Madárinfluenza vírust találtak egy németországi pulykatelepen

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy pulykatelepen a németországi Schleswig-Holstein tartományban, Lübeck-Travemünde térségében – közölte pénteken a tartomány mezőgazdasági minisztere.

Robert Habeck közleménye szerint a Friedrich Löffler szövetségi állategészségügyi kutatóintézet (FLI) vizsgálatai megerősítették a madárinfluenza gyanúját.

A vírus egy kisebb pulykatelepen jelent meg, 18 állatot pusztított el. A gazdaság teljes állományát leölték, és körülötte 3 kilométer sugarú védőkörzet kialakítását rendelték el.

A schleswig-holsteini telep Németországban az első, ahol a vándormadarak által elindított jelenlegi, kontinenseket átszelő fertőzési hullámban kimutatták a H5N8 típusú vírus jelenlétét. A szomszédos Meckelnburg-Elő-Pomeránia tartományban fertőzésgyanús egy csirketelep, az FLI még nem zárta le a vizsgálatokat. Madárinfluenzában elhullott vadmadarakat e két tartomány mellett Baden-Württembergben és Bajorországban is találtak.

A német baromfitenyésztők szövetsége (ZDG) kezdeményezte, hogy a gazdálkodókat országszerte kötelezzék az állatok zártan tartására. Mindent meg kell tenni a fertőzés terjedése ellen, de a csaknem kizárólag szabadtartású rendszerben működő libatenyésztő telepek esetében nem lehet általános érvényű a kötelezettség. Az ágazat sajátosságai miatt a zártan tartás nagyon nehezen megoldható, ezért minden egyes telep esetében külön kell mérlegelni a kockázatokat – áll a ZDG közleményében.

Az ország számos területén már elrendelték a tenyésztett baromfik zártan tartását, főleg vadmadarak pihenőhelye, folyók, tavak térségében.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. Ez a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám 2005 óta.

Előző sztori

Hivatali vesztegetés miatt ítéltek el négy embert, köztük a NAV alezredesét

Következő sztori

Vélhetően egy műhold darabja pottyant az égből egy mianmari bánya területére