Sport

Kosárlabda: Kiss Zsolt a továbbjutást sem tartja elképzelhetetlennek

Kosárlabda: Kiss Zsolt a továbbjutást sem tartja elképzelhetetlennek

2016. november 24., csütörtök
Kosárlabda: Kiss Zsolt a továbbjutást sem tartja elképzelhetetlennek
szedeak-kormend004kf

1999 után jutott ki ismét Európa-bajnokságra a magyar férfi kosárlabda-válogatott: a nemzeti csapat csoportmeccseit Kolozsvárott játszhatja majd jövő szeptemberben, a keddi sorsoláson pedig fény derült az ellenfelek kilétére is: az esélyekről és az Eb-szereplésről a Naturtex-SZTE-Szedeák nyáron visszavonult csapatkapitányával, Kiss Zsolttal beszélgettünk.

Kedden eldőlt, mely válogatottakkal csap össze jövő ősszel a 17 év után Európa-bajnokságra kijutott magyar férfi kosárlabda-válogatott:

Stojan Ivkovic

együttese a házigazda Románia mellett Horvátországgal, Spanyolországgal, Montenegróval valamint Csehországgal játszik majd csoportjában, miután a kalapokba sorolt, kijutott 24 nemzeti csapatok négy, hatos csoportba osztották a torna döntőjének helyszínén, Törökországban. „Amikor kiderültek a kalapok, akkor mi, kosárszeretők elkezdtünk sakkozgatni, hogy mi lenne a jó, ki lenne jó ellenfél. Ezt előre nagyon nehéz megmondani, mert egy világversenyen mindig van olyan ellenfél, akire előzetesen azt mondjuk, hogy nem lesz tényezők, aztán mégis nagyon jók. Az első kalapból nagyjából mindegy volt, hogy kit kapunk, ott olyan válogatottak szerepelnek, akik erősebbek nálunk. A kulcs az volt, hogy a második és az ötödik kalapból ki kerül mellénk” – fogalmazott

Kiss Zsolt

, a Naturtex-SZTE-Szedeák

nyáron visszavonult

játékosa. Az ellenfelek kapcsán kifejtette, örül, hogy a cseheket kaptuk, nem azért, mert ne lennének jó csapat, hiszen a Washingtonban játszó

Tomas Satoransky

személyében van egy NBA-játékosuk, valamint komoly, Euroligás-kosarasok alkotják a keretet, de mégis úgy érzi, hogy ellenük több esélyünk van, mint egy olasz vagy egy görög csapat ellen, akik a sportágban hosszú évek óta meghatározóak. „A második kalapból viszonylag jó ellenfelet kaptunk, aki ellen csak van esélyünk nyerni. Egy kicsit sajnálom, hogy az ötödik kalapból Montenegró érkezett, abból a részből őket tartottam a legveszélyesebbnek. Feladni nem kell, biztos vagyok benne, hogy nem is így mennek ki a fiúk, akiknek nagyon fogok szorítani! A másik két csapat közül Horvátország biztos volt, hogy hozzánk kerül a különböző felosztások miatt – őket felesleges dicsérni, aki látta már a horvát csapatot játszani, az tudja, hogy mire számíthat. A rendező Románia van még velünk, akiket nem lenézve, de ha valamit szeretnénk az Eb-n, akkor őket mindenképp meg kell vernünk” – latolgatott Kiss Zsolt. Az aktív játékkal nyáron felhagyó kosaras úgy folytatta: abszolút bizakodó, nem tartja elérhetetlennek a továbbjutást – ehhez az kellene, hogy a hatos csoport első négy helyének valamelyikén végezzen a magyar válogatott. A spanyolok és a horvátok továbbjutása borítékolható, így az előzetes esélyek alapján a maradék két helyért csatázhat majd a cseh, a montenegrói és a magyar együttes a házigazda románok mellett. „Nagyon nehéz lesz, mert ezen a színtéren tapasztaltabb csapatok, játékosok ellen kell pályára lépnünk, de nem lehetetlen küldetés. Egy világverseny viszonylag rövid ideig tart. Miért ne lehetne abban az időben egy nagyon jó periódust kifogni? Pozitívan szeretnék gondolkozni, remélem, kijön a lépés nekünk abban az időszakban” – válaszolta Kiss Zsolt azon kérdésünkre, lát-e sanszot arra, hogy a magyar csapat számára tovább folytatódjon az Európa-bajnokság.

szedeak_sajttaj01_gs

Ebben akár az is segíthet, hogy a menetrend alapján a mieink az utolsó fordulóban találkoznak majd a spanyol válogatottal: ha minden úgy alakul, ahogy arra számítani lehet, akkor könnyen elképzelhető, hogy ekkorra a hispánok számára már igazi tétje nem lesz a meccsnek, viszont a magyar válogatottnak még sokat jelenthet egy esetleges győzelem vagy egy minél szűkebb vereség – előbbi persze a földön túli bravúr kategóriájába tartozna. „Reméljük, nem csak ebbe kell majd kapaszkodnunk, de azzal egyetértek, hogy talán jobb akkor játszani egy ilyen erős csapattal, amikor nekik valószínűleg már nem élet-halál kérdése lesz a meccs. Az érme másik oldala viszont az, hogy lehet, hogy nem a megszokott kezdőötös játszik majd, csak ez a csapat 12 ugyanolyan tudású játékosból áll. Ha pihentetnek valakit, akkor sem lesz semmivel gyengébb a spanyol csapat, de érdeklődve várom, hogy egy ilyen kaliberű társaság ellen mire megy majd a magyar válogatott” – mondta Kiss Zsolt. A selejtezők során remekül teljesítettek Keller Ákosék: a magyar csapat mind a hat mérkőzését megnyerve, hibátlan mérleggel kvalifikálta magát az Eb-re, megelőzve így Nagy-Britanniát és Macedóniát, az itt mutatott pazar játék pedig sokat segíthet majd a kontinenstornán is. „A selejtezők alatt ugyan mindenki bizakodó volt, reálisan nézve nem a legnehezebb csoportba kerültünk, de azt senki nem várta, hogy 6-0-al végezzenek a fiúk ebben a csoportban, és mégis ez történt. Elég szép győzelmeket arattak, még idegenben is. Az általam látott meccsek alapján elmondhatom, szerencsére van nem is egy vezére ennek a csapatnak,

