Kosárlabda: három a szegedi igazság, a Sopront is legyőzte a Szedeák! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szedeak-sopron020kf

Háromszor vezetett kilenc ponttal a Szedeák, de a Sopron mindháromszor visszajött a meccsbe, a hajrá azonban a Lazic-csapatnak jött ki jobban és egy végtelenül kiélezett találkozón megszerezték harmadik győzelmüket.

Az a Sopron érkezett a Tisza-partra a férfi kosárlabda NB I/A hetedik fordulójában, akik a hét közepén még Franciaországban szerepeltek európai kupameccsen és szenvedtek vereséget. Nikola Lazic csapata előtt tehát adott volt a lehetőség, hogy a papíron esélyesebb, ám vélhetően fáradtabb Sopront meglepjék és megszerezzék zsinórban harmadik hazai győzelmüket.

Az első két negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, hol a Sopron vezetett, hol a Szedeák, de egyik fél sem tudott komolyabb előnyt kiharcolni magának. Ivan Lilov a Szedeák bolgár légiósa ihletett formát fogott mára ki, ami a kinti dobásokat illeti, az első két játékrészben hét kísérletéből hatot is értekesített, így három pontos szegedi előnnyel vonulhattak szünetre a csapatok.

A harmadik negyedet – csakúgy mint a MAFC ellen egy hete – egy jó szériával nyitották Juhos Leventéék , el is tudtak lépni a Soprontól kilenc ponttal, de a vendégek amerikai légiósa Threatt gyorsan berámolt két triplát és hamar elolvadt a hazai előny. Ezt többször is eljátszotta a Szedeák a mérkőzésen, hiába tudott kissé ellépni üldözőjétől, mindig érkezett a válasz.

Két perccel a játékidő vége előtt 84-84-et mutatott az eredményjelző, Threatt azonban begyűjtötte második technikaiját, amivel kizárták a mérkőzésből, így egyik legkomolyabb fegyverét veszítette el a Sopron a végjátékra. Nyolc és fél másodperccel a végsó dudaszó előtt a Szedeáknál volt a labda, támadhatott a győzelemért és Lilov nagyon harcosan tört a gyűrűre, megszerezve ezzel az újabb győzelmet a hazaiaknak.

Ami a statisztikát illeti

Fergeteges dobóparádét mutattak be a csaptok az első félidőben, a Szedeák több mint 53%-al, a Sopron kereken 50%-nál állt a félidőben. Röpködtek a triplák is mindkét oldalon, Lilov vezetésével tizenkettőből hetet értékesített a Lazic-csapat a szünetig, de a hűségvárosiak is kilencből hatszor találtak be kintről ebben a szakaszban. Az igazán nagy különbség a lepattanózásban alakult ki a csapatok között, némileg meglepő módon ebben a műfajban sokkal jobbak voltak a vendégek, 38-26-ra nyerték ezt a csatát és támadólepattanóból is kétszer annyit szedtek össze mint Bolticék. A mérkőzés egészét tekintve nem alakult ki komoly differencia a dobószázalékok tekintetében, mindkét gárda mezőnykísérletei felét értékesítette. Mindenképpen ki kell emelnünk a Szedeákból Bolticot, aki nem kevesebb mint 14 asszisztot osztott ki a társaknak, nem véletlen, hogy az ő VAL pontszáma lett a legmagasabb, számszerint 26-os a mérkőzés végére. Az, hogy nem ő lett a mérkőzés legjobbja csak az amerikai Threattnek köszönhető, aki 31 VAL pontot szorgoskodott össze, s gyakorlatilag a kritikus periódusokban ő tartotta meccsben a csapatát.

ONLINE
Szedeák Sopron KC
88 : 86
(20-19, 28-26, 22-20, 18-21)

Férfi kosárlabda NB I/A 7. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák – Sopron KC 88-86 (20-19, 28-26 ,22-20 , 18-21)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 700 néző. Vezette: Kapitány Gellért, Frányó Péter, Söjtöry Tamás (Páli Kálmán).
Szedeák: BOLTIC 13/3, LILOV 28/21, Ciric 11/6 , JUHOS 19/3, SULOVIC 15/3. Csere: Wirth 2, Révész -, Vágvölgyi- . Vezetőedző: Nikola Lazic.
Sopron: Threatt 21/12, Mills 8/3, Ruják 10/6, Dufault 11/9, SPICA 18. Csere: Élő-, Takács-, Lewis 18/9. Vezetőedző: Sabáli Balázs.
Kipontozódott: Sulovic.
Kiállítva: Threatt.

