Közélet

Amerikai elnökválasztás: Donald Trump az Egyesült Államok új elnöke (FRISSÜL)

Amerikai elnökválasztás: Donald Trump az Egyesült Államok új elnöke (FRISSÜL)

2016. november 9., szerda
Amerikai elnökválasztás: Donald Trump az Egyesült Államok új elnöke (FRISSÜL)
trump

Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt jelöltje helyi idő szerint szerda hajnalban bejelentette győzelmét az elnökválasztáson, és ehhez demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton telefonon gratulált neki, elismerve saját vereségét.

Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje nyerte az amerikai elnökválasztást, a demokrata Hillary Clinton szerdán, első nyilvános beszédében elismerte vereségét. Azt is mondta, az ország jövője érdekében kész együttműködni a Fehér Ház jövendő lakójával. Együttműködési hajlandóságát jelezte a legtöbb ország vezetője is annak ellenére, hogy úgy tűnik, a világot sokkhatásként érte Trump diadala. Orbán Viktor és a magyar kormány az elsők között gratulált Trumpnak.

A republikánusok a szövetségi törvényhozás mindkét házában többségben maradtak. A képviselőházban 238 képviselőjük van, míg a demokraták 193 bársonyszéket szereztek, a szenátusban pedig 51:47 arányban vannak többségben az „elefántos” párt politikusai. (Az elefánt a Republikánus Párt, a szamár pedig a Demokrata Párt jelképe.) Két szenátusi, illetve négy képviselői hely még nem dőlt el. Az elnökválasztás eredménye szerint Donald Trump az elektori kollégium 289 tagjának támogatását nyerte el, míg a demokraták jelöltje, Hillary Clinton 218 elektort nyert meg magának. A leadott választói voksok alapján ugyanakkor Donald Trump a szavazók 47,5 százalékának támogatását kapta meg, míg Hillary Clintonra két tizedszázalékkal többen szavaztak, az ő támogatottsága 47,7 százalékos lett. Ez azt jelenti, hogy Clinton – noha vereséget szenvedett – valamivel több mint 200 ezer szavazattal többet kapott, mint Trump.

Szakértő: az eredmény jó lehet Magyarországnak

A Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint kedvező lehet Magyarország számára, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke; Fodor Csaba erről az m1 aktuális csatorna szerda esti műsorában beszélt. Szoros a gazdasági kötelék a két ország között, a NATO kapcsán is érdekazonosság áll fenn, gondok a politikai kapcsolat terén voltak, például hiányzott a párbeszéd, "nagyon egyoldalú kommunikációt folytatott az Egyesült Államok", sokszor próbálták meg méltatlan, féligazságokon alapuló kijelentésekkel pellengérre állítani az Orbán-kabinetet - közölte. E tekintetben javulás várható - mondta Fodor Csaba, hozzátéve, a magyar miniszterelnök volt talán az első európai vezető, aki nyíltan beszélt arról, hogy nagyon sok kérdésben vannak érdekazonosságok, "nem egy esetben Európa érdekét szolgálja, ha konstruktív párbeszédet sikerül kialakítani Trumppal". Mint mondta, Donald Trump megválasztása hatalmas pofon éppen annak az amerikai elitnek, amelynek a hozzáállásával volt probléma eddig, példaként hozva fel, hogy nem volt normális, hogy nem találkozott egymással az amerikai elnök és a magyar kormányfő, hozzátéve, "ez biztos változni fog".

