Közélet

Árbevétel- és profitnövekedést várnak a kis-és középvállalkozások

Árbevétel- és profitnövekedést várnak a kis-és középvállalkozások

2016. november 17., csütörtök
Árbevétel- és profitnövekedést várnak a kis-és középvállalkozások
penz_euro_gazdagsag

Átlagosan 6,9 százalékos árbevétel- és 4,6 százalékos profitnövekedést várnak a kis- és középvállalkozások (kkv) a következő egy évben - ez derül ki a K&H kkv-bizalmi index legfrissebb, csütörtökön közzétett adataiból.

A cégek árbevétel-növekedésre vonatkozó várakozása nagymértékben felülmúlja az előző negyedévi 5,6 százalékos várakozást. Ugyan a vállalkozások 53 százaléka továbbra is 0-6 százalék közötti bevétel-növekedéssel tervez, de az ennél is magasabb, 6 százalék feletti bővülést valószínűsítő cégek aránya egy éve trendszerűen nő. Jelenleg a cégek több mint harmada vár ilyen magas árbevételt, miközben a jelenleginél alacsonyabb bevétellel a kkv-k mindössze 6 százaléka számol - ismertette az eredményeket a közleményben Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A különböző méretű cégek bevételvárakozása két csoportra szakadt: míg a mikro- és kisvállalkozások átlagosan 6,8 százalékos bővülést terveznek, addig a középvállalkozásoknál ez az arány 8,3 százalék, ami jelentős, 3,4 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. A kutatás szerint ágazati szinten a kereskedelmi szektor számít a legmagasabb, 7,3 százalékos árbevétel-növekedésre, aminek hátterében feltehetően az élénkülő belföldi kereslet, valamint a tavasszal megszüntetett vasárnapi boltzár áll. Az ipari cégek esetében csökkent egyedül a várt bevétel nagysága 7,9 százalékról 7,1 százalékra, félévkor még ezek voltak a legoptimistábbak. A magyar vállalkozások eredményüket tekintve is optimistábbak lettek: 3,6 százalékról 4,6 százalékra ugrott a várt profit mértéke. A kisvállalkozások átlagosan 4,4 százalékos, a középvállalkozások 4,5 százalékos, míg a mikrovállalkozások 4,7 százalékos eredménynövekedéssel számolnak. A szektorok közül a szolgáltató cégek terveznek a legmagasabb, 5 százalékos profitbővüléssel, míg a félévkor legoptimistább ipari cégek várakozása a nyereség esetében is csökkent, szám szerint 4,6 százalékról 3,7 százalékra. A K&H és a GfK Magyarország 2004 óta készíti a negyedéves kkv-bizalmi index kutatást, 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével. A legutóbbi felmérés augusztus 26. és szeptember 8. között történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.