Egészség

Madárinfluenza vírust találtak egy németországi pulykatelepen

Madárinfluenza vírust találtak egy németországi pulykatelepen

2016. november 11., péntek
Madárinfluenza vírust találtak egy németországi pulykatelepen

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy pulykatelepen a németországi Schleswig-Holstein tartományban, Lübeck-Travemünde térségében - közölte pénteken a tartomány mezőgazdasági minisztere.

Robert Habeck

közleménye szerint a Friedrich Löffler szövetségi állategészségügyi kutatóintézet (FLI) vizsgálatai megerősítették a madárinfluenza gyanúját. A vírus egy kisebb pulykatelepen jelent meg, 18 állatot pusztított el. A gazdaság teljes állományát leölték, és körülötte 3 kilométer sugarú védőkörzet kialakítását rendelték el. A schleswig-holsteini telep Németországban az első, ahol a vándormadarak által elindított jelenlegi, kontinenseket átszelő fertőzési hullámban kimutatták a H5N8 típusú vírus jelenlétét. A szomszédos Meckelnburg-Elő-Pomeránia tartományban fertőzésgyanús egy csirketelep, az FLI még nem zárta le a vizsgálatokat. Madárinfluenzában elhullott vadmadarakat e két tartomány mellett Baden-Württembergben és Bajorországban is találtak. A német baromfitenyésztők szövetsége (ZDG) kezdeményezte, hogy a gazdálkodókat országszerte kötelezzék az állatok zártan tartására. Mindent meg kell tenni a fertőzés terjedése ellen, de a csaknem kizárólag szabadtartású rendszerben működő libatenyésztő telepek esetében nem lehet általános érvényű a kötelezettség. Az ágazat sajátosságai miatt a zártan tartás nagyon nehezen megoldható, ezért minden egyes telep esetében külön kell mérlegelni a kockázatokat - áll a ZDG közleményében. Az ország számos területén már elrendelték a tenyésztett baromfik zártan tartását, főleg vadmadarak pihenőhelye, folyók, tavak térségében. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. Ez a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám 2005 óta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.