A republikánusok megőrizték többségüket a képviselőházban és a szenátusban is

A keddi amerikai választások eredményeképpen a republikánusok megőrizték többségüket a képviselőházban és a szenátusban is, a párt egységesen felzárkózott elnökké választott jelöltje, Donald Trump mögött. A republikánusok a szövetségi törvényhozás mindkét házában többségben maradtak. A képviselőházban 238 képviselőjük van, míg a demokraták 193 bársonyszéket szereztek, a szenátusban pedig 51:47 arányban vannak többségben az "elefántos" párt politikusai. (Az elefánt a Republikánus Párt, a szamár pedig a Demokrata Párt jelképe.) Két szenátusi, illetve négy képviselői hely még nem dőlt el. Tizenkét szövetségi államban kormányzóválasztást is tartottak. Hat államot (Vermont, New Hamsphire, Indiana, Missouri, Észak-Dakota, Utah) republikánus, négyet (Delaware, Nyugat-Virginia, Washington állam és Oregon) pedig demokrata párti politikus irányít majd. Észak-Karolinában - ahol eddig republikánus volt a kormányzó - és Montanában még nem fejeződött be a voksok számlálása, de csaknem bizonyos, hogy demokrata párti jelöltek lesznek a győztesek. Az elnökválasztás eredménye szerint Donald Trump az elektori kollégium 289 tagjának támogatását nyerte el, míg a demokraták jelöltje, Hillary Clinton 218 elektort nyert meg magának. A leadott választói voksok alapján ugyanakkor Donald Trump a szavazók 47,5 százalékának támogatását kapta meg, míg Hillary Clintonra két tizedszázalékkal többen szavaztak, az ő támogatottsága 47,7 százalékos lett. Ez azt jelenti, hogy Clinton - noha vereséget szenvedett - valamivel több mint 200 ezer szavazattal többet kapott, mint Trump. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke szerdán a wisconsini Janesville-ben tartott sajtótájékoztatóján méltatta Donald Trump győzelmét. Úgy fogalmazott: a megválasztott elnök "meghallott olyan hangokat is országunkban, amelyeket mi egyáltalán nem hallottunk". Ryan, aki maga is wisconsini, elmondta, hogy már kétszer is beszélt Donald Trumppal, s tudatta vele, hogy a Republikánus Párt egységesen felsorakozott mögötte. A házelnök hangsúlyozta: Trump egységes republikánus kormány munkáját irányítja majd. Leszögezte azt is, hogy a képviselőházban a republikánusok több mandátumot szereztek, mint amennyire számítottak, többségük szilárd , s "ez nagyrészt Donald Trumpnak köszönhető". Majd hozzátette: "kétségtelen, hogy a mi demokráciánk zavaros is lehet, országunk mélyen megosztott, de most, ahogyan azt négyévente megtesszük, a hosszú kampányban szerzett sebek begyógyításán kell dolgoznunk. A megújulás idejének és nem egymás hibáztatásának kell elkövetkeznie." Szerdán délelőtt már két volt elnök, George W. Bush és édesapja, George H. Bush is gratulált és sikereket kívánt Donald Trumpnak. Mindazonáltal egyik Bush sem Trumpra szavazott, mindketten Evan McMullin független konzervatív elnökjelöltre adták voksukat.

Obama gördülékeny hatalomátadást ígér

Barack Obama amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy máris "eligazított egy csapatot: dolgozzon keményen a sikeres hatalomváltáson" Donald Trump megválasztott republikánus párti elnökkel. A jelenlegi elnök a Fehér Ház Rózsakertjében tett rövid nyilatkozatot. Barack Obama elmondta, hogy hajnali fél négykor felhívta telefonon Donald Trumpot és meghívta őt a Fehér Házba. Fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy "nem titok, néhány, nem jelentéktelen különbség van" közte és Donald Trump között, ám - Clintonhoz hasonlóan - hangsúlyozta, hogy az amerikai demokrácia sajátja a békés hatalomátadás. Azt is hangsúlyozta, hogy "mi elsősorban amerikaiak és patrióták vagyunk". Az elnök leszögezte: az országnak az egység érzetére, befogadásra, egymás és az intézmények tiszteletére van szüksége, s egyben reményét fejezte ki, hogy Donald Trump az átmenet idején ebben a szellemiségben tevékenykedik. Arra sürgette a fiatal nemzedékeket, hogy ne legyenek cinikusak. Obama méltatta Hillary Clinton munkásságát is, kifejtve, hogy nála jobb külügyminiszter alig akadt. Majd úgy értékelte, hogy önnön elnöksége sikeres volt, erősebb és jobb országot hagy hátra, mint amilyen az Egyesült Államok szerinte nyolc évvel ezelőtt volt. Az elnök végezetül megígérte: minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a következő elnök sikeres lehessen. "Mindannyian azon vagyunk, hogy sikeresen egyesítse és vezesse az országot" - szögezte le.

