A “málenkij robot” borzalmait idézték fel az ópusztaszeri emlékparkban

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

161110gulag_onte01Több mint hetven éve történt, mégis mai napig beleborzonganak a magyarok, ha a szovjet munkatáborokba, a csak “málenkij robotként” emlegetett kényszermunkára gondolnak. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Eltitkolt múlt címmel a második világháború végi eseményeket idézték fel történészek.

Hetvenkét éve, hogy elhurcolták az első civileket a szovjet munkatáborokba, Magyarország keleti részéről 1944 végén szállították kényszermunkára az embereket. A munkatáborokra a “málenkij robot” kifejezést használták, ami oroszul csak annyit tesz: kis munka. Azzal áltatták az embereket, hogy mindössze néhány napra kell elhagyniuk családjukat, hogy az egyik közeli településen segítsenek például a földmunkákban. Nemcsak munkaképes férfiakat, nőket és egészen fiatal, 17-18 éves lányokat is munkatáborba vittek – mondta portálunknak Vincze Gábor történész, a konferencia szervezője.

161110gulag_onte07

Az eltitkolt múlt című egész napos konferencián emlékeztek meg a második világháború végén szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt civilekről és a GULAG-táborokban sínylődő hadifoglyokról. A szervező elmondta, azokról a foglyokról is szót ejtenek, akik mondvacsinált ügyekkel kerültek a szovjet katonai bíróság elé, majd orosz nyelvű perben, a vád ismerete nélkül tetszőleges büntetést kaptak. Általában 25 évre ítélték őket, de csak Sztálin halála után szabadulhattak, térhettek haza családjukhoz.

Előző sztori

Lába kelt a birkának Hódmezővásárhelyen

Következő sztori

Folytatódtak a Trump-ellenes tüntetések az Egyesült Államok több városában