Hanga Ádám

a legmagasabban jegyzett játékos, de azt gondolom, hogy

Vojvoda Dávid

is felnő mellé. A többiek is mindig teszik a dolgukat, pont ezért vagyok bizakodó, mert úgy láttam, ez egy tényleg egységes csapat, aki egymásért küzd” – tért ki a selejtezősorozat alatt mutatott teljesítményre Kiss Zsolt. A Kolti becenévre hallgató játékos úgy folytatta, abban szinte biztos, hogy nagyobb figyelem irányul majd a kosárlabda válogatottra, abban viszont csak reménykedik, hogy kicsit előtérbe kerül a sportáguk. Úgy folytatta, bár elfogult a kosárlabdával szemben, de egy nagyon szép sportról van szó, ami világszerte elég népszerű, nem túlzás azt mondani, hogy a labdarúgás után a második legnépszerűbb sportnak. „Ezért persze az első lépéseket a mindenkori válogatottaknak és klubcsapatoknak kell megtenniük a lépéseket, tudom én, hogy sokkal könnyebb úgy szurkolni valakiknek, ha eredmény is van. Nem lesz ebből probléma, hogy ne figyelnének a csapatra és ne szeretnék őket, azt gondolom, abszolút egy szerethető csapatról beszélünk” – nyilatkozta Kiss Zsolt. „Még nem tudok pontos időpontokat, Szegedtől főleg nincs messze Kolozsvár, de tervben van a kiutazás. Remélem, tényleg sok szurkoló tart majd a csapattal, ha nem is foci mértékkel mérve, mert ilyen tekintetben egész más a labdarúgás, ami sokkal nagyobb tömegeket mozgat meg, ez tény. Bízom benne, hogy a kosárválogatottat is sokan el fogják majd kísérni, ez lehet az, ami plusz erőt adhat majd a csapatnak akkor, amikor egy kicsit gödörben lesznek” – válaszolta Kiss Zsolt arra a felvetésre, tervezi-e, hogy a helyszínen tekinti meg a magyar válogatott mérkőzéseit.

Még beesnek a triplák

szedeak_nyiregyhaza16_gs

Kiss Zsolt nyáron hagyta abba a játékot, így visszatérése óta ez az első idény, amelyet nélküle kezdett meg a Naturtex-SZTE-Szedeák. A kosárlabdától, és a klubtól persze nem távolodott el teljesen: a szegediek utánpótlásában dolgozik visszavonulása óta, de minden hazai meccsen találkozhatunk vele az újszegedi sportcsarnokban. „Jól vagyok és jól érzem magam a felnőtt csapat meccsein is. Főleg azzal, hogy most remek eredményeket értek el a fiúk itthon, olyankor mindig bennem van, hogy de jó lenne most ott lenni velük, vagy ott lenni az öltözőben és ennek részese lenni, de ilyen az élet, ennek egyszer vége van. Azt is tudom, hogy ahhoz, hogy valaki ott játsszon, ahhoz sokat kell edzeni, ez pedig nem mindig hiányzott az embernek. Ilyenkor gyorsan visszarángatom magam a földre, annak nagyon örülök, hogy ilyen jól szerepel a Szedeák és itthon bárkire veszélyesek. Bízom benne, hogy idegenben is megmutatják az oroszlánkörmeimet” – nyilatkozta nevelőegyesülete szerepléséről a korábbi csapatkapitány. Kiss Zsolt napjaiban továbbra is a kosárlabda játssza a főszerepet: délelőtt az utánpótlással kapcsolatos papírmunkákat végzi el, a délutánok pedig az edzéseké. A területi, regionális bajnokságban indultak az egyik korosztályos csapattal, amelynek ő az edzője, e mellett

Simándi Árpád

másodedzőjeként dolgozik az U18-as csapatban, ahol – mint fogalmazott - nagyon sokat tanulhat tőle is, és lehet, hogy furán hangzik, de a gyerekektől is. A tréningeken próbálja azt nézni, hogy a fiatalok hogyan reagálnak bizonyos feladatokra, kérésekre, ez pedig egy nagyon jó iskola számára. Szokás azt mondani, hogy az a jó edző, aki meg is tudja mutatni mindazt, amit kér a tanítványaitól: Kiss Zsolt ezzel kapcsolatban kifejtette, amikor valami olyasmit kér, amit még nem csináltak, vagy látja, hogy rosszul csinálják, akkor meg szoktam mutatni a gyerekeknek a feladatokat, igyekszik ezeket a gyakorlatokat bemutatni. „Dobni már nem állok be, esetleg akkor egy kicsit dobálgatok, amikor ők nyújtanak, akkor van 5-6 perc szabadidőm, akkor néha rádobok egyet-egyet. Amikor egy-két merészebb gyerek ezt szokta kérni, akkor megpróbálom a hárompontost, már nem olyan százalékban megy, mint amikor edzésben voltam, de azért még be-beesnek” – összegzett a tripláiról híres visszavonult játékos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.