Nikola Lazic: “Színvonalas, jó mérkőzésen győztük le a nagyon erős Sopront. A találkozó hajrájában a fáradtság jelei mutatkoztak játékosaimon, összeségében azonban megérdemeltük a győzelmet.”

Sabáli Balázs: “Gratulálok a Szegednek, az első félidőben extra dobóteljesítményt nyújtottak. Threatt kiállításával viszont nem értek egyet, nem volt jó döntés.”

no images were found

Online közvetítésünk

VÉGE.

IV. negyed 88-86 (20-19, 28-26, 22-20, 18-21)

40′ Mills kapja meg a labdát, beleáll egy riplába, DE NEM JÓ! Győz a Szedeák, zsinórban harmadszor is!!!

40′ Boltic hozza játékba Lilovot, aki betör a gyűrű alá, ÉS BEDOBJA! 2.9 másodperc marad az órán, 88-86.

40′ Nagy a nyomás a vendégek kapitányán, de bedobja mindkét büntetőt, 86-86. Lazic mester időt kér, 8.6 másodperce van a Szedeáknak arra, hogy megszerezze a győzelmet.

40′ A támadás végén Ciric rontja el a dobást. Elrontja a Sopron is a támadást, fél perc van hátra, pontot kell szerezni a győzelemhez. A közönség talpon, óriási a hangzavar. Sulovic azonban elrontja a dobást, faltolják nyolc másodperccel a vége előtt Rujákot, aki dobhat kettőt.

no images were found

39′ Lilov ezúttal nagyon rossz triplát ereszt el, támadhat a vezetésért a Sopron. Spica verekszik a festékben, de nem tud kosarat szerezni, Lilov újabb triplát ront. Juhos szépen szerez labdát, Threatt ellen pedig sportszerűtlen hibát fújnak a sporik. Ez neki már a második, így kiállítják. Ciric a sértett, ő dob kettőt. Ciric bedobja az első büntetőt és a második is bent van, sőt a labda is marad a hazaiaknál, 86-84.

38′ Spica áll oda a büntetőkhöz, a közönség fütyül, de ez nem zavarja meg, bedobja mindkettőt. 84-82. Boltic tör be, lejön a dobása a gyűrűről. A túloldalon Threatt ellen szabálytalankodnak, dobhat kettőt ő is. Ki is egyenlít két és fél perccel a vége előtt, 84-84.

38′ Sulovic ront egyszerű dobást, Ciric pedig kihagy egy triplát, megint feljöhet egy labdára a Sopron. Spicát faltolják, dobhat majd kettőt, Nikola Lazic gyorsan időt kér, hogy rendezze a sorokat, nagyon kiélezett a találkozó.

37′ Spica palánk alól szerez két pontot, 84-78. A túloldalon Sulovic harcol a palánk alatt, de nem sikerül kosárral befejeznie az akciót. Threatt ellen szabálytalankodik Juhos, ez már az ötödik csapathibája volt a Szedeáknak a záró negyedben, dobhat kettőt az amerikai. Be is dobja mindkettőt, 84-80.

36′ Threatt adja el a labdát, Juhos középtávolija viszont rossz.

no images were found

36′ Szűk öt perc van hátra a mérkőzésből, az időkérés után támadhat a Szedeák, Nikola Lazic sok mindent mondott a fiúknak ezalatt az időkérés alatt. Ciricet beduplázzák, de emberről is bedobja! Jöhet még egy büntető is, ami jó, 84-76.

36′ Threatt is bedob egy triplát, megint leolvad a hazai előny öt pontra, Nikola Lazic rögtön időt is kér, 81-76.

35′ Újabb sikeres tripla a vendégektől, eladott labda a hazaiaktól, 81-73.

34′ Egy gyors törlés után jöhet a Sopron. Dufault játssza magát üresre, beleáll a triplába és sikeres is, 79-70. Ciric rögtön válaszol egy kettessel a másik oldalon, 81-70.

34′ Lewis dob távolról, a lába a vonalon, így csak kettőt ér, 77-67. Lilov megismétli ugyanezt a másik oldalon, itt is kétpontos a végeredmény, 79-67.