Colleen Bell: folytatni kell az együttműködést Európával

A következő amerikai elnöknek is folytatnia kell a szoros együttműködést az Európai Unióval és a NATO-val - hangsúlyozta Colleen Bell amerikai nagykövet az Euroatlanti Integráció és Demokrácia Központ (CEID) által szervezett szerdai beszélgetésen, Budapesten. A nagykövet várakozása szerint Donald Trump választási győzelme után sem változik jelentősen az amerikai külpolitika, amelynek a gazdaságilag és politikailag erős, stabil Európa az érdeke. Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatai erősek és dinamikusak - mondta Colleen Bell, hozzátéve, szerinte ez így lesz a jövőben is. Annak a véleményének adott hangot, hogy a demokratikus értékek támogatása továbbra is az amerikai külpolitika fontos alapelve marad.

Orbán Londonban: a világ visszatért a valóság talajára

A valóság talajára való visszatérésként értékelte az amerikai elnökválasztás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök szerdán. A Londonban tartózkodó kormányfő - a Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után - a megválasztott új amerikai elnök, a republikánus Donald Trump győzelmét magyar újságíróknak úgy értékelte: a világnak mindig jót tett az, ha sikerült magát kiszabadítani az éppen uralkodó ideológiai irányzatok fogságából, és vissza tudott térni a valóság talajára. "Szerintem most ez történt az Egyesült Államokban, és ez esélyt ad a nyugati világ többi részének is, hogy kiszakítsa magát az ideológiák, a politikai korrektség, a valóságtól eltávolodott gondolkodásmód és beszédmód fogságából, és visszatérünk végre a realitások talajára" - mondta Orbán Viktor.

A transzatlanti kapcsolatok jövőjének bizonytalanságára figyelmeztetett az uniós tanács elnöke

Az amerikai nép akaratának tiszteletben tartása mellett tudatában vagyunk az új kihívásoknak, amelyeket a választás eredménye hordoz. Az egyik ilyen a transzatlanti kapcsolatok jövőjének bizonytalansága - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az amerikai elnökválasztás eredményével kapcsolatban kiadott nyilatkozatában szerdán. Tusk arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hónapok és napok eseményei mindazok számára figyelmeztető jelek, akik hisznek a liberális demokráciában. Ez azt jelenti, hogy közösen kell cselekedni, vissza kell térni a bizalom útjára és a vissza kell állítani a rendet globális összefüggésekben is a kereskedelem, a migráció és a biztonság kérdéseinek megbeszélése érdekében. "Kapcsolataink erősek... Senki sem veheti el ezeket, vagy kényszeríthet arra, hogy feladjuk a közös emlékeinket és olyan értékeinket, mint a szabadság, a szolidaritás és az egyén tiszteletben tartása" - fogalmazott a tanácsi elnök. Véleménye szerint egyetlen ország sem képes naggyá válni elszigeteltségben. Sem Európának, sem az Egyesült Államoknak nincs más választása, mint hogy szorosan együttműködjön egymással. El kell fogadni, hogy ehhez mindkét oldalról jelentős erősfeszítésekre lesz szükség - tette hozzá. "Az Európai Unió erős és megbízható partner, és ez így is marad. Ugyanezt várjuk Amerikától és az új elnöktől is" - hangsúlyozta Donald Tusk.

AZ ENSZ főtitkára együttműködésre számít az új amerikai elnökkel

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun együttműködésre számít a megválasztott új amerikai elnökkel. Ban Ki Mun főtitkár szerdán délelőtt rövid sajtónyilatkozatot tett, amelyben gratulált Donald Trumpnak a megválasztásához, s ugyanakkor kifejtette, hogy számít a megválasztott amerikai elnökre a klímavédelmi megállapodás valóra váltásában. Trump korábban "kacsának" mondta a légkör felmelegedéséről szóló közléseket és megígérte: "felfüggeszti" a tavaly Párizsban kötött klímavédelmi megállapodás végrehajtását. A világszervezet főtitkára hangsúlyozta, hogy az ENSZ számít arra, hogy az új amerikai kormányzat tevékeny lesz a nemzetközi együttműködés erősítésében "a közös értékek megőrzése, a klímaváltozás elleni küzdelem előmozdítása érdekében". Az év végén távozó Ban Ki Mun azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy az egész világ azt várja: jelentős erőforrásait az Egyesült Államok a közjó érdekében munkálkodva használja fel majd. Az ENSZ-főtitkár kifejtette, hogy a választási kampány szerinte is nagyon keserű és megosztó volt, de leszögezte, hogy "az Egyesült Államok ereje éppen a sokszínűség egységében" van, és bátorította az amerikaiakat, hogy őrizzék, óvják is meg ezt a szellemiséget. Ban Ki Mun nem feledkezett meg Hillary Clintonról sem, és tiszteletét fejezte ki Clinton eddigi munkássága iránt. Kiemelte a béke és a nők jogai érdekében tett erőfeszítéseit.

