Közélet

Madárinfluenza: már nyolc ország vezetett be importtilalmat a magyar baromfira

Madárinfluenza: már nyolc ország vezetett be importtilalmat a magyar baromfira

2016. november 10., csütörtök
Madárinfluenza: már nyolc ország vezetett be importtilalmat a magyar baromfira

A madárinfluenza-vírus miatt Tajvan is korlátozza a magyar baromfi és baromfitermékek bevitelét az országba, így már nyolc, Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett megyéből vagy Magyarországról - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A távol-keleti ország Magyarország teljes területéről korlátozza az élő baromfi, baromfihús és húskészítmények bevitelét. Korábban a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong, Szingapúr, Kanada és Szerbia jelentett be korlátozást magyarországi baromfi bevitelére, Hongkong és Kanada csak Békés megyére vonatkozóan; Szerbia a kitörés körüli 50 kilométeres körből. Szerdán újabb megbetegedést fedeztek fel Magyarországon, a Bács-Kiskun megyei kiskunmajsai kacsatartó gazdaságban mutatták ki a madárinfluenzát. A tájékoztatás szerint a fertőzött gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendel el a hatóság. Az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák. Az intézkedés arra is kiterjed, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, és a tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat. A kimutatott szerotípus (H5N8) miatt emberi megbetegedés eddig még sosem fordult elő.

Bognár Lajos

országos főállatorvos csütörtökön a Baromfi Termék Tanáccsal való tárgyalása során hangsúlyozta: a magyar állategészségügyi hatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy a megfelelő adatszolgáltatással, a járványügyi intézkedések részletes leírásával a harmadik országok mihamarabb feloldhassák a korlátozásokat. Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és termékeket is kiszállítani. Viszont azon országok esetén, ahol például az exportbizonyítványban benne van, hogy a madárinfluenza mentességet az egész országra vonatkozóan igazolnunk kell, ott a magyar hatóság ezt jelenleg nem tudja megtenni, tehát ezekbe az országokba sem indulhat el a szállítmány - olvasható a Nébih honlapján. A Baromfi Termék Tanács adatai szerint a harmadik országok eddigi intézkedései mintegy 10 ezer tonna, úton lévő magyar baromfiszállítmányt érintenek. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői szerint a délkelet-oroszországi Tuvai Köztársaság területén a vándormadaraknál alig két hónapja észlelt H5N8-as típusú madárinfluenza a vadmadarakról átterjedt a tenyésztett baromfikra, a fertőzés veszélye 2017 tavaszáig fennáll. A legfrissebb jelentések szerint a madárinfluenzának ez a típusa ütötte fel fejét Lengyelországban, a dél-indiai Kerala tartományban és már Magyarországon is. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett: a közel-keleti államok, az Európai Unió, Nyugat-Afrika, a volt Szovjetunió területe és Dél-Ázsia is. 2005 óta ez már a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám - állítják a szakértők. A Nébih laboratóriuma múlt pénteken igazolta magas patogenitású madárinfluenza-vírus (H5N8) jelenlétét egy Békés megyei, pulykákat tartó gazdaságban. Az érintett tótkomlósi állattartó telepen hétfőn befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.