33′ Ciric nézi meg a triplát, de milyen jól, bedob egy újabbat, 12 a különbség, 77-65. Labdát szerez Wirth, de kihagyja a ziccert, el lehetett volna még jobban lépni.

33′ Időt kér Nikola Lazic Lilov labdaszerzése után. Volt már kilenc pont a hazai előny kétszer is, de mindkét alkalommal gyorsan visszajött a Sopron.

32′ Dobást ront a Sopron, fordulhat a Szedeák. Sulovic forgolódik a festékben, egy másodperc marad a támadóórán, így jöhet az alapvonalról a hazai csapat, de Juhos bedobja, bravúr! 74-65.

no images were found

32′ Wirth harcol meg a labdáért a félpályánál, Millsre pedig fújnak egy faltot. Wirth szépen fut be oldalról, két ember között talál a gyűrűbe, 72-65.

31′ A Szedeáké az utolsó játékrész első támadása. Lilov triplája lejön a gyűrűről, de Sulovic leszedi a lepattanót, azonban most Ciric is ront egyet távolról.

III. negyed 70-65 (20-19, 28-26, 22-20)

30′ Már nincs hátra egy perc sem a harmadik játékrészből, jön a Sopron. Wirth faltolja Threatt-et, de ez még belefért, csak a harmadik csapathibája volt a Szedeáknak ez a harmadik negyedben. Threatt ront egy triplát, Ciric leszedi a labdát. Ciric támadja a gyűrűt, de kicsúszik a kezéből a labda, így lépéshibát fújnak ellene. Az utolsó támadás a játékrészben a Soproné. Lewisnak játsszák ki triplára, egy másodperccel a negyed vége előtt pedig be is veri, 70-65.

30′ Ciric bever egy triplát! 70-62. Vendég időkérés.

29′ Sulovic harcos a palánk alatt, bebrusztol két pontot, 67-62. Ráadásul rontanak egy triplát a vendégek, viszont Boltic is elajándékozza a labdát.

28′ Dufault szabadul meg a labdától, Juhos indul, csúnyán faltolják, sportszerűtlen hibát fújnak a sporik. Juhos a büntetővonalon, azonban az elsőt elrontja, a második már bent van és ugye marad a labda is a Szedeáknál, 65-62.

27′ Juhos Levente tör be a palánk alá, bedobja a kosarat sőt dobhat egy ráadást, ami szintén a helyén van, 64-62.

no images were found

26′ Spica szépen kerül helyzetbe, szerez két pontot, 61-59. Wirth áll bele egy távoli triplába, de lejön a gyűrűről. Lewis kapja a labdát a túloldalon és bedob egy triplát, már a Sopronnál az előny, 61-62.

25′ Hosszan támad a Sopron, olyannyira, hogy le is jár a támadóidő, fordulhat a Szedeák. Sulovic azonban most elront egy triplát, majd Juhos faltol, oldalról jön a Sopron. Threatt cikázik a gyűrű alatt és csak talál egy dobóhelyzetet, 61-57. Lilov elront most egy triplát, szoros a meccs.

24′ Dufault gyanús körülmények között dob kosárra, de nem jó a dobása. Ciric dobása lejön a gyűrűről, de megvan a támadó lepattanó. Boltic pazarul veri meg lábbal a védőjét és szerez két pontot, 61-55.

23′ Triplaparádé van kérem, Threatt értékesít egy távolit vendég oldalról, 59-55.

23′ Boltic indul el egyedül, majd palánkról szerez két pontot, 56-47. Threatt oltja a tüzet egy hármassal, 56-50. Eszméletlen, még egy tripla! Most Sulovic a végrehajtó, 59-50. Dufault szerez gyorsan két pontot, 59-52.

no images were found

22′ A másik oldalon is egy hosszú támadás, Juhosra jön ki a tripla, ő pedig be is vágja, 51-47. A soproni támadás nem sikeres, ellenben Lilov, na ő aztán igen, újabb triplát vág be, ma még csak egyet rontott, 54-47. A soproni támadás vége pedig támadófalt, jöhet a Szedeák egy gyors törlés után.

21′ A vendégek vezetik a második félidő első támadását. Hosszan jár a labda, Spica dobása jön le a gyűrűről, de támadópattanót szerez a Sopron. Threatt játssza magát üresre és dob egy kettest, 48-47.

