Sport

Kosárlabda: kulcsembere nélkül verte a Jászberényt a Szedeák + FOTÓK

Kosárlabda: kulcsembere nélkül verte a Jászberényt a Szedeák + FOTÓK

2016. november 20., vasárnap
Kosárlabda: kulcsembere nélkül verte a Jászberényt a Szedeák + FOTÓK
szedeak-jaszbereny020kf

Juhos Levente nélkül állt fel a Szedeák a Jászberény ellen, és Andrija Ciricéknek alaposan meg kellett izzadniuk, de megszerezték negyedik hazai sikerüket.

Negyedik hazai sikerére készült a Naturtex-SZTE-Szedeák, amely a szezon során idegenben remekül teljesítő Jászberényt fogadta.

Nikola Lazic

együtteséből két játékos is betegséggel küzdött a héten,

Ivan Lilov

és

Juhos Levente

közül ugyan mindketten ott voltak a szegediek keretében, de csak előbbi vállalta a játékot, a nemrég karriercsúcsot elérő bedobó ugyan átöltözött, de egy percet sem töltött a pályán. Lilov szerezte a meccs első kosarat, majd

Arrington

büntetőkből válaszolt. 4-7 után sikerült egy 9-0-s futást produkálnia a Szedeáknak, többek között

Andrija Ciric

két triplájának köszönhetően is. Jól kezdett a szegedi együttes, lendületes támadásaival rendre gondot okozott a Jászberénynek, ám a nyolcperces előny a negyed utolsó másodperceiben lecsökkent, miután Nemanja Protic távoli hármasa zárta az első tíz percet. Jól nyitotta a második negyedet is a Szeged, az ezúttal kezdőként szerepelő

Vágvölgyi Ákos

egy trojkával adta meg az alaphangot, majd a fiatal kosaras védekezésben is hozzátette a magáét, miképp

Marko Boltic

is jól mozgott saját palánkja alatt is.

Nenad Sulovic

horga után tíz pontosra nőtt a különbség (31-21), sőt, Boltic kettő plusz egyes akciója után még nagyobb előnyre tett szert a Szedeák. A Jászberény bátran tüzelt kintről:

Cseh György

és Protic távoli kosaraival zárkóztak a vendégek, de Andrija Ciric visszadobta utóbbi hármasát. (39-30) Szegedi kosárral zárult a második negyed, Sulovic a palánk alól volt eredményes, így nyolc ponttal vezetett a nagyszünetben a Naturtex. A harmadik negyed nem várt fordulatot hozott: a Jászberény folyamatosan kapaszkodott, Williams pedig szinte képtelen volt hibázni,

Nikola Lazic

időkérése sem tudta megállítani a vendégek lendületét, így hat perccel a nagyszünet után Williams trojkájával kiegyenlített a Berény. (55-55) Arrington büntetőjével hosszú idő után újból vezetett Stevan Tot együttese, amely a negyed végére hét ponttal is meglépett, Williams húsz pont fölé kúszott ebben a periódusban, így nehéz helyzetből várhatta az utolsó tíz percet a Szedeák. Protic betörései is életveszélyesek voltak, így már kilenc ponttal vezetett a Jászberény. Ivan Lilov rengeteget vállalt: plusz egyes akciója után kezdett közelíteni a Naturtex, mi több, a bolgár hármasa után már csak egy volt a különbség. (69-70) Hol itt, hol ott volt az előny, egylabdás meccsnek tűnt ekkor a találkozó, ezt végül Andrija Ciric törte meg, aki Stamenkovic pontatlan ejtése után tört be, és fejezte be az akciót, így négy pontra meglépett a Szedeák három perccel a vége előtt. Boltic és Sulovic nagyon élt ezekben a percekben, az irányító a lepattanók, a gólpasszok és a kosarak tekintetében is remekül teljesített. Protic megtett mindent, de hatodik triplája csak arra volt elég, hogy három pontra csökkentse csapata hátrányát: a végén a Jászberény nem tudott mit tenni, rögtön faultolt, de ez már a veszett fejsze nyele volt a vendégektől, akik a végén már nem tudták azt a játékot hozni, amivel megszorongatták Nikola Lazic együttesét - könnyű kosarakat tudott szerezni a Szedeák, Wirth Ádám pedig feltette a pontot az i-re a ziccerével: Juhos Levente nélkül ugyan megszenvedett, de le tudta győzni a Jászberényt a Naturtex-SZTE-Szedeák, amely negyedik sikerét aratta a bajnokságban. Az így 4-2-s mutatóval álló Szedeák legközelebb december harmadikán lép pályára, Marko Bolticék a Paks otthonában folytatják a bajnokságot.