Clinton együttműködést ajánlott Trumpnak, fontosnak tartja, hogy Amerika befogadó legyen

Hillary Clinton, az amerikai elnökválasztáson alulmaradt jelölt együttműködést ígért a győztes Donald Trumpnak, és fontosnak mondta, hogy az Egyesült Államok befogadó és nagylelkű ország legyen. Clinton kedden éjjel, amikor kiderült, hogy elveszítette az elnökválasztást, még nem jelent meg a nyilvánosság előtt, csak szerda délelőtt mondta el beszédét. Hillary Clinton előtt volt alelnökjelöltje, Tim Kaine virginiai politikus mondott rövid beszédet, amelyben méltatta Clinton eddigi munkásságát, s hangsúlyozta, hogy mindaz, amit eddig tett, kivált a családok és a gyermekek érdekében, maradandó érték. Pódiumra lépve Hillary Clinton percekig nem jutott szóhoz: könnyezve és sírva ugyan, de hosszú percekig tapsoltak hívei, a volt elnökjelölt nem győzte köszönni a támogatásukat. Majd rövid, de érzelmekkel telített beszédet mondott. Hillary Clinton elmondta, hogy felajánlotta támogatását republikánus riválisának, Donald Trump megválasztott elnöknek, s reméli, hogy Trump sikeres elnöke lesz valamennyi amerikainak. "Ez nem az az eredmény, amelyre számítottunk, sajnálom, és fájdalmas, de a mi kampányunk nem egyetlen emberről, nem is egyetlen választásról szólt, hanem arról, hogy erős, befogadó és nagylelkű országot építsünk" - fogalmazott Clinton. Hangsúlyozta, hogy nyílt szívvel meg kell adni Trumpnak a lehetőséget, hogy sikeresen irányítsa az országot. Hillary Clinton kitért rá, hogy az amerikai demokrácia sajátja, hogy a hatalomátadás békés és zökkenőmentes, és fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a törvényességet, az egyenlő jogokat és a vallásgyakorlás szabadságát tiszteletben kell tartani. "A mi állampolgári felelősségünk, hogy folytassuk a tisztességesebb Amerika felépítését" - fogalmazott. S miután kifejezte háláját és köszönetét Barack Obama jelenlegi elnöknek és feleségének, még arra is volt gondja, hogy biztassa nőtársait. Megjegyezte: nagyon büszke rá, hogy az "élharcosuk lehetett". A CNN és az MSNBC hírtelevíziók kommentátorai egyébként nem mulasztották el megjegyezni, hogy Hillary Clinton lila reverzes, sötétszürke kosztümben volt, a gyász színeit öltötte, mint ahogyan férje, Bill Cinton volt elnök is lila nyakkendőt viselt.

Áder János táviratban gratulált a megválasztott elnöknek

Táviratban gratulált az Amerikai Egyesült Államok elnökévé választásához Donald J. Trumpnak Áder János államfő szerdán. A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható üzenetben az áll: a választás végeredménye tükrözi az amerikai emberek változás és megújulás iránti vágyát egy nehéz időszakban, amelyben mindannyiunknak számos kihívással kell szembenéznie hazájában és a nagyvilágban. Áder János hangot adott Magyarország azon meggyőződésének, hogy az Egyesült Államokkal fennálló, a közös értékeken, a szabadságszereteten és a demokrácia iránti elkötelezettségen alapuló történelmi partnerségünk segíteni fog abban, hogy együtt feleljünk meg ezeknek a kihívásoknak. Emlékeztetve, hogy a magyarok nemrég ünnepelték a diktatúra és a külföldi elnyomás ellen kirobbant 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját, Áder János arról ír: a magyarok készek folytatni az együttműködést az Egyesült Államokkal az észak-atlanti szövetség keretein belül a béke megőrzése és a nemzetközi biztonság erősítése érdekében. Az államfő egyben reményét fejezi ki, hogy a két nemzet közötti hagyományos barátság és bizalom ismét megerősödik a következő esztendőkben.