II. negyed 48-45 (20-19, 28-26)

20′ Már csak másodpercek vannak hátra, Ivan Lilov nyakában két ember, két másodperc, beleáll a triplába és BENT VAN! Ez a negyed vége, három ponttal vezet a nagyszünetben a Szedeák!

20′ Juhos Leventét ütik meg betörés közben, a kosár jó, jöhet még egy pont a vonalról, viszont sajnos rövid, 45-42. Már egy perc sincs hátra amikor ismét jöhet a Szedeák, Ciric azonban nem tud újabb pontokat szerezni, ellenben Threatt beleáll egy nagyon gyors hármasba és sikerül is neki, 45-45.

19′ Az időkérés után Boltic pattogtat,Juhos harcol a palánk alatt, de kiszorított helyzetből nem tud kosarat szerezni. Lilov blokkolja Threatt kísérletét a túloldalon, de Lewis dob egy triplát a lepattanó után, 43-42.

no images were found

19′ Hosszú támadás végén Threatt szerez két pontot a vendégeknek, Lazic mester időt kér, 43-39.

18′ BOLTIC! Ő is bever egy triplát, kilenc pont a különbség, a legnagyobb ma, 43-34. Ruják gyorsan lehűti a kedélyeket, ő is dob egyet kintről, 43-37.

17′ Boltic lop labdát, Lilov következő triplája nem jó, de megvan a támadópattanó, Juhos pedig közelről, palánkról két pontot szerez, majd a másik oldalon támadólepattanót, 40-34.

17′ A Sopron is begyűjti az ötödik csapathibáját a játékrészben, Juhos Levente dobhat két büntetőt. Magabiztosan dobja be mindkettőt, 38-34.

16′ Ciric távolija lejön a gyűrűről, fordulhat a Sopron Lewis pedig palánkról szerez két pontot, 36-34.

16′ Lilov faltolja Spicát, ez volt az ötödik csapathiba a Szedeáknál ebben a negyedben, így jöhet két dobás a vonalról. A légiós be is dobja mindkettőt, 36-32.

16′ Boltic szed támadópattantó, Lilov kapja megint, és megint beveri a triplát, nagyon elkapta a fonalat a bolgár, a vendégek időt is kérnek, 36-30.

no images were found

15′ Lewis kap labdát egy szép játék végén, tripla, bent van, 30-30. A túloldalon a pályára lépő Révész veszíti el a labdát, jöhet megint a Sopron. Dufaultot akarják megjátszani, de Révész szépen visszaér és kipöcköli a labdát. Ruják közeli kísérlete lejön a gyűrűről, de marad a vendégeknél a labda. Lewis azonban eladja, Lilov indul üresen, faltolják, de így is jó a ziccer, jöhet még a vonalról is, ami bent is van, 33-30.

14′ Labdát veszít a Szedeák, de Wirth óriásit harcol a labdáért, megszerzi, majd Lilov újabb triplát rámol be, 30-27.

14′ Mills tör palánkra, faltolják, de így is bedobja, jöhet a plusz egy, ami most bent van, 27-27.

13′ Lilov játssza ki Ciricnek, aki üresen állhat bele a távoli dobásba, de nem megy a gyűrűbe a labda. Mills ront egy közeli dobást, Boltic pedig gyorsan indul, ziccer, 27-24.

12′ Sulovic ellen szabálytalankodnak, dobhat kettőt. Az első bent van, ahogy a második is, 25-24. Kimarad egy soproni triplakísérlet, fordulhat a Szedeák. A vendégek összeszedik a harmadik csapathibát is szűk két perc alatt a második negyedben, Sulovic próbálkozása azonban leszédül a gyűrűről.

no images were found

12′ Spica játssza be a palánk alá a jól érkező Lewisnak, aki falttal együtt dobja be, a plusz egy is a kosárban, 23-24.

11′ Az első támadás egy Boltic triplakísérlettel zárul, de nagyon rossz a dobás, gyűrűt sem ér, Spica viszont betalál a másik oldalon, 20-21. Lilov ellenben beszór még egy hármast, jól kezd a bolgár, 23-21.

I. negyed 20-19.

10′ Lilov ront ziccert, Threatt is hasonlóan cselekszik a másik oldalon. Már egy perc sincs hátra, támad a Sopron. Szépen jár a labda, Spica a gyűrű alól szerez két pontot, 20-19. Lewis a dudaszó pillanatában dob kosarat de a játékvezetők nem adják meg, szerintük időn túl indította el a dobómozdulatot.

