Közélet

Interneten választanak a bordányiak

Interneten választanak a bordányiak

2016. november 16., szerda
Interneten választanak a bordányiak

Az idén négy év után ismét interneten adhatják le voksukat a bordányiak az ifjúsági önkormányzati választásokon. A szavazás így sokkal gazdaságosabb és gyorsabb, ráadásul szívesebben is szavaznak a fiatalok elektronikusan, hiszen akár az iskolából, könyvtárból, a Bordányi Ifjúsági Információs Pontból vagy otthonról is leadhatják voksaikat.

Nyolc évvel ezelőtt tért át az ifjúsági önkormányzat a korábbi számítógépes, illetve az azt megelőző papír alapú szavazásról az internetes szavazásra. A korábban a Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség által kifejlesztett szavazóprogram újabb ráncfelvarrásokon esik át, de továbbra is ellátja feladatát. A napokban kerül kipostázásra a papír alapú választási értesítő, amelynek címzését már ennek a szoftvernek a segítségével készíti el a háromtagú választási bizottság. Ezt követően a jelöltállítás, az ezzel kapcsolatos adminisztráció is ezen a platformon zajlik majd, és december 16-án négyszázharminchárom 12-25 év közötti fiatal szavazhat az erre a célra kialakított szavazófelületen. A jelöltállítást követően a kampány a szavazást megelőző tíz napban tart majd, a korábbi tapasztalatok szerint a fiatalok nagy része ezt is interneten, sok esetben csak a közösségi oldalak használatával oldja meg. Noha a választási alapokmány lehetővé teszi a plakátolást, szórólapozást, választási fórumok tartását, erre igazából csak az első, 2000-ben megtartott választások alkalmával volt példa. Az új generáció már a hálózaton keresztül vesz részt a demokráciában. A fiatalok az ifjúsági polgármester mellé négy ifjúsági képviselőt is választanak, akiknek mandátuma egyaránt négy évre szól. A tét nagy, hiszen az öt fiatal képviseli a fiatalok érdekeit a településen. Dönthet az önkormányzat által biztosított támogatás felhasználásáról, véleményt formálhat a települési önkormányzat által tárgyalt, a fiatalokat érintő ügyekben. Az ifjúsági testület egy tagja Bordányban rendszeresen meghívást kap a települési önkormányzat üléseire, külső tagja az Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottságnak. A szokásjog alapján a fiatalok által választott testület terjeszti elő a település ifjúságpolitikai koncepcióját is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.