Bartók zenei bűvkörébe kerülhetnek a szegediek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bartok_buv-kor_sajttaj002kfBartók bűv-kör címmel szervez zenei programot a Heller Ödön Művelődési Ház november 19-én, mely alkalomból többek között felcsendülnek a Szegedhez is számos szállal kötődő zongoraművész szonátái, valamint Juhász Gyula Bartók ihletésű verse is.

Bartók Béla hajdanán tíz szegedi helyszínen is megfordult Szegeden zongoraművészként és vendégként egyaránt, ezekből a helyszínekből igyekszenek feleleveníteni néhányat a Bartók bűv-kör szervezői. A programok november 19-én kezdődnek a Korzó Zeneházban, ahol a zeneszerző első szegedi koncertjének története elevenedik meg, valamint a közönség Deák Tamara előadásában meghallgathatja a Ysai szóló szonáta első tételét is – tudtuk meg Neparáczki Ferenctől, a művelődési ház igazgatójától az esemény sajtótájékoztatóján.

Úgy folytatta, a zeneházból az érdeklődőkkel közösen sétálnak majd át a Tisza Szállóba, ahol megtekintik a Bartók-emlékszobát, majd továbbállnak a szegedi színházba, ahol pedig a Triola Zeneiskola tanárai adnak elő műveiből. Ezt követően a régi Kass Szállóba, vagyis a mai Hungi vigadóba érkeznek, itt többek között Szívós László színművésztől elhangzik Juhász Gyula Bartók Bélának című költeménye, illetve Illyés Gyula Bartók című verse. Szabó Andrástól, aki diapora műsorral készül az estre, megtudtuk, Ágnes Vanilla által megzenésített József Attila verseire készített analóg képeket, ebből láthatnak 10 perces vetítést. Az előadásokért és zenei programokért Koczka Ferenc karnagy felel, ő hozzátette, igyekezett olyan műveket összeválogatni az estre, melyek a fiatalok figyelmét is felkelthetik.

Default thumbnail
Előző sztori

Illegális bevándorlás: a rászorulók áttelepítésének több mint fele teljesült az Európai Bizottság szerint

Default thumbnail
Következő sztori

Passiótörténetet rendez Alföldi Róbert

Legutóbbi hasonló cikkek