Közélet

A "málenkij robot" borzalmait idézték fel az ópusztaszeri emlékparkban

A "málenkij robot" borzalmait idézték fel az ópusztaszeri emlékparkban

2016. november 11., péntek
A "málenkij robot" borzalmait idézték fel az ópusztaszeri emlékparkban
161110gulag_onte01

Több mint hetven éve történt, mégis mai napig beleborzonganak a magyarok, ha a szovjet munkatáborokba, a csak "málenkij robotként" emlegetett kényszermunkára gondolnak. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Eltitkolt múlt címmel a második világháború végi eseményeket idézték fel történészek.

Hetvenkét éve, hogy elhurcolták az első civileket a szovjet munkatáborokba, Magyarország keleti részéről 1944 végén szállították kényszermunkára az embereket. A munkatáborokra a "málenkij robot" kifejezést használták, ami oroszul csak annyit tesz: kis munka. Azzal áltatták az embereket, hogy mindössze néhány napra kell elhagyniuk családjukat, hogy az egyik közeli településen segítsenek például a földmunkákban. Nemcsak munkaképes férfiakat, nőket és egészen fiatal, 17-18 éves lányokat is munkatáborba vittek - mondta portálunknak

Vincze Gábor

történész, a konferencia szervezője.

161110gulag_onte07

Az eltitkolt múlt című egész napos konferencián emlékeztek meg a második világháború végén szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt civilekről és a GULAG-táborokban sínylődő hadifoglyokról. A szervező elmondta, azokról a foglyokról is szót ejtenek, akik mondvacsinált ügyekkel kerültek a szovjet katonai bíróság elé, majd orosz nyelvű perben, a vád ismerete nélkül tetszőleges büntetést kaptak. Általában 25 évre ítélték őket, de csak Sztálin halála után szabadulhattak, térhettek haza családjukhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.