Sport

Labdarúgás: Őze Tibor segítségével az élvonalba – új utánpótlás szakember a Szeged 2011-nél

Labdarúgás: Őze Tibor segítségével az élvonalba – új utánpótlás szakember a Szeged 2011-nél

2016. november 23., szerda
Labdarúgás: Őze Tibor segítségével az élvonalba – új utánpótlás szakember a Szeged 2011-nél
oze_tibor_gyulatv

Hosszú távú projektben kezdett el dolgozni a Szeged 2011 új-nél a legutóbb az NB III-as Gyulai Termál FC vezetőedzői posztját betöltő Őze Tibor, aki azt a feladatot kapta, hogy az ország legjobb akadémiái közé vezesse a klubot.

„Hosszú ideig dolgoztam az MLSZ-ben, már régi tervem volt, hogy klubnál dolgozhassak. A Grosics Akadémiához elmúlt nyár óta köt szerződés, de november közepétől konkretizáltuk és gyorsítottuk fel a teendőket. Első rendű feladatom, mindennemű szakmai tanácsadás mellett a Szeged 2011-Grosics Akadémia utánpótlás csapatainak auditációjának előkészítése. Most egy előkészítő szakaszban járunk, a 2018/19-es bajnokság kezdetéig dől el, hogy tudunk-e csatlakozni a jelenlegi 12 kiemelt akadémiához” – fogalmazott portálunknak

Őze Tibor

, akinek szakmai tapasztalatát a Szeged 2011 U14-es, U15-ös, valamint Bozsik-programban részt vevő csapatainál kamatoztathatják. A korábban több NB I-es klubnál is vezetőedzőként dolgozó szakember kifejtette, van tapasztalata a labdarúgás ezen színterén is, hiszen amikor a Magyar Labdarúgó Szövetségnél dolgozott, akkor hozzá tartoztak az auditálással kapcsolatos feladatok. Úgy folytatta, a Szeged 2011-Grosics Akadémia utánpótlás együttesei alkalmasak arra, hogy ha jól összeállítják a programot, és igazítják ezt az auditáció feltételeihez, akkor eséllyel pályázzon a következő auditáció során arra, hogy kiemelt akadémia legyen.

Fókuszban a produktivitás

Feladataival kapcsolatban kitért rá,

Adem Kapic

sportigazgató arra kérte, hogy a szakmai munka bármelyik részén, ahol igényli, tanácsadóként is szerepeljek, ugyanakkor szem előtt tartják azt is, hogy az akadémiáról minél több tehetséges játékos kerüljön be a felnőtt labdarúgás vérkeringésébe. „Az auditáció egyik, hanem a legfontosabb szempontja a produktivitás, azaz mennyi játékost ad az akadémia a felnőtt csapatba, vagy netán a korosztályos és a felnőtt válogatottba. Ez a legfőbb mérce, minden ennek van alárendelve az auditáció során, persze idáig hosszú út vezet, de ez a legfőbb cél. Az utánpótlás nevelésnek kizárólag ez a célja, nem a csapatok helyezése, hanem az, hogy mennyi saját nevelésű játékos játszik a felnőtt csapatban, illetve párhuzamosan az ifjúsági válogatottakban, vagy profi, külföldi csapatban. Ezek különböző fokozatot jelentenek, amik alapján értékelik az akadémiák munkáját Magyarországon” – nyilatkozta Őze Tibor. A cél elérése időigényes feladat, hiszen az utánpótlás területén nagyon nehéz rövid időn belül komoly eredményeket elérni: ennek kapcsán a szakember úgy fogalmazott, az első most a következő, tavaszi rész, amely alatt amennyiben jól megy a munka, akkor hosszútávra is tervezhet Szegeden. „A tavasz legfontosabb munkája, hogy előkészítsük az auditációt, megkezdjük ennek az alapjait, csináljuk egy stratégiát az elkövetkezendő teendőket illetően, erre rá fog menni a tavasz. A helyzet jelenleg kettős, mert a Gyulán lévő Grosics Akadémia és csapatai jóval előrébb járnak, nagyobb a lemaradás a Szeged 2011 utánpótlás csapatainál, elsősorban itt vár ránk nagyobb munka, viszont igen fontos a kettő összehangolása is” – válaszolta Őze Tibor.

Végül az MLSZ dönt

A rövidebb távú célokról elmondta, elsősorban olyan állapotba kell kerülniük, hogy reális esélyük legyen a legjobb 12 akadémia közé bekerülni, ez viszont egy igen nehéz feladat. „Van már ebben tapasztalatom, más egyesületnek is segítettem már ebben, tudom, hogy hogyan működik a rendszer, de a helyi sajátosságokat mindenképpen figyelembe kell venni és ezeket hozzá kell igazítani a követelményekhez. A végső szó az MLSZ elnökségénél van, még nem tudni, hogy a következő auditációt ugyanez a belga cég végzi-e, de ennek az a célja, hogy felállítson egy bizonyos sorrendet az akadémiák minősége szerint, ennek megfelelően az MLSZ elnöksége dönt a 12 kiemelt akadémiáról. Valószínű, hogy nagy súllyal esik ez majd latba, de más szempont is szerepet játszott a korábbi döntésnél is, például a regionalitás elve: nagyon fontos, hogy az egész országot, regionálisan lefedjék ezek az akadémiák” – részletezte a határozat meghozatalának folyamatát Őze Tibor. Legutóbb a belga Double Pass nevű cég végezte el ezeket a teendőket, amely idén júliusban a Debreceni Labdarúgó Akadémiát értékelte a legjobban, megelőzve a szombathelyi Illés Akadémiát, valamint a kispesti Magyar Futball Akadémiát. A feladat csak részben új Őze Tibor számára: mint hozzátette, régebben is dolgozott utánpótlás vonalon a BVSC-nél, valamint pályája elején, Újpesten is. „Ilyen szempontból a feladat nem új, de elsősorban labdarúgó szakember vagyok, így a jövő hozza majd, hogy e mellett a munka mellett dolgozom-e valamilyen csapatnál vagy sem. Prioritás most ez a munka élvez, ez egy nagyon komoly és fontos feladat. Nem zárom ki azt, hogy csapatnál is dolgozzak. Nyártól veszem részt az előkészítő munkában, amiben az ősszel is részt vettem, amikor a Gyulai Termál FC felnőtt csapatát irányítottam. A szerződésem lejártáig nagyon fontos feladat, hogy olyan állapotba hozzuk az akadémiát, hogy már a megfelelő szintre kezdhessük azt építeni” – zárta a tapasztalt szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.