Kultúra

Kelecsényi László tart előadást a REÖK-ben a Saudek kiállítás kísérőprogramjaként

Kelecsényi László tart előadást a REÖK-ben a Saudek kiállítás kísérőprogramjaként

2016. november 7., hétfő
Kelecsényi László tart előadást a REÖK-ben a Saudek kiállítás kísérőprogramjaként
The WALKMAN

Filmes dívákról tart előadást jövő héten Jan Saudek kiállításának kísérőprogramjaként Kelecsényi László író és filmtörténész.

Jan Saudek

fotóművészetének egyik kiemelt témája a testiség, a görög szépségeszmény ábrázolása. Ez a témakör nem áll távol a filmvilágtól sem.

Marilyn Monroe

,

Brigitte Bardot

,

Claudia Cardinale

és még sokan mások – a filmvászon számtalan nőt tett legendássá. Lehettek valódi tehetségű színésznők vagy egyszerű naivák, bűbájosak vagy éppen jéghidegek. Mivel tudhatták a szerepajánló rendezőket és a férfinézőket is meghódítani, és miben voltak mások, mint a mai női filmcsillagok? Mi kellett ahhoz, hogy valakiből díva legyen, és vajon kialakulhat-e ugyanilyen kultusz napjainkban?

Kelecsényi László

Balázs Béla-díjas író és filmtörténész, aki többek között a mi dívánkról,

Karády Katalinról

is írt már könyvet, ezekre a kérdésekre is tudja a választ. A válaszokról filmrészletekkel is illusztrált előadásában mesél november 15-én, kedden 17:30-tól a REÖK látogatóinak. „Ezek a hölgyek felcsigázták a férfiak kíváncsiságát, féltékennyé tették a nőket és kivétel nélkül mindig botrányosan robbantak be a film világába” - mondja Kelecsényi. Ahogy Saudek meztelen modelljeit a fényképezőgép, úgy az ő figuráikat a filmtekercs tette felejthetetlenné. „Olykor sajnálatosan rövid karrierjükért a virtuális és vizuális halhatatlanságot kapták cserébe.” A “Színésznők a lepedőn” c. előadásra a Saudek-kiállításra szóló kedvezményes, 600 forintos belépő lesz érvényes. Így az előadás mellett a világhírű cseh fotográfus izgalmas alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők. A tárlat és a program is 18 éven felülieknek ajánlott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.