Rendkívüli megbeszélést tartanak vasárnap az uniós külügyminiszterek

Rendkívüli tanácskozást tartanak vasárnap az Európai Unió külügyminiszterei, hogy áttekintsék a Donald Trump amerikai elnökválasztási győzelme után kialakult helyzetet - jelentette be szerdán a német külügyminisztérium. A találkozó Brüsszelben lesz, ahol hétfőn még egyszer, akkor már rendes ülésre jönnek össze a miniszterek az eddigi tervek szerint. A vasárnapi rendkívüli megbeszélést Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter javasolta, és kijelentette: Nagyon sok a "súlyos, nyitott kérdés", de a transzatlanti kapcsolat továbbra is fontos, változatlanul a "Nyugat fundamentuma, amelyet nem szabad feladni".

Obama is gratulált a győztesnek

Barack Obama amerikai elnök is gratulált szerdán utódjának, a republikánus Donald Trumpnak az előző nap tartott elnökválasztáson elért győzelméhez - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió. A tájékoztatás szerint a 2017 januárjában leköszönő Obama és a leendő elnök csütörtökön találkozik egymással. A republikánus jelölt helyi idő szerint szerda hajnalban jelentette be, hogy győzelmet aratott az elnökválasztáson, amihez demokrata párti vetélytársa, az Obama által támogatott Hillary Clinton telefonon gratulált neki. Obama a választás éjszakáján megjelent videoüzenetében azt mondta: bármi történjék is, a Nap reggel fel fog kelni, és továbbra is Amerika lesz a Föld legnagyszerűbb országa. "Láttunk új dolgokat ez alkalommal, de ami nem újdonság, az az, hogy a demokráciánk mindig is harsány és rakoncátlan volt. Voltak már kemény és zsigeri érzelmeket megmozgató választások, de mindig erősebben kerültünk ki belőle" - vélekedett az amerikai elnök, aki egyúttal egységre szólított fel. "Ne csak republikánusként vagy demokrataként tekintsünk egymásra, hanem amerikai honfitársként. Adjuk meg egymásnak a tiszteletet, bánjunk egymással empátiával és rokonszenvvel, ahogy egy amerikaitól elvárható" - hangoztatta.

Putyin gratulált Trump győzelméhez

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez. A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin kifejezte reményét, hogy a megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel együtt tud majd működni azért, hogy kivezessék az orosz-amerikai kapcsolatokat a válság állapotából, megoldják a nemzetközi politika aktuális kérdéseit és hatékony válaszokat találjanak a globális biztonság elleni kihívásokra.Az orosz elnök közölte: biztos benne, hogy "a Moszkva és Washington közötti, az egyenlőségre, a kölcsönös tiszteletre és egymás álláspontjának reális figyelembe vételére épülő, pozitív párbeszéd kiépítése megfelel országaink népei és az egész nemzetközi közösségérdekeinek".

Martin Schulz gratulált Donald Trumpnak

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szerda reggeli sajtótájékoztatóján gratulált Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelöltnek a választási győzelme alkalmából. A német szociáldemokrata politikus kijelentette, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így "megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét". Schulz reményét fejezte ki, hogy a felek együtt tudnak majd működni a közös érdekek és felelősségek mentén, s elmondta, hogy tapasztalatai szerint a választási kampányok nagyban különböznek a valódi politikától. Hozzátette, hogy a Trump által korábban tett, "aggodalmat keltő" kijelentéseket remélhetőleg felváltja az "ésszerű együttműködés".

