A világhírű Oscar-díjas operatőr,

Zsigmond Vilmos

városunk szülötte, díszpolgára volt. Az ország egyik legnagyobb, legszebb és legrégebbi - lassan 100 éves- hagyományos mozija, a szegedi Belvárosi Mozi 540 személyes terme 2005 óta az ő nevét viseli – amire hallatlanul büszke volt. Többször járt nálunk, több nemzetközi forgatócsoportot is elhozott az „ő mozijába”. Legutóbb éppen a halála előtt egy évvel, – 2015. január elején készített vele interjút a moziban a CNN, amelyben arról mesélt, hogy gyermek korában ebben a teremben érték az első meghatározó film élmények."

A fesztivál célja

A fesztivál egyik kiemelt célja, hogy a film –készítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkájuk jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen fiatal művészek bemutatkozására. A magyar operatőriskola jó fél évszázada - Illés György óta - világhírű, tanítványai számos érdemet szereztek a világ különböző országaiban. Az újabb és újabb nemzedékek – követve és megújítva a hagyományokat -, szintén egyre több elismerés birtokosai. A fesztivál másik kiemelt célja, hogy Zsigmond Vilmos emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek is átadja. Kísérő rendezvényként retrospektív sorozatot mutatunk be Zsigmond Vilmos alkotásaiból, valamely alkotói korszakának egy-egy kiemelt filmjére koncentrálva. A 4 naposra tervezett fesztivált számos kísérő program színesíti: workshop a szakmabeliek és szabadegyetem a laikusok számára - a HSC (Magyar Operatőrök Társasága) és az ASC (American Society Cinematographers) operatőreinek vezetésével -, kritikus - alkotó – néző közönségtalálkozó minden délelőtt az előző nap bemutatott filmek alkotóival; kerekasztal-beszélgetés az egyes országokban folyó filmes és – kiemelten - operatőr képzésekről, kiállítás Zsigmond Vilmos fotóiból, zenei programok nem hivatásos zenekarokkal, pl. színész-zenekarok, író-zenekarok, filmesek zenei együttese). A pályázatról bővebb információk a

Belvárosi Mozi honlapján

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.