Kutlúrcsevej, hálók és gubancok a Somogyi-könyvtárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_konyvtar01kf

Hídvégi Igor könyvét mutatják be a Somogyi-könyvtárban, valamint Molnár Sándor kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők, emellett Simai Mihály vendégeskedik, illetve Kovács Sándor Tibor útifilmjeit vetítik a könyvtárban.

Kultúrcsevej: Középkor újratöltve – Hídvégi Igor könyve

November 8. (kedd), 17 óra – Somogyi-könyvtár, 1. emelet, folyóiratolvasó-terem

A Középkor újratöltve című kötet szerzőjével, Hídvégi Igorral beszélget a Somogyi-könyvtárban Beslin Anita, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője. A Kultúrcsevej című program november 8-án, kedden, 17 órakor kezdődik a könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében.

„A történet kétezer évvel napjaink után játszódik. Helyszín az Ismert Világ, amely a mai Európa területe. Az emberek középkori viszonyok között élnek, épp úgy, mint a XI-XII. században. Az országok királyságokba szerveződtek, melyek igazi irányítói a királyok tanácsadói, a tanácsnokok. A titokzatos tanácsnokok magasabb tudás birtokosai. Ők irányítják az egyházat, szüntetik meg a járványokat, növelik a termést és kezükben tartják a politikát” – olvasható a kötet ajánlójában a Libri internetes oldalán.

Hálók és gubancok – Molnár Sándor kiállítása a Somogyiban

November 10. (csütörtök), 17 óra – Somogyi-könyvtár, 1. emelet, folyóiratolvasó-terem

Leheletfinom ceruzarajzok, térinstallációk és fotók alkotják Molnár Sándor Hálók és gubancok című kiállításának eszközkészletét – írja fotókkal illusztrált kiállításkritikájában az Apertúra Magazin.

A tárlat hamarosan a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében is megtekinthető. Molnár Sándor kiállítását november 10-én, csütörtökön 17 órakor Szekeres Ferenc grafikus és Ágoston Lóránt festőművész nyitja meg.

„A hálók a létünk terei, melyekben ficánkolunk vagy éppen vergődünk. Vannak olyan hálók, melyekbe szándékosan, és vannak, amelyekbe véletlenszerűen gabalyodunk. Mindkét „gabalyodás” bizonyulhat számunkra jónak, kedvezőnek, előnyösnek, de az ellenkezője is bekövetkezhet. Ez attól függ, hogy ki, hol és miből szőtte azt a bizonyos hálót.” (Részlet Ágoston Lóránt Temesváron elhangzott kiállításmegnyitójából.) Molnár Sándor tárlata december 6-ig tekinthető meg.

Az élet nevű misztériumjáték – beszélgetés Simai Mihállyal

November 10. (csütörtök), 17.30 óra – Tápai fiókkönyvtár (Szeged-Tápé, Budai Nagy Antal u. 20-22.)

Simai Mihály József Attila-díjas költővel találkozhatnak olvasói a Somogyi-könyvtár Tápai fiókkönyvtárában (Szeged-Tápé, Budai Nagy Antal u. 20-22.).

Az élet nevű misztériumjáték – versbeszéd sorskérdésekről című program november 10-én, csütörtökön 17.30-kor kezdődik. A költővel Beslin Anita, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője beszélget.

Lepkész a Csillag téren – Kovács Sándor Tibor útifilmjei

November 14. (hétfő), 16.30 óra – Csillag téri fiókkönyvtár (Szeged, Kereszttöltés u. 29.)

Kovács Sándor Tibor lepkész útifilmjeiből készült válogatást láthatnak az érdeklődők a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában (Szeged, Kereszttöltés u. 29.). A Kisfilmek a nagyvilágból című program november 14-én, hétfőn 16.30-kor kezdődik.

„Új lepkefajokat is fölfedezett a szegedi Kovács Sándor Tibor, együtt a budapesti Nemzeti Múzeum szakembereivel, himalájai gyűjtőexpedíciókon. Harmincöt országban fordult meg; sok helyen munkaköri kötelességből, elektrotechnikusként – a kutatóutak nyugdíjba vonulása után következtek. Élményeit kötetekben, filmekben teszi közzé” – írta a gyűjtőről a Délmagyarország 2006. október 16-i száma.

Default thumbnail
Előző sztori

Családi Csocsó Bajnokságra hív a Csongor téri Kulturális és Közösségi Központ

Default thumbnail
Következő sztori

Madárinfluenza vírust találtak egy Békés megyei pulykatelepen

Legutóbbi hasonló cikkek