Ami a statisztikát illeti

A csapatmutatók tekintetében a lepattanócsatát a Jászberény 36-32-re nyerte, amely héttel több támadólepattanót szedett a szegediekhez képest - igaz, ezt ellensúlyozva hárommal több labdát adtak el a vendégek. Ugyanakkor a vonalról pontosabb volt Stevan Tot gárdája, csak négy büntetőt hibáztak el 19 dobásból, a Szedeák nyolc büntetőt is kihagyott, a triplák tekintetében pedig ugyan 13 kinti dobása ült a jászságiaknak, de ezt 34 kísérletből hozták össze, szemben a szegediek 6/19-es mutatójával. A Szedeák játékosai közül a négy légiós egyaránt extrát nyújtott: Marko Boltic 33 perce alatt igen sokszínű játékot nyújtott, 18 pontja mellett a mezőny legjobb lepattanózójának bizonyult kilenc letépett labdájával, miképp a gólpasszok tekintetében sem volt nála jobb teljesítmény, hétszer szolgálta ki a társakat - e mellett hat kiharcolt faultot, és egy szerzett labdát is feljegyezhettünk nála. A héten betegséggel küzdő Ivan Lilov volt a Szedeák legeredményesebb játékosa, a meccset végigjátszó bolgár játékos 23 pontig jutott, négy lepattanója mellett hat gólpasszt és öt kiharcolt faultot tudott hozzátenni, és még egy blokkra is futotta tőle. Andrija Ciric is végig a pályán volt, a kapitány 16 pontot szorgoskodott össze, hat lepattanója mellett két labdát is szerzett, és három gólpasszt, valamint egy blokkot mutatott még fel. Az ezúttal a kezdőben helyet kapott Vágvölgyi Ákos jól teljesített a felnőttek meccsén is: 24 perce alatt 10 pontot szerzett, mezőnyből csak egyszer hibázott, két lepattanót és egy asszisztott tudott hozzátenni a közöshöz. Nenad Sulovic 33 percet töltött a pályán, ami alatt 19 pontig jutott, hét lepattanója és négy szerzett labdája mellé hat gólpassza is volt, és hatszor szabálytalankodtak ellene, övé volt a legmagasabb VAL-érték (28) a Szedeák játékosai közül. A csereként beállt Révész Ádám 6 percet kapott Nikola Lazictól, ami alatt 2 pontot szerzett, Wirth Ádám négy pontig jutott 19 perce során, míg Lakosa Zsolttól egy gólpasszra és egy lepattanóra futotta szűk három perc folyamán. A túloldalról Nemanja Protic és Brian Williams emelhető ki: az irányító hat triplát szerzett, ami a mezőny legmagasabb mutatója, öt lepattanót és öt gólpasszt tud még felmutatni hét kiharcolt faultja mellett a szerb légiós - míg Williams szintén húsz pont fölött zárt, és remekül dobott főképp kintről, csak három távolija nem landolt a gyűrűben hét kísérletből.

ONLINE
Szedeák - Jászberény
92 : 86
(26-21, 21-18, 14-29, 31-18)

Férfi kosárlabda NB I/A 8. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák - JP Auto-Jászberény KSE 92 - 86 (26-21, 21-18, 14-29,31-18)

Szeged, újszegedi sportcsarnok, 800 néző. Vezeti: Győrffy Pál, Jakab László, Minár László (Balogh László).

Szedeák:

BOLTIC 18, LILOV 23/3, CIRIC 16/9, Vágvölgyi 10/6, SULOVIC 19. Csere: Révész 2, Wirth 4, Lakosa -.

