Magyar Tudomány Ünnepe – A magyar kutatók megérdemlik az ünneplést + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

innovacios_dijak023kfA magyar kutatók eredményei megérdeklik az ünneplést, a Magyar Tudomány Ünnepe pedig annak napja, amikor az ő sikereikre emlékezünk – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora hétfőn, a rendezvénysorozat megnyitóján. A többnapos előadássorozat célja, hogy a szakmai közönségen túl minél szélesebb körben terjesszék a szegedi tudományos eredményeket és gyakorlati hasznosulásukat. A megnyitón átadták az innovációs és tehetség díjakat is.

Fontos, hogy a tudományokat kiszámítható finanszírozással támogassák, hogy a magyar tehetségek visszatérjenek, illetve hosszú távra el se menjenek az országból. Szegeden a tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Központ biztosít megfelelő színvonalú környezetet ahhoz, hogy a tehetségek hivatásuknak válasszák a kutatói pályát – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Gábor annak kapcsán, manapság bőségesen állnak rendelkezésre kutatás-fejlesztést és innovációt támogató források. Mint mondta, a Magyar Tudomány Ünnepén a magyar kutatók valóban megérdemlik az ünneplést, legyen szó alkalmazott vagy alapkutatásról. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, a kutatás mércéje a kiválóság.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat immár tizenharmadik alkalommal állítja fókuszba a hazai tudósokat, kutatókat és úttörő felfedezéseiket, nemcsak a szakma, hanem a társadalom széles rétegei számára. A megnyitót követően Kondorosi Éva, a Magyar Tudományos Akadémia SZBK kutatóprofesszora, az ENSZ főtitkára tartott előadást Közelebb Európához címmel. A hallgatóságot emlékeztette, számos rangos elismeréssel díjazott kutató került ki Magyarországról és a határon túlról egyaránt, előadásában is azt emelte ki, milyen nemzetközi lehetőségek állnak a tehetségek előtt.

innovacios_dijak011kf

Kondorosi Éva elmondta, az úgynevezett ERC-pályázatok az adott tudományterületen áttörést ígérő kutatásokat támogatják, ráadásul az elismerés nemcsak a személynek, hanem az intézménynek is rangot ad. Példaként említette, a pályázat olyannyira nyitott, hogy egyik alkalommal egy portugál nyugdíjas tengerész nyerte el, miközben több Nobel-díjas munkáját is visszadobták már. Magyarország mellett csak Ausztriának jobb a sikeraránya ami az ERC-pályázókat illeti, de pályázatok száma is így is alacsony. Felhívta a figyelmet, az ERC-rangot 33 országban 670 intézmény tudhatja magáénak.

Hazánkban a kutatásra fordított állami támogatás az ERC-pályázókhoz képest alacsony, Kondorosi szerint a versenyképesség javítása érdekében több forrást kellene biztosítani a tudományokra, hiszen így az agyelszívás sosem ér véget. “Időnként a politika és a tudomány találkozott, ez volt az 1960-és évek közepén is, amikor Straub F. Brunó akadémikus kezdeményezésére a kormány eldöntötte, hogy megszülessen az SZBK. Ne felejtsük el, hogy nem sokkal jártunk 1956 után, amikor modern genetikáról még beszélni sem lehetett, ugyanakkor az SZBK létrehozása forradalmasította a magyar biológiát, megalapozta a modern genetikát, a molekuláris biológiát.” Hozzátette, a tudósoknak aktívan, a kedvezőtlen körülmények között is összefogva kell dolgozniuk, akárcsak napjainkban. Megjegyezte, ahogyan alakulása idején az SZBK, úgy 10 év múlva az ELI lézeres kutatóközpont lehet az az intézmény, melynek dicsőségét élvezheti a város.

innovacios_dijak012kf

Díjazták a tehetségeket és az innovációt

A Dél-Alföldi Innovációs Díjat 2010-ben alapította az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyei iparkamarákkal együttműködve. Minden évben két kategóriában jutalmazzák az új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható eredményeket, mégpedig természetes személy és gazdasági társaság kategóriában. A díjat idén Katona Imre, a Magnus Aircraft Kft. vezérigazgatója, valamint Koszó József építész vehette át.

A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön Alapítvány a határon innen és túli régióban zajló tudományos kutatómunka ösztönzésére alapította pályázatát, melyen hat kategóriában díjazza a fiatal, 35 év alatti tehetségeket.

Természettudományok területen első díjban részesült Ámon Judit és Molnár Benedek, második díjban Furdan Szabina, megosztott harmadik díjat kapott Domjánné Antal Elvira és Kohut Attila. Az élettudományok területen első helyezett lett Lázár Bence András, Kincses Annamária és Gajdács Márió, második lett Madácsy Tamara, míg a harmadiknak járó elismerést Katona Gábor vehette át.

Társadalomtudományok területen megosztott első díjban részesült Gál Andor és Juhász Sándor, második díjat kapott Szabó Zsófia Gabriella, a harmadik díjat pedig Pétervári Máté nyerte el. Bölcsészettudományok területen első díjazott lett Túri Tamás, második díjat kapott Takács Melinda, míg harmadik díjban Tokai Tamás részesült.

no images were found

Előző sztori

Keddi programajánló: Legendás nők, A csodacsatár

Következő sztori

Futsal: 5-2-es előnyben összeomlott az SZTE EHÖK SE és kikapott az Újpesttől + FOTÓK