Közélet

Erdogan aláírja a halálbüntetés visszaállításáról szóló törvényt, ha a török parlament elfogadja azt

Erdogan aláírja a halálbüntetés visszaállításáról szóló törvényt, ha a török parlament elfogadja azt

2016. november 25., péntek
Erdogan aláírja a halálbüntetés visszaállításáról szóló törvényt, ha a török parlament elfogadja azt

A török államfő aláírja a halálbüntetés visszaállításáról szóló törvényt, ha a parlament elfogadja. Ezt maga Recep Tayyip Erdogan jelentette ki pénteken egy isztambuli rendezvényen.

"A demokrácia tiszteletben tartja az emberek akaratát. A nép pedig halálbüntetést szeretne. Azt mondják, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága visszautasítaná a lépést. Engem az nem érdekel" - fogalmazott az államfő. Hozzátette: ez a nép kívánsága, amelyet mindenkinek tiszteletben kell tartania, ha tetszik a döntés, ha nem. A július 15-i puccskísérlet után Erdogan nyilvános felszólalásaiban már több alkalommal kilátásba helyezte a kivégzések esetleges újbóli bevezetését, miután hívei a tömegrendezvényeken - a mostanihoz hasonlóan - azt skandálták: "Halálbüntetést!" A török elnök korábban felvetette, hogy esetleg akár népszavazásra bocsáthatja a kérdést. A múlt héten úgy fogalmazott: Törökország sorsa nem a Nyugat, hanem a török emberek kezében van. Mostani kijelentése egy nappal azután hangzott el, hogy az Európai Parlament Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel a puccskísérletet követő kormányzati tisztogatás mértéke miatt. A testület leszögezte, hogy a folyamat végét kellene jelentenie annak, ha Ankara végül visszaállítja a halálbüntetést. Az Európai Unió 1999-ben ismerte el hivatalosan Törökország csatlakozási kérelmét, a tárgyalások pedig 2005-ben kezdődtek meg. A török parlament az európai uniós csatlakozás szándékával törölte el a halálbüntetést 2004-ben. Az EP állásfoglalása szerint Ankara jelenlegi fellépése egyre inkább eltéríti az országot az Európa felé vezető útról. Az ORC Arastirma nevű ankarai közvélemény-kutató cég egy október végén megjelent felmérése szerint a török állampolgárok 90,7 százaléka a halálbüntetés visszaállítása mellett van. Ez ellen a válaszadók 9,3 százaléka foglalt állást. Az ORC a hazaárulókra, a terroristákra és a nemi erőszak elkövetőire vonatkoztatta a kérdést. Az utolsó kivégzést az 1980-as katonai puccs nyomán 1984. október 25-én hajtották végre Törökországban.

Erdogan

beszédében ismét azzal váddolta az Európai Uniót, hogy "vörös szőnyegen fogadja", majd "a tereken szónokoltatja" a törökországi államcsínykísérlet puccsistáit, akik a felelősségre vonás elől nyugatra távoztak."Nyugtalanítja is őket, hogy idehaza leszámolunk az összeesküvőkkel, nem kevésbé pedig a halálbüntetés ügye" - jelentette ki. A török elnök a közelmúltban többször vádolta meg azzal az EU-t, hogy menedéket nyújt a hatalomátvételi incidens támogatóinak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.