Vezetőedző:

Nikola Lazic.

Jászberény:

PROTIC 28/18, Arrington 9, WILLIAMS 26/12, Cseh 11/3, Stamenkovic 7/3. Csere: Brbaklic -, Barker -, Czirbus 5/3, Bazsó -.

Vezetőedző:

Stevan Tot. Nikola Lazic:

"Egész héten sok gonddal küzdöttünk, a csapat az utolsó negyedben mutatta meg igazi tudását, amikor hátrányból fordítva szerezte meg az idény legfontosabb győzelmét."

Stevan Tot:

"Sok erőnket felemésztette, hogy hátrányból kellett fordítanunk. Döntőnek bizonyult, hogy a negyedik negyedben gyengén védekeztünk a palánkunk alatt."

Online közvetítésünk

VÉGEIV. negyed 92-86 (26-21, 21-18, 14-29, 31-18)40' Arrington kihagyja közelről, majd Wirth mehet a kontrával - be is fejezi, 92-86, ez a vége! Óriásit küzdött a Szedeák ma egyik kulcsembere, Juhos Levente nélkül, de ha nehezen is, de behúzta a negyedik hazai sikerét a Nikola Lazic együttese! 40' Protic keresi a helyet egy triplára, de rövid, Boltic pedig lehúzza a lepattanót, majd megint faultolják - 16 másodperc még, Boltic kihagyja az elsőt és a másodikat is! 40'Gyors egy fault Ciric ellen - nincs más taktikája a Berénynek, de ha Ciric bedobja a büntetőket, akkor sok mindenről már nem kell beszélni a meccs kapcsán. Kimarad azonban az első, a második már bent, 90-86. 40' Protic még beemel egy hármast, 89-86. Huszonkilenc másodperc még, időt kér Stevan Tot! 40' Cseh állhat a vonalra: kettő megy be a háromból, 87-83. Lilovot gyorsan megállítja Arrington - a bolgár nem ront a vonalról, 89-83. Lejön a tripla, Boltic pedig elhozza, ezzel lehet, hogy megvan a meccs! 39' Proticon nem múlik, megint egy brutálisan távoli tripla, 87-81. Sulovic trojkája viszont rövid, majd a center ráesik Cseh-re, ez három büntető. Időt kér a Szedeák. 39' Williams már kintről próbálja megmenteni, ezt nem is engedik neki. Nem túlzás, el lehet dönteni a meccset - Boltic megint kiharcol egy faultot, a helyén az első büntető, és a második is, 87-78! 38' Williams éppen a triplavonalon belülről, 83-78. Sulovic nem dobja el a triplát - persze ha bedobja a kettest, akkor nem hiányzik ez a trojka, 85-78. 38' Boltic megint egy remek villanással, 83-76! Időt is kér a Jászberény, 2 perc 49 másodperc van még, ezen a meccsen ez a hét pont rengetegnek számít! 37' Sulovic szépen blokkolja Stamenkovicot, de Ciric hiába megy, már befújják a faultot a sporik: így sem rossz persze, Sulovic dobhat büntetőket: csak az első jó, 81-76. Lilovot labdástól löki a földre Arrington. 37' Stamenkovic hiába megy be, nem jó az ejtése, CIRIC! Egy remek betörés és a floater is jó, 80-76! Ez komoly különbség ezen a meccsen! 36' Kimarad Boltic első büntetője, ezek nem biztos, hogy beleférnek ma! A második már jó, 78-76. 36' Sulovic látja meg a palánk alá befutó Bolticot: fordítva szokott ez működni, de így is jó persze, 77-76. Arrington kihagyja a közelit, majd Boltic ellen egy újabb durva fault. 36' Lilovnál a negyedik hiba, de marad a pályán. Sulovicra is ráfújnak egyet, neki "csak" a harmadik. Protic a vonalról: mindkettő jó, 75-76. 35'Protic triplája hosszú, Ciricé a lepattanó. Meg lehet kicsit lépni, de Lilov közelije kimarad most! Wirth üt be egy faultot. 35' Lilovnak sóznak oda: nem a legtisztábban játszik most a Jászberény. Lilov bedobja mindkét büntetőjét, 75-74. 