Erdogan aláírja a halálbüntetés visszaállításáról szóló törvényt, ha a török parlament elfogadja azt

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A török államfő aláírja a halálbüntetés visszaállításáról szóló törvényt, ha a parlament elfogadja. Ezt maga Recep Tayyip Erdogan jelentette ki pénteken egy isztambuli rendezvényen.

“A demokrácia tiszteletben tartja az emberek akaratát. A nép pedig halálbüntetést szeretne. Azt mondják, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága visszautasítaná a lépést. Engem az nem érdekel” – fogalmazott az államfő. Hozzátette: ez a nép kívánsága, amelyet mindenkinek tiszteletben kell tartania, ha tetszik a döntés, ha nem.

A július 15-i puccskísérlet után Erdogan nyilvános felszólalásaiban már több alkalommal kilátásba helyezte a kivégzések esetleges újbóli bevezetését, miután hívei a tömegrendezvényeken – a mostanihoz hasonlóan – azt skandálták: “Halálbüntetést!”

A török elnök korábban felvetette, hogy esetleg akár népszavazásra bocsáthatja a kérdést. A múlt héten úgy fogalmazott: Törökország sorsa nem a Nyugat, hanem a török emberek kezében van.

Mostani kijelentése egy nappal azután hangzott el, hogy az Európai Parlament Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel a puccskísérletet követő kormányzati tisztogatás mértéke miatt. A testület leszögezte, hogy a folyamat végét kellene jelentenie annak, ha Ankara végül visszaállítja a halálbüntetést.

Az Európai Unió 1999-ben ismerte el hivatalosan Törökország csatlakozási kérelmét, a tárgyalások pedig 2005-ben kezdődtek meg. A török parlament az európai uniós csatlakozás szándékával törölte el a halálbüntetést 2004-ben. Az EP állásfoglalása szerint Ankara jelenlegi fellépése egyre inkább eltéríti az országot az Európa felé vezető útról.

Az ORC Arastirma nevű ankarai közvélemény-kutató cég egy október végén megjelent felmérése szerint a török állampolgárok 90,7 százaléka a halálbüntetés visszaállítása mellett van. Ez ellen a válaszadók 9,3 százaléka foglalt állást. Az ORC a hazaárulókra, a terroristákra és a nemi erőszak elkövetőire vonatkoztatta a kérdést.

Az utolsó kivégzést az 1980-as katonai puccs nyomán 1984. október 25-én hajtották végre Törökországban.

Erdogan beszédében ismét azzal váddolta az Európai Uniót, hogy “vörös szőnyegen fogadja”, majd “a tereken szónokoltatja” a törökországi államcsínykísérlet puccsistáit, akik a felelősségre vonás elől nyugatra távoztak.”Nyugtalanítja is őket, hogy idehaza leszámolunk az összeesküvőkkel, nem kevésbé pedig a halálbüntetés ügye” – jelentette ki.

A török elnök a közelmúltban többször vádolta meg azzal az EU-t, hogy menedéket nyújt a hatalomátvételi incidens támogatóinak.

Előző sztori

Védőoltásokkal segíti a kormány Kárpátalját

Következő sztori

Labdarúgás: a Sopron ellen javíthat a Szeged-Grosics