Amerikai elnökválasztás: a német államfő szerint Donald Trump kiszámíthatatlan

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiszámíthatatlannak nevezte az amerikai republikánusok elnökjelöltjét, Donald Trumpot a német államfő egy vasárnapi interjúban.

Joachim Gauck a Spiegel Online német hírportálon megjelent interjúban kiemelte: aggodalommal tekint Washingtonra, és reméli, hogy a november 8-i elnökválasztás után is fennmarad a fékek és ellensúlyok rendszerén nyugvó amerikai demokrácia, amelyben “az elnök nem válhat zsarnokká”.

Arra a felvetésre, hogy Donald Trump populista, rasszista, megveti a nőket, és sokan biztosak abban, hogy a még a legutóbbi republikánus elnök, George W. Bush tevékenységénél is rosszabb teljesítmény várható tőle, ha elnyeri az Egyesült Államok elnöki tisztségét, Joachim Gauck azt mondta: “egyebek között a megbízhatatlansága miatt kell aggódnunk”.

Nem lehet megmondani, hogy mire lehetne számítani Donald Trumptól, ha győzne a választáson. Ezt “sokan másokkal együtt problémának tartom” – mondta a német államfő.

A német kormány tagjai közül csak szociáldemokrata párti (SPD) politikusok kommentálták az amerikai elnökválasztási kampányt. Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke augusztusban egy lapinterjúban Donald Trumpról szólva kiemelte: az Egyesült Államokban az történik, amit “itt nálunk átélünk az AfD-vel” – az Alternatíva Németországnak nevű parlamenten (Bundestag-) kívüli párttal -, vagyis egy “nacionalista, megosztó és az embereket megvető választási kampány zajlik”.

A német alkancellár hozzátette: mély aggodalommal szemléli az Egyesült Államokban kibontakozott folyamatokat, mert “egy irracionális Amerika az egész világra veszélyes lenne”. Korábban az SPD egy másik tekintélyes politikusa, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is élesen bírálta a republikánus jelöltet. Úgy vélte, Donald Trump a “gyűlölet prédikátora”.

Az SPD-vel kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség részéről kevésbé egyértelmű nyilatkozatokat tettek. Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy Bajorországban minden megválasztott amerikai elnököt egyenlő tisztelettel fogadnak. Így “Donald Trumppal ugyanúgy bánnánk, mint Hillary Clintonnal: mindkettejüket szívesen látnánk Münchenben”.

Horst Seehofer hozzátette: Németország nem léphet fel kioktató módon, “az egész világ főtanítójaként”, az amerikaiaknak pedig “az amerikai nép választ vezetőt, senki más”. Ugyanakkor a CDU részéről Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke szintén a Bild am Sonntagnak nyilatkozva úgy vélte, Donald Trump esetleges győzelme “történelmi megterhelést” okozna a német-amerikai viszonyban, “a vietnami háború óta a legsúlyosabb elidegenedéshez vezetne”.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke szóvivője útján többször tudatta, hogy semmilyen módon nem avatkozik bele az amerikai választási küzdelembe, és nem kommentálja annak fejleményeit.

Előző sztori

Labdarúgás: nem tudott visszakapaszkodni a SZEOL Mosonmagyaróváron

Következő sztori

A délvidéki hideg hónapok áldozataira emlékeztek + FOTÓK