34' Sulovic most tarthatatlan, remekül játszik a center, 73-72. Czirbus is hozzászól, eltekintettünk volna ettől, 73-74. 33'Williams kiejti a labdát a kezéből, a Szedeák pedig szépen végigviszi a támadást, Sulovic befejezi a kontrát, ez egy roppant könnyű és fontos kosár volt, 71-70: 8-0-s futásba a Szedeák. Williams bepöcizi, 71-72. 33' Boltic letépi a pattanót, majd Lilov beleáll egy triplába: és bent is van! 69-70, rögtön időt is kér a Jászberény! 33' Lilov! Egy elképesztően fontos közeli a bolgártól, ráadásul még jöhet egy büntető is! Jó ez is, 66-70! 32' Boltictól egy jó betörés, 63-70. Protictól ez egy szándékos faultnak tűnt, de csak simát fújnak a sporik. 31' Stamenkovic negyedik személyi hibáját követi el, le is hívja őt Stevan Tot. Boltic nem találja el a gyűrűt, Protic viszont megtalálja a rést a szegedi védelmen, 61-70. 31' Cseh hármasa nem jó a sarokból, majd Ciric passzát lefüleli Stamenkovic. Williams trojkája honnan perdült ki, te jó ég, a fizika határait súrolta! III. negyed 61-68 (26-21, 21-18, 14-29)30' Lakosa jól látja meg a palánk alatt üresen maradt Révészt, aki be is ejti, 61-66. Még egyet támadhat a Berény: még Williams büntetőzhet, mindkettő bent van, így már húsz pont felett a vendégek légiósa, a Jászberény pedig tíz perccel a vége előtt 68-61-re vezet. 30' Ciric hármasa nem jó,de Lakosáé a pattanó. Wirth beüt egy faultot, így jöhetnek Stamenkovic büntetői: mindkettő jó, 59-66. 29'Lilov hármasa éppen eléri a gyűrűt - Williams elképesztő, addig cselezget, amíg van helye egy triplára, és megint pontos kintről, 59-64. 28' Williams a sarokból egy hármassal, 59-61. 28' Lilov húzza be közelről, de Sulovic a fülét fájlalja, és azt mutatja, hogy kapott egy könyököst, le is hívja őt Nikola Lazic, 59-58. 28' Vágvölgyi nem tudja átdobni Czirbust, jön Lakosa a Szedeákba. Arrington a vonalról: csak az első jó, de így is vezet a Jászberény, 57-58. 27' Cseh szerencsére elméri a triplát - most kicsit bajban van a Szedeák, jön Wirth Boltic helyett. 27' Sulovic a palánk alól, tíz ponton felül ezzel a center, 57-55. Cseh gyorsan egyenlít, 57-57. 26' Boltic passzát lelesik, de Williams kihagyja a ziccert, Ciric ebben sokat segített neki - Boltic a kontrát befejezi, 55-52. Ezek Williams percei, most egy hármas tőle - ezzel egál, 55-55. 26' Williams állhat a vonalra megint: mindkettő jó, egyetlen pont közte, 53-52. 25' Williams büntetőivel folytatjuk: mindkettő bent, és így már csak három pont közte, 53-50. Ciric hármasa rövid, majd a reklámfeliratot kell felszedni, miután elengedte a ragasztás, Boltic egymaga szedi fel a maradékot, és viszi le azt a pályáról. 24'Lilov triplája rövid, majd Protic kígyózik be a palánk alá, 53-48. Időt kér a Szedeák. 24' Lilov remek védekezése Arringtonnal szemben, de végül úgy látják a sporik, Lilov ért hozzá utoljára. Cseh fut be a palánk alá és ejti be, 53-46. 23' Williams középtávolija is jó, 51-44. Sulovicot csak fault árán állítják meg, de jó a kosara, jöhet a plusz egy: kimarad a büntető, 53-44. 23' Szerencsére sikerül azt visszaszerezni, Stevan Tot majd felrobban a kispad mellett. Lilov csak bemutatja a passzt, de ő maga fejezi be az akciót közelről, 51-42. 