Közélet

Emmi: a pedagógusok eddig és ezután is számíthatnak a kormányra

Emmi: a pedagógusok eddig és ezután is számíthatnak a kormányra

2016. november 18., péntek
Emmi: a pedagógusok eddig és ezután is számíthatnak a kormányra
Pedagógussztrájk - Tiltakozó tanárok a miskolci Herman Ottó

A pedagógusok eddig és ezután is számíthatnak a kormányra - reagált az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pénteki sajtótájékoztatójára. A tárca szerint Mendrey László, elnök ismét hergelni próbálja a pedagógusokat.

A PDSZ elnöke pénteken arról beszélt, hogy nincs ok elégedettségre a pedagógusok és a nevelést-oktatást segítő dolgozók béremelése ügyében. A minisztérium azt MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: sajnálattal látják, hogy

Mendrey László

ismét hergelni próbálja a pedagógusokat, miközben nem volt hajlandó részt venni a Köznevelési Kerekasztal munkájában, ahol már számos a pedagógusok munkáját segítő intézkedésről született döntés. A pedagógusok eddig is és ezután is számíthatnak a kormányra; a kormány számukra indított elsőként életpályaprogramot, amelynek keretében 2013 és 2017 között átlagosan 50 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére - emlékeztettek, hozzátéve: ez 175 ezer pedagógust és a felsőfokú bölcsődei nevelőket is érinti. Mint írták: a pedagógus béremelési program az egyik legnagyobb béremelési program, amelyre eddig 226 milliárdot fordított a kormány és jövőre újabb 38,4 milliárdot fog. A béremelési program 2017-ben az ötödik évéhez ér, a jövő évi emelés mértéke az ideihez hasonlóan átlagosan 3,5 százalékos lesz. Kitértek arra is: az iskolákban, óvodákban dolgozó, de nem pedagógus végzettségű nevelést-oktatást segítő dolgozó bérrendezése is megkezdődik. Ők idén július 15-én, majd december 15-én 35-35 ezer forintos pluszjuttatásra jogosultak, jövőre pedig 7+3 százalékos béremelésre számíthatnak. Ebből a 7 százalékos növekményt mindenki megkapja, a fennmaradó 3 százalékról az iskolaigazgatók differenciáltan dönthetnek. A pedagógusok többletmunkájának elismerésénél fontos eredménynek tekintik, hogy 2016 szeptemberétől az osztályfőnöki, szakmai munkaközösség-vezetői és diákönkormányzat segítői feladatokat ellátó pedagógusoknak 2-2, illetve 1 óra jár ezen feladatok ellátására a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőből - közölték. A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülésük erősödjön és részesei legyenek annak a párbeszédnek, melynek eredménye egy jobb, versenyképesebb oktatás - rögzítette az oktatási államtitkárság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.