9′ Támadóhibát fújnak a játékvezetők Ruják ellen, de kimarad a szegedi dobás, Boltic pedig triplakísárlet közben faltolja Threatt-et, így dobhat hármat a vonalról a légiós, viszont csak egyet dob be, 20-17.

8′ Sulovic tör be a festékbe, és szerez újabb két pontot, majd Wirth szerez labdát, de Juhos ellépi, jöhet a Sopron.

8′ Boltic kap pazar passzt Juhos Leventétől, palánkról dobja be az újabb kettest. A másik oldalon sikerül kivédekezni a vendég támadást, 18-16.

no images were found

7′ Wirth is parkettre lép hazai részről, támad a Sopron az időkérés után. Sulovicé a falt, ez már az ötödik hazai csapathiba, így két büntetőt dobhat Spica. Bedobja mindkettőt, 16-16.

7′ Takács és Lewis lép pályára a vendégeknél. Spica indulna meg a gyűrű felé, de ellépi. A Szedeák eljátssza ugyanazt mint az előbb, ezúttal Boltic passzol Sulovicnak, hasonló könnyű kosár mint Juhosé, már vezet a Szeged, 16-14, időt kér Sabáli Balázs.

6′ Lilov tanári átadása Juhos kezében, Juhos pedig zsákol egyet, 14-14.

6′ Dufault addig-addig verekszik a palánk alatt, míg csak bebrusztol egy kosarat, de rögtön jön Lilov válasza, méghozzá egy tripla formájában, 12-14.

5′ Mills szerez két pontot, majd egy triplát is berámol a Sopron, 7-12. A másik oldalon Boltic próbálkozása rossz, de szed egy támadópattanót a légiós és faltolják dobás közben, dobhat kettőt. Mindkettő a helyén, 9-12.

no images were found

4′ Csúnya szabálytalanság Juhossal szemben, a kosár jó, fújás nincs, sőt, támadóhiba miatt el is veszik a labdát a Szedeáktól.

3′ Szép labdajáratás, Lilov áll bele a triplába és bent is van, 7-7.

2′ Ciricé a második szegedi falt, oldalról jön a Sopron. Threatt játssza ki szépen Dufaultnak, aki kintről talál gyűrűbe, 2-3. Lilov ziccere leszédül a gyűrűről, ahogy Dufault próbálkozása is, de Ruják és Ciric szerez két-két pontot, viszont rögtön jön a soproni találat, 4-7.

1′ Sulovic kap jó átadást a palánk alatt és értékesíti is, 2-0. Mills áll bele egy triplába a másik oldalon, de nem megy be, ahogy Ciric dobása sem.

1′ A feldobást Juhos hozza el, de soproni kézbe kerül a labda, ők vezethetik az első támadást. Nem indul zökkenőmentesen technikai szempontból, nem indult el a támadóóra. Ruják betörés után teszi a gyűrűre, de leszédül, fordulhat a Szedeák.

15.55 A csapatok lassan befejezik a bemelegítést, néhány perc és kezdődik a találkozó. A vendégek kékben, a Szedeák fehérben lép parkettre.

15.50 A vendégeknél továbbra is sérüléssel bajlódik Tóth Gergely, aki biztosan nem léphet ma parkettre. A Szedeák és a Sporon is győzelemből érkezik a mérkőzésre, Nikola Lazic csapata a MAFC-ot, a Sopron pedig a Vasast verte az előző fordulóban.

15.42 Köszöntjük olvasóinkat az újszegedi sportcsarnokból. Az a Sporon látogat Szegedre a férfi kosárlabda NB I/A hetedik fordulójában, akik hétközben még nemzetközi porondon léptek parkettre és szenvedtek vereséget a Nanterre ellen szerdán Franciaországban a FIBA-kupában. Az SKC a viszonylag korai kezdési időpont miatt már pénteken elutazott a Tisza-partra, hiszen nem kis utat kellett megtenniük. Bár a vendégek talán kicsivel esélyesebbnek számítanak, mindenképpen a Szedeák malmára hajtja a vizet, hogy pihentebben várhatják a találkozót.

A mérkőzés 16.00-kor kezdődik.

A mérkőzés elé

Beharangozó cikkünket ITT olvashatják.

Előző sztori

Labdarúgás: rangadót nyert a HFC Budafokon

Következő sztori

Folyamatosan terjed kelet felé a havazás