/

Jövő év elején költöznek az ELI munkatársai a lézerközpontba

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

eli_bejaras31_gs

Az év végére elkészül az ELI épületeinek kivitelezése, a következő két esztendő feladata, hogy szakemberekkel, eszközökkel, technológiával töltsék meg azt – jelentette ki Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Az épület bejárásán B. Nagy László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, ez a nagyprojekt Szegedet és az egész megyét felhelyezi a tudomány világpalettájára.

Már zajlik a próbaüzem az ELI lézeres kutatóközpont épületeiben, közben az utolsó simításokat végzik a kivitelezők és takarítanak – derült ki a volt öthalmi laktanya területén tartott sajtóbejáráson, ahol bekukkantottunk az agyba, megnéztük a konferenciatermet és láttuk azokat speciálisan kialakított, tiszta helyiségeket is, amelyekben majd a kísérleteket végzik. A látogatókat egy különleges médiagömb is várja, melynek felületére bármit ki lehet vetíteni, ez az első ilyen berendezés egész Európában – hangzott el. Lesz egy könyvtár is az agy emeleti részén, melynek egyik falrészlete a csongrádi Losonczi Áron üvegbetonjából készült.

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett, hogy 2014 tavaszán írták alá a kivitelezési szerződést a STRABAG és a Swietelsky alkotta konzorciummal és megkezdődött a kivitelezés, amelyek idén év végére készülnek. A 2017-es és 18-as esztendők legfontosabb feladatának azt nevezte az ügyvezető, hogy emberekkel, eszközökkel, technológiával töltsék meg a 25 ezer négyzetméteres komplexumot, hogy 2018 végére, legkésőbb 2019 év elejére már teljes kapacitással működhessen az ELI. Jövő év tavaszra várják az első lézeres nagyberendezést a kutatóközpontba. Lehrner Lóránt elmondta, nagy harcot vívnak a fizikusokért, mérnökökért, kutatókért és informatikusokért, határainkon kívülről toboroznak, de céljuk az is, hogy magyar szakembereket csábítsanak vissza Magyarországra. Arról is tájékoztatott, hogy a tudományos munka is zajlik attól függetlenül, hogy a komplexum még nem készült el, már az első szabadalmaikat is beadták a szakemberek, több európai kutatási programhoz is kapcsolódtak, illetve a leendő felhasználókkal is felvették a kapcsolatot.

B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa elmondta, a projekt nagyságrendjét jól mutatja, hogy két európai uniós cikluson is átívelő tudományos beruházásról valósul meg Szegeden. A több mint 70 milliárd forintos projekt költségeinek 85%-át az EU, fennmaradó 15%-át pedig a kormány finanszírozza, illetve hazánk húszéves fenntartási kötelezettséget vállalt. Szólt arról is, hogy az ELI-HU Nonprofit Kft. 2011-ben mindössze 6 fővel kezdte meg a működését, ma már 217-en dolgoznak a társaságnál. Közülük 131 fő kutató és a magyar szakembereken kívül 16 országból érkeztek eddig a szegedi lézeres kutatóközponthoz. B. Nagy korszakalkotó eredménynek nevezte, hogy Szegeden épül fel a kutatóközpont, ami hozzájárulhat ahhoz is, hogy még több beruházó a napfény városában telepedjen le. Kérdésünkre elmondta, mivel egy kutatóközponttól a világ egyetlen pontján sem várható el, hogy megálljon a saját lábán, az ELI-t is anyagilag támogatni fogja a kormány. Hangsúlyozta, ettől függetlenül nemzetgazdasági szempontból mindenképpen kifizetődő a kutatás-fejlesztés, így szerinte a lézeres kutatóközpont is sokkal többet hoz a térségnek és hazánknak, mint amennyibe a napi fenntartása kerül.

no images were found

Előző sztori

Passiótörténetet rendez Alföldi Róbert

Következő sztori

FAO: a madárinfluenza a vadmadarakról terjedt át a tenyésztett baromfira