Valamennyi amerikai elnöke akar lenni

Trump

beszédet mondott hívei előtt a párt választási főhadiszállásán, és beszámolt arról, hogy ő is gratulált

Clintonnak

, aki - mint fogalmazott - kemény ellenfele volt a kampányban. Hangsúlyozta: "köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazért a szolgálatért, amelyet az elmúlt években az amerikai nemzet érdekében tett". Trump köszönetet mondott híveinek is, és hangsúlyozta: "Valamennyi amerikai elnöke leszek, ez nagyon fontos nekem." A milliárdos üzletemberből lett politikus egységre szólította fel az amerikai nemzetet, republikánusokat és demokratákat egyaránt. "Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell" - jelentette ki. Az amerikai nemzet újjáépítését és - mint fogalmazott - az amerikai álom megújítását ígérte. A győztes beszédét alelnökjelöltje, Mike Pence vezette fel, és kijelentette: Donald Trump elnökké választása történelmi jelentőségű, és azt jelenti, hogy vezetésével és elképzeléseivel Amerika ismét nagy lesz. Hozzátette, hogy a szavazással az amerikai nép mondott véleményt. Ezt megelőzően mind a CNN, mind a Fox News hírtévé, az AP hírügynökség és az NPR amerikai közszolgálati rádió jelentette, hogy a részeredmények alapján számolt előrejelzés szerint Trump győzött.

Paul Ryan

, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke nem várta meg ezeket az előrejelzéseket a Trumpnak és

Pence

alelnöknek szóló gratulációval, noha korábban nem volt felhőtlen a viszonya a New York-i üzletemberrel. A wisconsini politikus még az éjjel telefonon felhívta őket. Hajnalra kiderült, hogy a törvényhozási választásokon a képviselőházban a republikánusoknak sikerült megőrizniük a többséget, és a demokratáknak a szenátusban sem sikerült áttörést elérniük, a republikánus többség ott is megmaradt. Az AP amerikai hírügynökség által közölt részeredmények szerint a republikánusok többsége a képviselőházban a jelenlegi 247 mandátumról 218-ra csökken, de ez is elég, hogy megőrizzék uralmukat a képviselőházban, ahol hat éve többségben vannak. A képviselőház mind a 435 tagját most választották meg. A 100 tagú szenátus 34 tagját választották meg az elnökválasztással párhuzamosan. Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját is betöltő alelnök voksa dönt. A szenátorokat hat, a képviselőház tagjait pedig két évre választják.

Donald Trump: "Eljött az idő, hogy összefogjunk"

Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke szerint eljött az idő, hogy az amerikaiak összefogjanak. Miután Hillary Clinton elismerte vereségét és telefonon gratulált Donald Trumpnak, a republikánusok immár megválasztott elnöke megvárta, amíg az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazat hivatalosan is megvan, s ezután lépett - családja körében - hívei elé. Mielőtt elmondta volna rövid beszédét, Mike Pence Indiana kormányzója és a leendő alelnök szólt az egybegyűlt ünneplőkhöz. Donald Trump vezető képességeire, erejére és vízióira utalva leszögeze: Trump vezetésével és elképzeléseivel Amerika ismét nagy lesz. Donald Trump elsőként azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy "valamennyi amerikai elnöke leszek és ez nagyon fontos számomra". Az Egyesült Államok 45-ik elnöke elmondta, hogy Hillary Clinton felhívta őt telefonon és gratulált "nekünk a győzelmünkhöz", mire ő is gratulált Clintonnak a kemény választási küzdelemhez. Leszögezte, hogy Clintonnak "hála jár az ország érdekében tett szolgálataiért". Utalva a választási kampányban eluralkodott mély megosztottságra, a megválasztott elnök kifejtette: "eljött az ideje, hogy begyógyítsuk a megosztottság sebeit... hogy ismét egymásra találjunk és egységes nép legyünk". Ígéretet tett arra, hogy valamennyi amerikai elnöke lesz, azoké is, akik korábban nem támogatták őt, s mindent megtesz azért, hogy velük is szót értsen. Trump komoly gazdasági változásokat, munkahelyeket ígért, s arra is ígéretet tett, hogy - ahogyan a kampányának jelszava is fogalmazott: - Amerikát ismét naggyá teszi. "Mi mindig Amerika érdekeit helyezzük majd mindenek elé, korrekt tárgyalópartnerek leszünk mindenkivel, a közös platformot keressük majd és nem az ellenségeskedést" - fogalmazott. Kitért arra is - amit egyébként kampánya során többször is hangoztatott - hogy ez nem is kampány volt, hanem inkább egy hihetetlen és nagyszerű mozgalom, amelyet több milliónyi keményen dolgozó és hazáját szerető ember hozott létre és éltetett. "A kampánynak ugyan vége, de mozgalmunk munkája csak most kezdődik" - mondta. S hozzátette: "soha nem foglak benneteket cserben hagyni"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.