22' Sulovic passzát lefüleli Stamenkovic. Protictól most nem jó ez kintről, majd egy támadófaultot fújnak Sulovicnál. 21'Williams trojkája nem jó, de Lilov már nem tudja megmenteni a vonal előtt. Protic a negyedik tripláját szerzi, 49-42. 21' A Szedeák vezetheti az első támadást a szünet után. Lilov rögtön be is fejezi ezt, 49-39. II. negyed 47-39 (26-21, 21-18)20' Sulovic leüti, majd kiosztja Lilovnak, de kimarad a tripla. Arrington a körtéből, 45-39. Még támadhat egyet a Szedeák: Sulovic egy szép horoggal fejezi be a játékrészt: 47-39-re vezetnek Nikola Lazic tanítványai a nagyszünetben. 19' Ez egy csúnya homály Sulovictól, majd Williams dob egy újabb trojkát, 45-37. 18' Cseh faultja után Sulovic büntetőzhet: csak a második bent, 45-32. Arringtontól nem jó a hármas, Williams viszont elindul vele, és be is fejezi, 45-34. 18' Triplaeső! Ez is bent, Vágvölgyi a sarokból szórja be a másodikat, 42-30. Egy szerzett labda után Ciricet blokkolják, de Wirth visszapöcköli! Protic most a betörést választja, 44-32. 17'Protic megint kintről - 36-30, már csak hat pont a szegedi előny. CIRIC VISSZADOBJA! 39-30! 16' Protic egy igen szerencsés hármassal, már félig lejött, de valahogy mégis behullott, 36-27. 15' Wirth hármasa rövid, Arrington mehet a ziccerrel, de kihagyja! Sulovic nem vállalja el kintről, inkább leüti, de közelről most pontatlan - viszont visszaszerzi a labdát! Lilov ezt meg is bünteti egy közelivel, 36-24! Időt kér a Jászberény, ez a negyed eddig 10-3 a szegedieknek! 14' De szép blokk Cirictől a palánk alatt, Bazsót sapkázta be, továbbra sincs pontja a Jászberénynek: most már van, Cseh zúz be egy triplát, 34-24. 14' Stamenkovic újabb hibája támadásban, visszakerül a labda a Szedeákhoz. BOLTIC! Betörése után be tudja ejteni, és még szól a síp is, jöhet a plusz egy: bent van az is, 34-21. 13' Brbaklic trojkája sem jó, 10-ből három volt csak jó a Berénynél kintről. Sulovic tartja meg és keresi a helyet - meg is találja, tíz pont közte, 31-21. 13' A gyűrű tövéről jön le Stamenkovic hármasa. Vágvölgyi kap nagy tapsot, Wirth váltja őt. 12'Megint egy jó védekezés, ez elképesztően sokat jelenthet! Ciric tempója most nem jó, kicsit megállt most támadásban a Szedeák. Jön vissza Sulovic. 12' Boltic állja útját Brbaklicnak, meg is szerzi a labdát a Szedeák. Lilov triplája rövid. 11' Ez a támadás most nem ül a Szedeáknál, de Vágvölgyi védekezésben is hasznos, beleüt Bazsó passzába. 11'Protic kezéből sikerül kilopni a labdát, és a meginduló Ciric ellen a fault. VÁGVÖLGYI! Egy remek tripla tőle, 29-21! I. negyed 26-2110' Ciric tempója a gyűrűben, 26-18. Még marad pár másodperc: Protic vagy tíz méterről szór be egy dudaszós triplát - ettől el tudtunk volna tekinteni, 26-21 tíz perc után. 10'Czirbus kihagyja a közelit, de megint Arrington ér oda a lepattanóra, és váltja az pontokra, 24-18. 9'Arrington hármasa hosszú, Lilové a pattanó. Szép meglátás a bolgártól, de Bolticra figyeltek. 9' Brbaklic trojkája most pontatlan, de a pattanó Arringtoné, aki ezt pontra váltja. Ciric büntetői a helyén, 24-16. Jön Révész a Szedeákba. 8' Sulovicot csak fault árán tudják megállítani, de jó a közelije is: és a büntető is, 22-14. 