Közélet

A digitalizáció beszivárog a szabadtéri néprajzi múzeumokba is

A digitalizáció beszivárog a szabadtéri néprajzi múzeumokba is

2016. november 16., szerda
A digitalizáció beszivárog a szabadtéri néprajzi múzeumokba is
opusztaszer_szuret06_gs

Kétnapos konferencián tanácskoznak a szabadtéri néprajzi múzeumok vezetői arról, milyen szerepe jut és juthat a digitális eszközöknek a muzeológiában, milyen eredményekkel zártak a kiállítóhelyek a megelőző évben. Cseri Miklós, a szentendrei skanzen vezetője szerint itt az idő visszatérni a hagyományos múzeumi gyökerekhez, s felújítani azt digitális eszközökkel.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad otthont annak a kétnapos szakmai konferenciának, mely során a résztvevők megvitatják az előző év szakmai eredményeit, s szót ejtenek a közeljövő lehetséges fejlesztési terveiről is. A konferencia fő témáját idén a modern eszközök adják a szabadtéri muzeológiában, hogyan lehet és miként kell a kiállítóhelyeknek reflektálniuk a technika fejlődésére, az élményalapú információátadásra. Nem kérdés, hogy el kell kezdeni az ez irányba történő munkát - mondta portálunk kérdésre

Kertész Péter

, az ópusztaszeri emlékpark igazgatója. Az emlékparkban is számos olyan terület van már, ahol a digitális eszközök teret nyertek maguknak, ilyen többek között a 3D vetítő terem a számos egyéb, modern eszközökre épült programjuk mellett. Felhívta a figyelmet arra is, a 2013-as nyílzápor mint a park legnagyobb és legnépszerűbb nyári eseménye óta LED-falakkal szórakoztatják a közönséget, teszik filmszerűvé az eseményeket. A múzeumpedagógiai foglalkozások során ugyancsak élnek a digitális eszközök nyújtotta lehetőségekkel, részben ennek is köszönhetően nyerhettek el 2015-ben múzeumpedagógiai nívó díjat. Kertész Péter úgy fogalmazott, a látogatóknak tetszik, hogy a digitális technika, mellyel a hétköznapjaikban is találkoznak, végre a kiállításokon is megjelenik. Olyan közönséget tudnak már megszólítani, akik eddig nem vallották magukat gyakori múzeumlátogatónak.

opusztaszer_konferencia01_gs

"A monostorban szeretnénk kialakítani egy gyógynövény kertet történelmi és régészeti kutatások eredményeire alapozva, hogy megjeleníthessük, milyen gyógyító feladatot láttak el a középkorban a bencések. Foglalkoztató épület is épülni fog, ahová természetesen bevisszük a digitális technikát. Most olyan projekteken is dolgozunk, melyek ugyan nem nyilvánosak még, de annyit azért elárulhatok velük kapcsolatban, hogy a virtuális világba fogjuk elkalauzolni az érdeklődőket. Reményeink szerint az ide érkezők a modern technika segítségével belecsöppenhetnek majd a 10. századba, s így akár fel tudjuk építeni a monostort is." A konferencia fontos kérdéseket taglal: hogyan őrizze meg múzeum jellegét egy kiállítóhely úgy, hogy közben virtuális játszótérként funkcionál a látogatók számára. A résztvevők szerint ezért fontos a tapasztalatcsere. Így gondolja ezt

Cseri Miklós

, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója is. "A szentendrei skanzen azt a feladatot kapta, hogy évről évre szakmai-módszertani szempontból irányítsa, segítse a többi intézményt, működjön közben a képzésben, vagyis megfelelő módon biztosítsa az információáramlást. A konferencia célja, hogy megtárgyaljuk, hogyan tudjuk a legújabb innovációkat ellesni, bemutatni egymásnak." Cseri Miklós, aki egy éven át az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkára volt, úgy folytatta, a szabadtéri néprajzi múzeumoknak nem konkurenciaként, hanem partnerként kell egymásra tekinteniük, hiszen amely program az ország egyik felén működik, az beválhat akár egy másik településen is. "A digitalizáció sosem cél, csak eszköz. A szabadtéri múzeumok és skanzenek elindultak egy folyamaton 1891-ben a stockholmi első skanzen mintájára, vagyis markánsan elhatárolták magukat az épületen belüli néprajzi múzeumoktól. Azután lassan eljött az az időszak, amikor már nem csak enteriőröket rendezünk be, hanem kiderült, hogy az emberek számára szükség van bizonyos témák kibontására, megmagyarázására. Ennek megfelelően kénytelenek vagyunk visszatér a hagyományos múzeumi környezet eszközvilágához. A mai felgyorsult kommunikációs világban, ahol a kisgyermek számára a bölcsőtől kezdve jelen vannak a digitális eszközök, hiba lenne nem alkalmazni a digitális technika lehetőségeit" - zárta Cseri Miklós.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.