8' Arrington homály triplája után Stamenkovic löki arrébb Vágvölgyit, ez fault. BOLTIC! Egy pazar zsákolás az irányítótól, 19-11, viszont Czirbus egy triplával jelentkezik rögtön, 19-14. 7' Eladott labda támadásban a Szedeáktól: Barker azonban pontatlan a körtéből. Boltic elindul, és nem lehet megállítani: 17-11. 6' Protic töri meg a vendég gólcsendet egy középtávolival, 15-9. Ciric trojkája most nem jó, majd Stamenkovic betörése után ejti be, 15-11. 6' Vágvölgyi büntetőivel folytatódik a meccs: mindkettő jó, 15-7. 5' CIRIC! Megint egy hármas tőle, az eddigi legnagyobb különbség, 9-0-s futásban a Szedeák, 13-7! Időt is kér Stevan Tot Brbaklic faultja után. 5' Cseh trojkája kön le, majd Sulovic nem tudja már megmenteni a pattanót - Vágvölgyi viszont rermekül védekezik Williams-el szemben, ez támadó a berényiek légiósától. 4' Cseh nem tud mit kezdeni a lepattanóval, majd Lilov egy elképesztően szemtelen dobócsellel küldi el Williamst, de jön a fault, így jöhet két büntető is: csak az első jó, a második kiszédül, 10-7. 4' Megint jó a védelem, Vágvölgyi indul meg, és csak szabálytalanul tudják megállítani, jöhet a vonalról: jó az első, és a második is, 9-7. 3' Boltictól egy kinti dobás, de nem éri el a gyűrűt. Ez most jó védekezés Protic-al szemben, de Ciric hármasa sem jó. Sulovic hátrál, majd kiosztja Cirinek: a kapitány két triplát egymás után ritkán ront, ez most is így van, 7-7. 3' Ez szép akció volt, Protic dugta el a labdát, majd Csehnek még le is tudta passzolni a körtében - Lilov faultjával együtt jó a kosár, így jöhet a plusz egy: ám ez nincs bent, 4-7. 2' Stamenkovicé az első tripla a meccsen, 2-5. Ciric hármasa egy picit rövid, de megvan a lepattanó, majd Stamenkovic pici segítségével Lilov megint, 4-5. Stamenkovic trojkája most rövid. 2'Boltic indul meg, de nincs nagyon helye, viszont a lepattanót Sulovic letépi. Támadhat még a Szedeák: Vágvölgyinél lépést fújnak. 1' Az első kimarad, a második már pontosabb, és a harmadik is bent, 2-2. 1' Lilov indul meg a palánk alá, és be is ejti, 2-0. Egy kiosztás a túloldalon, Vágvölgyi dobás közben ráesik Arringtonra - három büntetőt dobhatnak a vendégek. 1' Vágvölgyi kezd a Szedeákban a beteg Juhos helyett. A Szedeák hozza el a labdát a feldobásnál. 17.57 - Túl a bemutatáson, a két csapatot ezúttal is a Szedeák utánpótlás-együttese kísérte be a pályára. 17.47 - Az U20-asok között egyébként egészen meggyőző szegedi siker született, 94-55-re nyert a Szedeák, Vágvölgyi Ákos 24 pontig jutott a meccsen. Ha Nikola Lazic együttese ma is nyerni tudna, akkor egyetlen győzelemre kerülne a Szolnoktól. 17.27 - Megérkezett a Szedeák is a parkettre: ott van mind a két, a héten betegséggel küszködött játékost, Ivan Lilov és Juhos Levente is - kérdés persze, hogy mennyire tudnak majd ma segíteni a csapatnak. Utóbbi játékos nem is melegít a társakkal. 17.23 - Köszöntjük olvasóinkat az újszegedi sportcsarnokból! A negyedik hazai sikerére hajt ma a Naturtex-SZTE-Szedeák - a Jászberény ugyanakkor negyedik idegenbeli győzelmét arathatná ma, de az újszegedi sportcsarnokban már elbukott idén a Falco és a Sopron is. A mérkőzés 18 órakor kezdődik.

A találkozó elé

Beharangozó írásunk ide kattintva olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.